svečana akademija

„Hram je tu da nas sabire, okuplja, da okupljeni zajedno dosežemo smisao ovog života, srca, bića, postojanja“, rekao je Episkop pakračko-slavonski, Jovan Ćulibrk na Svečanoj akademiji povodom završetka obnove crkve Rođenja Presvete Bogorodice na Gavrinici, koja je održana sinoć u punoj Gradskoj vijećnici kurije Janković, u organizaciji pakračke parohije, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca te Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbor Pakrac Lipik.

Programu, kojeg je vodio paroh Đorđe Teodorović, prisustvovali su, između ostalih, i Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti, saborska zastupnica Dragana Jeckov, povjesničar Čedomir Višnjić, Nikola Ivanović, zamjenik županice iz redova srpske nacionalne manjine, Mirsada Popović Damjanović, zamjenica gradonačelnice Grada Pakraca iz redova srpske nacionalne manjine, rektor karlovačke bogoslovije Jovan Milanović, srpski državni tajnik Ivan Bošnjak, Ljudmila Ostojić, konzulica Republike Srbije u Vukovaru, kao i predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine s područja Pakraca, Lipika te okolnih mjesta.

svečana akademija govor 1

Povijesnu retrospektivu ispričao je povjesničar Višnjić te naglasio kako: „stalnim ponavljanjem radimo na stvaranju našeg sistema vrijednosti koji je potisnut i mladim ljudima prenosimo znanje."

„Istina je ta koja oslobađa, koja nas tjera naprijed. Crkva nas je uvijek okupljala i ako Bog da, okupljat će nas zauvijek“, rekla je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, a obnavljanje hrama svetog Nikolaja u Donjem Čagliću najavio je sekretar Bošnjak uz isticanje povezanosti svojih korijena s pakračko - lipičkim područjem. 

svečana akademija nastup

„Pakrac živi u vrijeme vladike Jovana, obnovitelja sjećanja na pakračku eparhiju, sve ono veliko što su započeli njegovi prethodnici. Naše vijeće, nakon više od 20 godina postojanja uvelo je plakete da se sjetimo svih ljudi kojih se možda nismo sjetili u prethodnim godinama, ali i kao poruku da svi koji se trude u lokalnoj zajednici budu zapamćeni“, rekao je Nikola Ivanović.

Na kraju svečanosti, dodijeljene su prigodne plakete za očuvanje identiteta te rad i zalaganje u zajednici, a parohu Đorđu Teodoroviću uručen je prigodni poklon. Nastupili su članovi SKD Prosvjeta Pododbor Pakrac - Lipik, zbor iz Slavonskog Broda te "Karlovački đaci".

crkva gavrinica

Proslava Male Gospojine nastavljena je danas Svetom Arhijerejskom Liturgijom u novoobnovljenoj Crkvi rođenja Presvete Bogorodice na Gavrinici, dok će se tradicionalno slavlje članova Vijeća srpske nacionalne manjine održati sutra u restoranu KTC-a.

Izložba etno zbirke pakračkog kraja

Prekjučer je u Srpskoj kući otvorena izložba "Stvaranje etno zbirke Srba pakračkog kraja". „Večerašnja izložba nije velika, ali je bitna  jer su naši sugrađani ostali bez ovoga blaga i ono što je uspjelo preživjeti sve nedaće prošlih vremena počeli smo sakupljati u ovom prostoru“, rekao je Nikola Ivanković te pozvao i ostale da doniraju ostatke baštine. Predstavnici parohije Đorđe Teodorović i Aleksandar Crnogorac također su se obratili okupljenima i pozvali na zajedništvo kao temelj zajednice.

IMG 6055

sveana-akademija-gosti
IMG6114
sveana-akademija-povijest
sveana-akademija-1
IMG6129
sveana-akademija-nastupi
sveana-akademija-govri-13
sveana-akademija-govori23
sveana-akademija-dodjele
sveana-akademija-dodjela