ogledalce ivona 1

Pakrac je od 28. travnja bogatiji za još jedan frizerski salon koji je otvorila Ivona Osmak u samom centru grada, u ulici Gojka Šuška, neposrednoj blizini Privredne banke. 31-godišnja Ivona, frizersku školu završila je u Ivanić Gradu, a nakon godinu i pol dana frizerskog rada u “Nataliji” te sedam i pol u “Biserki”, odlučila je otvoriti vlastiti salon. “Odluka nije došla odjednom, unazad par godina razmišljala sam otvoriti vlastiti salon, no postojala je i doza straha hoće li biti dovoljno posla, što ako ne bude… Sve sam to strpljivo “vagala” dok me na konačnu odluku nije pogurao suprug koji je vjerovao u mene, a sam je odradio i većinu posla u interijeru salona te nam tako umanjio iznos ulaganja. Dodatni poticaj za otvorenje bio je i krug klijenata koji sam stvorila još od prakse i koji su me uvjerili da mi posla neće manjkati. U konačnici sam sretna nakon donesene odluke i veliko je olakšanje ostaviti taj period “vaganja” iza sebe”, objasnila je Ivona.

Nakon prikupljanja dokumentacije potrebne za otvorenje vlastitog obrta, što je obavila bez većih zastoja i poteškoća, na redu je bilo izabrati ime salona. Pojašnjava da ga nije htjela nazvati po vlastitom imenu jer joj je to bilo prejednostavno i preučestalo, već je ciljala na nešto neuobičajeno, ali povezano s frizerstvom. Izbor je pao na “Ogledalce” budući da su i klijenti i frizerka ispred ogledala, a ostavlja i dojam originalnosti.

ogledalce salon

Nužne stalne edukacije

Ono što ju razlikuje od većine frizera je što nema točno određeno radno vrijeme, nego se za njene frizerske usluge isključivo naručuje telefonski, ali ako netko naiđe nenajavljeno u salon, uslužit će ga i u takvom slučaju, ukoliko bude imala dovoljno vremena. Nedjelja je neradna, uz eventualne iznimke prilikom proslavi pričesti i krizmi. “Složenost frizura i trendovi se mijenjaju iz godine u godinu pa sam nedavno posjetila dvije edukacije kako bih vidjela nešto novo što bih uvrstila u svom salonu i nadogradila svoje znanje. U našem poslu uvijek se uči”, pojasnila je.

Zasad nije uvela plaćanje karticom, no i to je u planu u skorijoj budućnosti. Cijena muškog šišanja iznosi sedam, s mašinicom pet eura, dok žensko šišanje kratke i poluduge kose iznosi osam, a duge kose devet eura. Od dugoročnijih planova izdvojila je kako Pakrac ne namjerava napustiti, a u salonu planira raditi samostalno, no ukoliko zbog povećanog posla bude bilo potrebe zaposliti još jednu osobu, učinit će to drage volje. 

oglasna zavod 1024x614 c

Na pakračkom Zavodu za zapošljavanje posljednjeg dana travnja bilo je 305 nezaposlenih osoba što je za 46 osoba manje nego u ožujku, odnosno za 60 manje nego mjesec ranije. Novoprijavljenih osoba u evidenciji je 35.

Prošlog mjeseca posao je dobilo 60 osoba, što je za 6 osoba više  nego u ožujku, odnosno 4 osoba više nego lanjskog travnja. Od zaposlenih, njih 35 je dobilo posao na lokalnom području, dok je 25 osoba zaposleno u ostatku Hrvatske. Većina zaposlenih, njih 47, zasnovala je radni odnos na određeno vrijeme, 13 na neodređeno, a 18 osoba radit će na sezonskim poslovima.

Krajem travnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Požega registrirano je 2.114 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec, nezaposlenih je manje za 5,0 posto ili 112 osoba, a na međugodišnjoj razini (travanj 2023./travanj 2022.), nezaposlenih je manje za 12,2 posto ili 293 osobe.

Što se tiče mjesta boravišta, 178 je nezaposlenih Pakračana, a 127 Lipičana. Nešto je veći broj muškaraca (160), u odnosu na žene (145), a prema stupnju obrazovanja, nije se ništa značajnije promijenilo u odnosu na ranija razdoblja, pa je tako na pakračkom Zavodu najviše nezaposlenih osoba srednje stručne spreme (161), njih 36 ima završenu višu ili visoku školu, dok je sa osnovnom školom ili bez ikakvog obrazovanja 108 osoba. Pravo na novčanu naknadu, koja je iznosila prosječno 379,69 eura, ostvarile su 83 osobe.

Iz evidencije Zavoda, u travnju je najviše zaposleno konobara (31), prodavača (26), čistača (23), pomoćnih kuhara (15) te kuhara (14). Također, poslodavci su Područnom uredu Požega prijavili 348 slobodna radna mjesta, a najtraženija zanimanja su bila: doktor medicine (22), radnik za pomoć u kući (22), zidar (19), konobar (18) te tesar (17).

završna vrtić naslovna

Završna priredba Dječjeg vrtića „Maslačak“, koja je održana sinoć, ponovno je ispunila pakračku sportsku dvoranu do posljednjeg mjesta i time potvrdila kako se radi o jednom od tradicionalno najposjećenijih događaja u gradu. Mališani i odgojiteljice pripremili su bogat program za roditelje, bake i djedove te sve Pakračane kako bi obilježili završetak pedagoške godine i pokazali što su sve u protekloj godini naučili.

Prisutne su pozdravili Katarina Lahovsky Kobetić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Maslačak”, i Tomislav Novinc, predsjednik Upravnog vijeća vrtića i član Gradskog vijeća, zahvalivši odgojiteljicama i zaposlenicima koji su u pripremu ove završne priredbe uložili puno ljubavi, truda i vremena, a posebno djeci koja su marljivo uvježbala plesne korake i glazbene točke. Puno sreće poželjeli su i predškolcima koji se uskoro opraštaju od vrtića, a riječ su zatim prepustili mališanima koji su vodili jučerašnji program.

FOTOGALERIJA

U veselom jednosatnom programu, kojim su se predstavili vrtićanci jedanaest odgojnih skupina iz matičnog i područnih vrtića, nije nedostajalo plesa, pjesme, dječjeg smijeha, maštovitih koreografija i kostima.

završna vrtić dvorana

freepik

Izvor fotografije: Freepik

Kako biste produžili životni vijek svojih tenisica i očuvali njihov izgled, potrebno ih je pravilno održavati. Saznajte kako pravilno čistiti i njegovati tenisice kako bi dugo vremena izgledale kao nove.

1.  Zaštitite tenisice

Prije nego što tenisice prvi put stavite na noge, zaštitite ih sredstvom za odbijanje vode i mrlja. Sredstvo za impregnaciju stvara zaštitni sloj na površini tenisica koji sprječava prodiranje vode u materijal. To je posebno važno kod kožnih tenisica jer voda može oštetiti materijal tenisica, uzrokovati deformaciju tenisica i pospješiti razvoj neugodnih mirisa.

Sredstvo za odbijanje mrlja usporit će ili čak zaustaviti prodiranje mrlja u materijal obuće pa ćete tenisice brže i lakše očistiti.

Ponavljajte ovaj proces u skladu s uputama na sredstvu koje koristite, a najmanje nakon svakog temeljitog čišćenja obuće.

2.  Redovito čistite tenisice

Čišćenje i njegu tenisica prilagodite materijalu od kojeg su izrađene.

Kožne i platnene tenisice obavezno osušite prije čišćenja jer u suprotnome možete trajno oštetiti materijal. Za uklanjanje mrlja koristite mekanu krpu ili četkicu za zube te vrlo blagi sapun ili sredstvo namijenjeno čišćenju kože ili platna.

Tenisice od sintetičkih materijala najlakše ćete očistiti, a na tenisicama bijele boje možete koristiti spužvicu za uklanjanje mrlja.

Prilikom čišćenja nemojte zaboraviti na vezice. Njih namočite u mlaku vodu s blagim deterdžentom te ih nježno istrljajte četkicom za zube nakon što odstoje 15 - 20 minuta.

3.  Tenisice temeljito osušite

pexels

Izvor fotografije: Pexels

Nakon čišćenja tenisice se moraju u potpunosti osušiti. Vlažne su tenisice idealno okruženje za razvoj bakterija i gljivica koje uzrokuju neugodne mirise, ali i za nastanak plijesni.

Tenisice sušite dalje od izravnih izvora topline kako biste spriječili njihov deformaciju. Sušenje ubrzajte tako što ćete u tenisice staviti papirnate ručnike ili stare novine koje će upiti višak vlage i pomoći da tenisice zadrže oblik tijekom sušenja.

4.  Izbjegavajte perilicu i sušilicu rublja

Nemojte prati tenisice u perilici rublja jer ih tako možete nepovratno oštetiti. Osim što pritom riskirate oštećenje materijala i deformaciju oblika tenisice, može doći i do oštećenja same perilice.

Sušilicu rublja također izbjegavajte jer visoke temperature tijekom sušenja mogu oštetiti materijal i oblik tenisica, pogotovo kod modela izrađene od mekanih i fleksibilnih materijala.

5.  Koristite kalup za tenisice

Kada ih ne nosite, u tenisice stavite kalupe kako biste sačuvali njihov prirodni oblik i strukturu. Kada spremite tenisice, pogotovo na duže vrijeme, one se mogu deformirati i izgubiti svoj prvobitni oblik.

Ova praksa također će usporiti nastanak nabora na prednjoj strani tenisica pa će one duže izgledati kao nove.

6.  Tenisice redovito rotirajte

Umjesto jednog para tenisica, pametno je imati ih nekoliko te redovito izmjenjivati koje nosite. Tako ćete svakom paru omogućiti da se odmori između nošenja, što pak smanjuje trošenje materijala i produžuje životni vijek tenisica.

Osim toga, rotacija tenisica omogućuje da se one dobro osuše između nošenja kako biste smanjili rizik od razvoja neugodnih mirisa - ovo se posebno odnosi na tenisice za trčanje, teretanu i druge sportske aktivnosti.

7.  Redovito čistite i mijenjajte uloške

Kada čistimo tenisice često zaboravimo na uloške. No, briga o higijeni uložaka jednako je važna jer se i na njima skuplja prljavština i bakterije koje izazivaju neugodne mirise.

Za čišćenje koristite blagi deterdžent i nježnu krpu ili četkicu za zube. Nakon što se u potpunosti osuše, dezinficirajte ih sprejom za dezinfekciju obuće.

Ulošci se također s vremenom istroše. Kako bi vam tenisice uvijek bile udobne povremeno zamijenite uloške novima kako biste pružili bolju potporu stopalu te smanjili umor stopala.

8.  Prilagodite vrstu tenisica aktivnostima kojima se bavite

Korištenje pravih tenisica za određeni teren ili aktivnost smanjit će trošenje potplata i oštećenja materijala, a to znači kako će pravilno odabrane tenisice često biti izdržljivije i dulje trajati od tenisica koje se koriste za različite aktivnosti ili koje nisu prilagođene specifičnim zahtjevima.

Primjerice, ženske modne tenisice možete nositi na planinarenje, no one će se drastično brže istrošiti od pravih planinarskih cipela. Također, riskirate da na kraju dana završite s bolnim stopalima ili žuljevima, jer takve tenisice nisu prilagođene zahtjevnijim terenima.

Misao za kraj

Redovito čišćenje, zaštita od vanjskih elemenata, pravilan izbor aktivnosti i redovita zamjena uložaka neki su od ključnih koraka kako osigurati da tenisice ostanu u najboljem mogućem stanju. Slijedeći ove savjete uživat ćete u svojim tenisicama duže vrijeme, bez obzira na to koristite li ih za sport ili druge zanimljive aktivnosti.

Autorica:

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

dan zanimanja učenici

U organizaciji Turističke zajednice Grada Pakraca i Osnovne škole braće Radić na gradskoj šetnici danas je održan treći po redu „Dječji dan zanimanja“ koji ima za cilj osnovnoškolcima predstaviti srednjoškolska usmjerenja i obrtnička zanimanja kako bi se što bolje i kvalitetnije upoznali s odabirom svog daljnjeg obrazovanja.

Na ovogodišnjem „Dječjem danu zanimanja“ predstavljeno je šest škola iz tri županije. Budući srednjoškolci imali su prilike razgovarati s profesorima i učenicima srednjih škola i obrtnicima. Svoja zanimanja predstavile su tri daruvarske srednje škole: Ekonomska i turistička škola, Tehnička škola i Gimnazija Daruvar, zatim Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega i Tehnička škola Kutina. Svoj su štand po prvi put izložili Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi te Lokalna razvojna agencija Grada Pakraca "PAK-RA", koja je predstavila zanimanja projekt menadžer, koordinator projektnih aktivnosti i konzultant. Osim toga, odgovarali su na pitanja kako otvoriti obrt, koje su mogućnosti korištenja aktivnih mjera HZZ-a, kako bi se mladima koji razmišljaju o otvaranju obrta pružile korisne i potrebne informacije. Tradicionalno su se predstavili i policajci, pripadnici Interventne jedinice Policijske uprave Požeško-slavonske i Policijske postaje Pakrac kao i vatrogasci, članovi DVD-a te Muzej Grada Pakraca i nekoliko lokalnih obrtnika. Za učenike koji su još uvijek neodlučni po pitanju svog srednjoškolskog usmjerenja, na štandu Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri mogli su provjeriti svoje sposobnosti i interese i razgovarati sa stručnom osobom.

dan zanimanja šetnica

Pakrački osmaši tijekom cijele školske godine imaju organizirano usmjeravanje u vidu tjednih konzultacija te individualnih razgovora i testiranja kako bi se mogli usmjeriti na željeno zanimanje, stoga današnji dan nekima od njih može pomoći pri donošenju konačne odluke, doznajemo od Nataše Major, psihologinje u osnovnoj školi.

dan-zanimanja1
IMG3779
IMG3761
danzanimanja-tand
dan-zanimanja-tand
dan-zanimanja-policija
dan-zanimanja-pkc
dan-zanimanja-frizeri
dan-zanimanja-daruvar

gazić

Posljednjih mjeseci Poduzetnički centar Pakrac prolazi kroz turbulentno razdoblje u kojem je izgubio dio djelatnosti i veći dio kadrova iz različitih odjela zbog čega se morao prilagođavati novonastaloj situaciji i tražiti puteve daljnjeg rada i razvoja. Početkom ove godine doživio je promjenu prvenstveno zbog izdvajanja njegovog razvojnog odjela, odnosno osnivanja nove lokalne razvojne agencije Grada pri čemu su zaposlenici PCP-a prešli u novu Ustanovu. O sadašnjosti i budućnosti PCP-a razgovarali smo s direktorom Vladimirom Gazićem.

„Izdvajanje razvojnog odjela nije nešto što je došlo preko noći već je to ideja o kojoj se razmišljalo više od 18 mjeseci. Nekad su promjene, a ne nužno loše, potrebne za daljnje poslovanje. Kroz različite odjele bili smo uključeni u gotovo sve aktivnosti na području grada i ništa nas nije moglo zaobići, što govori o širini djelatnosti koje smo obavljali. Ta širina je jednostavno dovela do toga da nismo svaku djelatnost mogli kvalitetno pratiti i to više nije bilo na razini koju smo željeli“, rekao je Gazić i istaknuo činjenicu da je iz razvojnog odjela PCP-a aplicirano preko 90 posto projekata financiranih EU sredstvima čime se promijenila vizura grada kroz energetsku obnovu, rekonstrukciju gradskog trga i slične projekte, ali i dodatno ojačao rad udruga projektima socijalnog karaktera. Dobar dio aktivnosti koje je radio PCP sad će obavljati Ustanova i Gazić smatra da se neće osjetiti velika razlika ili nedostatak, nego će Grad dodatno i profitirati u novom programskom razdoblju s dvije potporne institucije koje se neće podudarati u aktivnostima.

 „Fluktuacija kadrova je u svim poduzećima sasvim normalna, nimalo neuobičajena i bilo je pitanje kada će to doći i do nas. Naravno da nije jednostavno kad u kratkom roku ostanete bez zaposlenika koji su godinama dio kolektiva, ali danas je tržište rada stalno aktivno i svi vole pokušati nešto novo, probati neke nove izazove“, kaže direktor i dodaje da se s tim PCP relativno dobro nosi iako se osjete određene promjene, no smatra da je to dobro jer „novi ljudi nose nove ideje i novu energiju.“

Nedostatak projekata smanjio prihode

Unutar PCP-a djeluje pet odjela: Poduzetnički inkubatori, Pakrački list, Tržnica, Komunalni pogon i Hotel Pakrac koji imaju ukupno 25 zaposlenika. Gazić smatra da je svaka djelatnost koja je pripojena PCP-u donijela nešto novo i postala dio jednog kolektiva koji skupa dijeli i dobro i loše. „Svaki odjel je samoodrživ na svoj način, naravno ovisi to od mjeseca do mjeseca jer smo mi, iako gradska tvrtka, na tržištu kao i svako drugo poduzeće u EU. Pored prihoda na tržištu, radimo i za Grad što se uredno fakturira čime možemo pokriti svoje mjesečne troškove“, pojašnjava i dodaje da se definitivno u poslovanju osjeti nedostatak projekata koje su kao potporna institucija provodili, a novih natječaja nema već tri godine.

Odlaskom prethodnog zakupoprimca, Hotel Pakrac dodijeljen je PCP-u na upravljanje, s ciljem ponovnog otvaranja kako bi se u funkciju stavio ovaj jedini hotel u županiji. „Uz financijsku pomoć Grada te entuzijazam i rad mladih ljudi koji su tamo počeli raditi bez iskustva u ugostiteljstvu, mi smo to i uspjeli. Hotel je proradio i radi dobro, ali da bi se napravio iskorak potrebno je dodatnog truda i iskustva kako bi se ispravili nedostaci koje mi sigurno imamo, s obzirom da nam to nije osnovna djelatnost. Hotel je jedna odlična priča koja nikako da dočeka svoj sretni rasplet. Iako je već bilo nekoliko natječaja za zakup hotela, a uskoro ide i novi, za sad nema nikakvih konkretnih ponuda“, rekao je Gazić i dodao kako se nada da će ga netko zakupiti u skorije vrijeme kako bi ponuda hotela upotpunila turističke sadržaje i gastronomsku ponudu koja se na području Pakraca razvija iz dana u dan.

pcp

Što se tiče poduzetničkog inkubatora, direktor kaže da vlada iznimno veliki interes. Proizvodni pogoni u inkubatoru su u potpunosti popunjeni poduzetnicima, a svakih par dana primaju upite za slobodnim prostorima. „Volio bih da možemo svima izaći u susret, ali ograničeni smo kapacitetima. Proizvodnih prostora nedostaje iako Grad i PCP rade sve da bi se zadovoljile potrebe svih zainteresiranih poduzetnika“, kaže i naglašava da je uz ogromna ulaganja u uređenje infrastrukture zone i izgradnju 2 inkubatora, Grad u zadnjih 5 godina uložio preko 10 milijuna kuna. 

Preorijentacija i pridruživanje novim trendovima

Prije dvije godine, petero poduzetnika je kupilo parcele u nekadašnjem industrijskom dvorištu Drvne industrije „Papuk“. S obzirom da su na tim parcelama postojeći objekti koji zahtijevaju velika ulaganja, poduzetnici su se kroz svoje poslovne planove obvezali ulagati i zapošljavati, a Grad je imao obavezu osigurati potrebnu infrastrukturu koja bi do kraja ljeta trebala biti završena. „Najveći problem je bilo dobivanje električne energije, ali i taj dio je napokon završen. Sve parcele imaju mogućnost priključenja tako da sad očekujemo građevinski zamah na objektima unutar zone. Rijetki su već pri kraju sa uređenjem svojih objekata, dok druge očekuje još jako puno posla da objekte privedu svrsi“, naglašava Gazić.

Poduzetnički centar u budućnosti će se posvetiti popunjavanju i uređenju gospodarske zone te nastaviti upravljati s inkubatorima kao i do sada, ali će raditi i na razvijanju novog koncepta za uredske prostore koje ima. „Novoosnovana ustanova će raditi na projektima za Grad i lokalnu zajednicu, a mi kao potporna institucija se planiramo dalje preorijentirati i pridružiti novim trendovima. Svjedoci smo razvoja digitalnih transformacija te ćemo se pokušati uključiti u tu priču“, zaključio je direktor Gazić uz pojašnjenje da zajedno s Agencijom za malo i srednje poduzetništvo iz Banja Luke PCP razvija koncept prekogranične suradnje u kojem bi bili pridruženi partner i učili od drugih. „Vodeći partner na projektu bi bio iz Italije što je nama posebno zanimljivo s obzirom da u sklopu PCP-a imamo brojne tvrtke  čiji su većinski vlasnici Talijani i vjerujem da kroz taj projekt možemo našu ponudu dignuti stepenicu više.“