viber slika 2022 05 17 10 18 11 261

Iza Karla Kligla, pakračkog rukometaša, fantastična je prvoligaška sezona! Desno krilo prvoligaša Moslavine iz Kutine je sa 134 postignuta gola u 24  utakmice, ukupno na 6. mjestu tablice strijelaca Paket 24 Premijer lige – najkvalitetnijeg hrvatskog rukometnog ranga. Tako barem otkriva neoboriva statistika Hrvatskog rukometnog saveza. Međutim, podatak koji u detaljnoj statistici strši još je zanimljiviji i otkriva da Karlo nije samo među najboljim strijelcima, već je – najbolji!

Kako? Tako. Uzme li se u obzir da je mladi Pakračanin 134 puta protivničku mrežu parao isključivo iz igre, ne izvodeći pritom niti jedan jedini sedmerac, ista statistika svrstat će ga daleko na vrh tablice strijelaca regularnog dijela Paket24 Premijer lige.

Kvantitativno je Kligl smješten iza petorice igrača s brojkama od 137 do najviše 165 golova, ali svi oni su u svoje učinke ugradili ukupno 216 realiziranih penala, što prosječno iznosi velikih 43,2 po igraču. Niti malo ne umanjujući vrijednost najefikasnijeg (Buvinić, Umag), samo ćemo napomenuti da je on u svojih 165 golova trećinu (57) postigao iz sedmerca. Znajući sve to, uz elementarnu matematiku, nije teško niti pristrano zaključiti da je, gledajući golove iz igre, Karlo Kligl najubojitiji igrač Paket24 Premijer lige!

viber slika 2022 05 17 10 18 11 422

Hoće li ga to zadržati u dresu Moslavine, kojoj je svojim golovima obilato pripomogao u očuvanju prvoligaškog statusa, tek će se vidjeti. Njegove želje ipak idu u drugom smjeru…

Gledam prema Francuskoj, Njemačkoj…

"Jesmo li upravo razgovarali s budućim desnim krilom hrvatske rukometne reprezentacije ili kakvog inozemnog ligaša, vrijeme će pokazati", zapisali smo još 2020. godine zaključujući tekst za Pakrački list o Karlu Kliglu, profesionalnom rukometašu iz Pakraca, članu tada novog prvoligaša Moslavine iz Kutine. Iako je pitanje o reprezentativnoj i inozemnoj karijeri tada bilo više retoričke prirode, danas ono ima značajno realniju podlogu.

„Nakon ovakve sezone nije nerealno gledati preko granice. Imao sam prije ponuda da unutar Hrvatske promijenim sredinu, međutim procijenio sam da mi je za prvu pravu seniorsku sezonu važnija puna minutaža u Moslavini, nego je u jačem klubu dijeliti. Pokazalo se kao dobra procjena, naročito zbog ove statistike o kojoj pričamo. Međunarodnih ponuda ima, a osobno ne bih imao ništa protiv francuske, mađarske ili njemačke lige gdje sigurno mogu igrati dobar rukomet. Prijelazni rok je elastičan i dug, otvoren je praktično 8 mjeseci, tako da ima vremena. Važno je da se moje ime pojavljuje u raznim kombinacijama i vjerujem da će se nešto od toga ostvariti. Moj put je promišljen, temeljit i do sada je išao prema planu. Nema razloga da ubuduće bude drugačije“, otkriva nam planove 24-godišnji Karlo, odnedavno magistar kineziologije.

viber slika 2022 05 17 10 18 11 2612

Poziv u reprezentaciju na pijesku

U trenucima dok smo vodili ovaj razgovor, stigla je još jedna potvrda sportskog talenta ovog mladića, koji je rukometno prohodao u svom Pakracu. Iz Moslavine su mu proslijedili HRS-ov prošireni poziv za pripreme seniorske reprezentacije u rukometu na pijesku za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Grčkoj od 21. – 26. lipnja. Podsjetimo, nastupivši na 20 velikih natjecanja (Svjetska prvenstva, Svjetske igre, kontinentalna prvenstva) i osvojivši 14 medalja, od čega 6 zlatnih, hrvatska je nakon brazilske (17 natjecanja, 15 medalja, 12 zlata) druga najtrofejnija reprezentacija u povijesti svjetskog rukometa na pijesku. Ako Karlo kroz pripreme izbori nastup u Grčkoj bit će to doista zaokružena priča jedne impresivne sezone.

Reprezentativna karijera je tako službeno započela, jest da je u pitanju rukomet na pijesku, no nastavi li Karlo ovim tempom terorizirati protivničke obrane, ne gine mu željeni inozemni ugovor, a onda nije predaleko niti nastup u onoj pravoj, kockastoj garnituri na parketu. 

214759317 4388998831150929 5649830613216680674 n

P2040293

U razdoblju igre od 37. do 77. minute Hajduk je zabio šest pogodaka za konačnih 6:0 protiv Dinama iz Vidovaca, u utakmici 23. kola Požeško-brodske Međužupanijske nogometne lige odigrane na Gradskom stadionu pred stotinjak gledatelja. Hajduk je utakmicu otvorio bolje, međutim nedovoljno konkretno u napadačkoj trećini terena pa je terenska inicijativa vodećim pogotkom okrunjena tek u 37. minuti kad je s 25 metara neobranjivo potegao F. Dietzman. Taj gol je otpustio kočnice kod ostatka momčadi pa su drugi pogodak i treći zabili u sljedećih pet minuta igre, a precizni su bili momci iz pozadine - Keć i Majdanac – poentiravši oštrim i prizemnim šutevima iz daljine. U nastavku susreta Hajdukovoj golijadi se priključuju napadači Matijašević s dva i Čakarić s jednim pogotkom te zaključuju utakmicu protiv slabih gostiju i donose Hajduku nova tri boda, ovaj put osvojena praktično s pola gasa.
Nakon nekompletnog 23. kola Hajduk je na 6. mjestu s 36 bodova. Sljedeće kolo na rasporedu je gostovanje kod pretposljednjeg Papuka u Velikoj.
Za Hajduk su igrali: Balog, Kligl, Baškiera, Majdanac, M. Benković (od 61. Čakarić), Zandona (od 46. Čuljak), Matijašević (od 75. I. Benković), Kiš (od 70. S. Dietzman), F. Dietzman, Grubišić i Keć (od 70. Širac). Trener: Kafka.

P2040310

Zabok

Proteklog vikenda vozila se utrka Međunarodnog prvenstva Hrvatske i Alpe Adria kup u Zaboku s tri vozača MK Pakrac Lipik koji su ostvarili slijedeće rezultate.

U klasi B-250 Bruno Baranček je u dvije vožnje osvojio ukupno 15. poziciju od 20 vozača. U klasi MX50J Leo Dvorski iz Kutine je zauzeo ukupno 3. mjesto, dok je u klasi MX65J najbolji klupski vozač Stefan Lenče bio ukupno drugi.

„Stefan je krenulo izvrsno odrađenim treningom, gdje je ostvario drugi rezultat, sa samo pola sekunde zaostatka. Prva utrka je bila vrhunska, od odličnog starta pa kroz cijelu utrku gdje je bio vodeći i na kraju pobijedio. U jednom trenutku imao je i 7 sekundi prednosti ispred drugoplasiranog vozača. Druga utrka je bila jednako uzbudljiva kao prva, čak i više gdje se Stefan vozio na prvoj poziciji sve do 5 minuta prije kraja, te vodio žestoku borbu za obranu iste. Tada neshvatljiva greška zavojnog suca košta Stefana nekoliko sekundi, te gubi prvu poziciju. U želji da vrati prvo mjesto, u jednom dijelu staze događa se težak pad. Usprkos bolovima i šoku, nastavlja sa utrkom te ipak završava na drugoj poziciji, te u ukupnom poretku drugoplasirani“, doznajemo od Marka Strage koji je zadovoljan vikendom.

„Polagano skupljanje iskustva u utrkama Baranček polako pomiče u ukupnom poretku, te smo uvjereni da će do kraja sezone još popraviti svoju poziciju za nekoliko mjesta. Dvorski je veoma konstantan, ali i veoma blizu vozačima ispred te očekujemo borbu za viši plasman do kraja sezone, a Stefan pokazao da utrka u Pakracu nije slučajnost, te da svakom utrkom stasa u vrhunskog vozača. Do kraja sezone je još dugo, a kako Stefanova forma raste, biti će jako napeta borba za naslov prvaka klase MX65J. Čestitke svim našim vozačima, te se nadamo da na utrci u Petrinji budemo u punom sastavu“, zaključio je Straga.

Zabok 2

TRibina malo ihgralište Medium

Tvrtka Ghia sport Pazin početkom svibnja isporučila je na gradski stadion raznu opremu vrijednu s PDV-om 498.000 kuna koja je plaćena temeljom prošlogodišnjeg natječaja Ministarstva turizma i sporta na koji je projektom završetka nogometnog igrališta s umjetnom travom kandidirao Grad Pakrac. U opremi se nalaze dva segmenta montažnih tribina za gledatelje  s 80-tak sjedišta u pet redova; četiri para mobilnih golova u tri veličine s mrežama, dva seta kućica za rezervne igrače i delegata utakmice s klupama, ukupno 64 sjedišta, valjak za valjanje travnjaka, kosilica, prozračivač za travnjak, uređaj za iscrtavanje linije, uređaj za čišćenje obuće od blata, semafor za mjerenje vremena, pokretna košara za opremu, zaštitna mreža oko cijelog igrališta ukupne dužine 224 metra i visine 6 metara. Na istom natječaju Grad se obvezao na sudjelovanje u sufinanciranju igrališta s dodatnih 200.000 kuna koji će  biti utrošeni na izradu nosača za zaštitnu mrežu, nosače za reflektore za rasvjetu te ugradnja i montažu cijele opreme, za što Marijan Širac, voditelj projekta u gradskoj upravi, kaže da bi moglo ukupno koštati i više od početno predviđenih iznosa.     

Radovi na postavljanju stupaca za zaštitnu ogradu, kao i montaža rasvjete su i tijeku i Širac očekuje da će sve biti završeno u naredna dva do tri tjedna čime bi ovaj trogodišnji projekt izgradnje igrališta s umjetnom travom bio završen i namjera je, radi sudjelovanja više čimbenika u njegovoj izgradnji, održati svečanost otvaranja kojom bi igralište, kao i druga dva nogometna terena u sklopu sportskog centra na jugu grada, bio predan na upravljanje Hajduku. Nakon toga tijekom ljeta i jeseni Vladimir Gazić, predsjednik NK Hajduka,  predviđa radove, dijelom i radnim akcijama članova kluba, na uređenju i ozeljenjavanju okoliša. 

golovi Medium

Značajno poboljšanje materijalnih uvjeta

Gazić ističe da će ovaj objekt uvelike poboljšati materijalne uvjete za rad nogometne škole mladih selekcija jer će dobiti teren koji je zbog umjetne trave adekvatan za treniranje i u kasno jesenskim, odnosno rano proljetnim uvjetima. Kako je teren dimenzija 66x 44 metra veličinom odgovara za odigravanje službenih utakmica dviju najmlađih kategorija čime će se, uz treninge svih kategorija, rasteretiti i umanjiti habanje ostalih terena. Pored toga teren s umjetnom travom u Hajduku namjeravaju iznajmljivati grupama za malonogometnu rekreaciju. Dodatna kvaliteta ove opreme je u činjenici da je ona više namjenska i mobilna pa će se moći koristiti i za sva ostala igrališta unutar sportskog centra.

Trogodišnja povijest izgradnje

Inicijalna sredstva ovog projekta u iznosu od 200.000 kuna je dao Hrvatski nogometni savez koji se obvezao i postavio završnu gumenu podlogu umjetne travu, što je vrijednost u startu predviđena s oko 700.000 kuna. Ova pomoć iz HNS-a je posljedica sastanka održanog u HNS-u još početkom 2019. godine kada je gradsko i klupsko izaslanstvo razgovaralo s izvršnim direktorom Marijanom Kustićem i predsjednikom ŽNS Dragom Lucićem o obilježavanju stogodišnjice Hajdukova postojanja. Realizacija tih dogovora je došla u financijske planove HNS-a i Grada 2020. godine kada su započele pripreme. Grad Pakrac je do sada potrošio više od 600.000 kuna, a ostalo je, uz ovaj natječaj Ministarstva turizma, osigurao među ostalima Hajduk iz redovnog poslovanja ili pomoći donatora među kojima su od većih Kamen Sirač, Gorenjska gradbena družba Kranj, izvođač radova na aglomeraciji koji je odradio dio zemljanih radova, i Beton Kukec. Mada je sve to skupa izgledalo sporo, ponekad i traljavo, objekt vrlo velike vrijednosti će uskoro biti završen i mogao bi poslužiti, zbog parcijalne izgradnje i financiranja, kao model za izgradnju nekih drugih sadržaja u sportskom centru predviđenih na nedavno predstavljenom njegovom urbanističko-arhitektonskom konačnom izgledu kao što su teniski tereni, stadion malih sportova, mini-golf, trim-staza…    

Lani u proljeće je izgrađen drenažni sustav, te  podloge od više vrsta kamenih materijala koje je, kao i ostale građevinske radove, izvodila pakračka tvrtka Arhiz. I na ostalim pratećim radovima, osim postavljanja gumene podloge i umjetne trave, radili su pakrački obrtnici: najviše Elektro Martinović na sustavu rasvjete, a Bravarija Grgić ogradu.

Inače, kada je Hajduk tražio 2019. godine ponudu od specijalizirane tvrtke za izgradnju takvog igrališta ona je po principu „ključ u ruke“ iznosila s PDV-om 2,8 milijuna kuna po ondašnjim građevinskim cijenama koje su u međuvremenu uvelike porasle, a nije uključivala znatan dio ove dodatne opreme.

klupe rezerve Medium

IMG 7023

Odličnom igrom u proljetnom dijelu prvenstva, nakon 4 odigrana kola, šahisti ŠK Pakrac – Lipik su neporaženi i s osvojenih 7 meč bodova u konkurenciji 10 klubova uvjerljivo vode na tablici III. C-HŠL ŠZŽI. Uspjeh je tim veći jer niti u jednom kolu nisu nastupili kompletni, no unatoč tome ostvarili su tri pobjede i remi.

tablica šah

"Ovdje treba posebno izdvojiti neporažene igrače: Nenad Kuzmanović, Zlatko Ivanić, Piljo Tutić i Milan Tomašević. Uz standardno dobrog Stevu Rađenović na 1. ploči, veseli i osvajanje prvih bodova za našeg mladog igrača Matiju Kuncea na 6. ploči. U jesenskom dijelu prvenstva slijedi teži raspored i nadigravanje s ekipama iz gornjeg dijela tablice, uz tri gostovanja, ali nastavkom dobrih igara i ponekim pojačanjem za jesenski dio prvenstva, otvorena je borba za 1. mjesto i mogući plasman u drugu ligu, gdje se ŠK „Pakrac-Lipik“ još nije natjecao“, optimistični su lokalni šahisti.

IMG 7020

279897749 539320014532154 5093378097298018485 n

U 22. kolu Požeško-brodske međužupanijske lige Hajduk je na svom terenu očekivano nadigrao posljednjeplasiranu Budainku i slavio s visokih 10:0. Već do poluvremena Hajduk je ostvario 8 pogodaka viška što najbolje govori o ozbiljnosti subotnjeg protivnika. Treneru Kafki utakmica je poslužila da priliku pruži igračima s klupe koji inače nemaju previše minuta u sezoni, a ostalim Hajdukovcima da ostvarenom pobjedom posljednji put odaju počast nedavno preminulom Mladenu Nagyu Beli.

280193312 1137681430400399 2088944254304557160 n

279677596 1221424585330366 5707175406865172535 n

Strijelci u golijadi bili Zandona i Čuljak s po tri pogotka te Petrović, Kligl i braća Dietzman koji su mrežu tresli jednom. Nakon 22. kola Hajduk je sedmi s 33 boda, a sljedeće kolo u Pakracu gostuje Dinamo iz Vidovaca (14. svibnja u 17,45 sati).
U 1. ŽNL Dobrovac je slavio na gostovanju u Pavlovcima 1:0 te se ovom pobjedom učvrstio u sredini tablice s 31 bodom, dok je nakon gostujućih 1:1 u Rajsavcu Croatija iz D. Obriježi na tablici 10. s 20 osvojenih bodova. U 23. kolu Dobrovac putuje u Čaglin, a Obriježani kod kuće čekaju drugoplasiranu Croatiju iz Mihaljevaca.
U 11. kolu 2. ŽNL Dinamo iz Badljevine je na domaćem terenu izgubio 5:2 od vodećeg Parasana iz Golobrdaca što ih zadržava na pretposljednjem mjestu prvenstvene tablice sa 6 bodova. U 12. kolu, 15. svibnja, Dinamo će u goste trećeplasiranom Hrvatskom Dragovoljcu.