Alfreda

Stručni skup „Tragom Jankovića“ posvećen je Jankovićima  daruvarskim – plemićkoj obitelji čiji su članovi od sredine 18. do sredine 19. stoljeća bili vlasnici pakračkog vlastelinstva i neizmjerno su važni za razvoj ovog prostora, rekla je u uvodnom obraćanju  Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac, suorganizatora manifestacije „Tragom Jankovića unutar koje je po drugi put podržan i stručni skup na kojem je sedam renomiranih stručnjaka izlagalo na različite teme života i stvaranja ove obitelji.

Osim Glazbene škole suorganizatori su bili i Muzej grada Pakraca, Gradski muzej Požega i Gradska knjižnica Pakrac.

U šest izlaganja po 30 minuta, stručnjaci su uz, kako to i priliči stručnim skupovima malobrojne slušače zainteresirane za ovaj segment pakračke povijesti, razmjenjivali informacije o Jankovićima i životu u njihovo doba.

Magistar Ivan Roth iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i dr. sc. Ana Šitina iz Odjel za povijest umjetnosti Zadar govorili su  o „Naručiteljskoj djelatnosti plemićke obitelji Janković“  istakavši da su članovi ove obitelji na području Slavonije ostavili značajan trag kao naručitelji umjetnina, donatori i poticatelji gradnje nekoliko dvoraca.

Rot Šitina

U temi „Plemićka obitelj Janković na području Grada Lipika“ pakrački profesor povijesti Stjepan Benković  je  upoznao prisutne sa snažnim utjecajem obitelji na razvoj Lipika. 

Magistrica Daniela Perković iz  Gimnazija Eugena Kumičića Opatija izlagala je temu „Oris (obris, kontura)  glazbenih zbivanja u Slavoniji od sredine 18. do sredine 19. stoljeća“ naglašavajući pri tom da je u slavonskim crkvenim arhivima pohranjena razna notna građa, knjige o glazbi te glazbeni instrumenti koji ukazuju da je glazbena aktivnost u 18. stoljeću sve prisutnija i u Slavoniji.

Danijela Perković

Magistrica Ivana Domanović iz Gradskog muzeja Požega predstavila je temu  „Posljednja - dnevnik Ane Elizabete Janković“, žene posljednje pripadnice grofovske obitelji  koji je 1933. godine na njemačkom jeziku objavljen u Požegi, a na hrvatski ga je preveo Julije Kempf, požeški učitelj, pisac i ravnatelj muzeja. Iz dnevnika se može saznati puno o njihovom stvarnom životu i svakodnevnim problemima.  

Ivana Domanović

Naša Jelena  Hihlik govoreći o temi  „Graditeljska aktivnost obitelji Janković na prostoru pakračkog vlastelinstva“ istaknula je da je svaki član ove obitelji na različite načine zadužio ovaj kraj i njegov razvoj, a naročito poticanjem graditeljske aktivnosti iza koje je ostalo više različitih objekata u središtu Pakraca.

Jelena

Prof. Zlatko Samaržija   je govorio na temu „Formiranje Feštetića: utjecaj slavonske domaće literature na gospodarske strategije grofova Janković i razvoj ekonomske misli grofova Feštetića koje je dovelo 1802. godine do osnivanje Gospodarskog učilišta, prve specijalizirane politekonomske institucije u zemljama Austro-Ugarske.

Organizatori su tiskali i prigodnu brošuru u kojoj su s desetak rečenica istaknuli najvažnije dijelove svakog od izlaganja. 

„Dani Jankovića“ se nastavljaju još danas od 11 pa do večernjih sati s raznim edukativnim i zabavnim sadržajem kako smo to najavili na našem portalu u četvrtak.

Svi prisutni

svi proisutni Medium

S ovogodišnjim arheološkim istraživanjima na lokalitetu Starog grada Pakraca, iza zgrade „općine“, završeno je s istraživanjem unutrašnjosti gotičke crkve iz 13. stoljeća pri čemu su se arheolozi bazirali na slojeve i grobove. Istraženo je ukupno 34 groba od kojih je po strukturi i stilu građenja svali drugačiji pri čemu su pronađene razne vrijedne pokretnine iz više vremenskih razdoblja, rekla je magistrica arheologija Tea Lokner iz Muzeja Grada Pakraca koja je od ove godine voditelj istraživanja ovog lokaliteta na današnjoj prezentaciji pokraj sonde koje je u povodu obilježavanja Dana europske baštine organizirao Konzervatorski odjel u Požegi u suradnji s Muzejom grada Pakraca.

Tea Lokner Medium

Ovogodišnja istraživanja su počela u lipnju, a arheologe je posebno obradovala činjenica da su prilikom pranja zidova našli i oslikane dijelove. Prvih mjesec dana je potrošeno na isušivanje sonde i otklanjanja štete koju su napravili bunar unutar sonde i podzemne vode što je zahtijevalo puno vremena i truda, ali su svejedno uspjeli istražiti dodatne slojeve na dubini, u odnosu na lanjske, od jednog do dva metra niže. Arheolozi će raditi na istraživanjima do početka studenog i bazirat će se na vanjske zidove  što će značiti proširivanje sonde prema sjeveru, najavila je Lokner pri čemu će, ovisno o raspoloživim novcima, istraživanja biti nastavljena i narednih godina. 

U uvodnom dijelu dr. sc. Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela Požega je rekao da se nalazimo na izvanrednom arheološkom lokalitetu koji mijenja vrijednost ovog prosta  i sadrži europsku vrijednost jer su potvrđeno u izradi pronađenih ostataka Starog grada radili europski majstori u skladu s europskim standardima toga dioba. No vrijedna saznanja vuku za sobom i niz problema od urbanističkih, prometnih na dalje i predstavljaju izazov za zajednicu.

Danela Španiček Medium

Dr. Španiček je podsjetio da arheološka istraživanja traju od 2017. godine pri čemu ih je u prve četiri godine vodio dr. Juraj Belaj iz zagrebačkog Instituta za arheologija, a od ove godine mag. Tea Lokner. U tih pet godina Ministarstvo kulture je osiguralo 260.000 kuna, a Grad Pakrac 179.700 pri čemu i dodatan rad stručnjaka lokalnog muzeja, mehanizaciju i radnu snagu te  se Gradu zahvalio na tome što su prepoznali značaj ovog istraživanja.  

Drugi arheolog pakračkog muzeja  Krešimir Vacek je prikazao dijelove 3D filma starog grada koji je izradio zajedno sa Gabrijelom i Kristijanom Tutićem u što su utrošili 600 sati rada. Kako  je istako radi se o populističkom prikazu s ciljem približavanja vrijednosti tog lokaliteta širokim masama. Film je moguće za sada vidjeti, osim u muzeju i na YuTube stranicama.

Sandra Brajković Medium

Dubrovačka stručnjakinja Sandra Brajković je prezentirala projekt privremene tehničke zaštite  arheološke sonde te projektantsku viziju budućeg arheološkog parka za čega je u ovoj godini Ministarstvo kulture osiguralo 200.000 kuna. Koliko će trajati dok dođemo do arheološkog parka nije imao odgovor nitko jer će to ovisiti o raspoloživim novcima čija potrebna količina se izražava u milijunima, ali i o sadržaju budućih nalaza. Kako je rekla Tea Lokner vjeruje da će arheološki park nastajati, kao i istraživanja, u fazama kroz više godina.

kostimirani Jankovići

Stručni skup u petak i brojni prigodni sadržaji u subotu u dvorištu kompleksa Janković sadržaj su ovogodišnje manifestacije „Tragom Jankovića“ koju po četvrti put organiziraju pakračke Osnovna glazbene škola, knjižnica  i muzej, uz pokroviteljstvo Grada Pakraca i sudjelovanje Udruge Mađara Pakrac.

Stručni skup u vijećnici kurije Janković će započeti pozdravnim govorima u 16 sati, a od 16,30 su na programu pet tematskih izlaganja stručnjaka predviđenih po 30 minuta vezanih uz život i djelovanje grofovske obitelji Janković ili vremena njihovog življenja u našim krajevima. Tako će magistar Ivan Roth iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i dr. sc. Ana Šitina iz Odjel za povijest umjetnosti Zadar govoriti o  „Naručiteljskoj djelatnosti plemićke obitelji Janković“  (16,30 sati). Pakrački profesor povijesti Stjepan Benković izlagat će na temu „Plemićka obitelj Janković na području Grada Lipika“ (17,00); magistrica Daniela Perković iz  Gimnazija Eugena Kumičića Opatija o „Oris (obris, kontura)  glazbenih zbivanja u Slavoniji od sredine 18. do sredine 19. stoljeća“ (17,30); magistrica Ivana Domanović iz Gradskog muzeja Požega na temu „Posljednja - dnevnik Ane Elizabete Janković“ (18,00) i na kraju naša Jelena  Hihlik na temu „Graditeljska aktivnost obitelji Janković na prostoru pakračkog vlastelinstva“ (18,30).

jankovići kočija

Edukativna i zabavna subota

U subotu u kompleksu Janković će biti održano niz događanja koja bi nas trebala vratiti u 18. i 19. stoljeće pri čemu su prijepodnevna namijenjena djeci. S početkom u 11 sati učenici i učitelji osnovne škole će „Vrtlariti po vlastelinski“ što podrazumijeva sadnju  na prigodnoj gredici začinsko i ljekovito bilje. Od 12 sati u sklopu radionice „Izrađujemo gospodarski nakit“ će djeca izrađivati ovratnike, nekada obvezni dio grofovske odjeće. U 13 sati započinje „Pivski banket s Grofom, Groficom i Caricom“, proizvodima pakračke pivovare „Slavonika“. Od 14 sati na programu je „Ples i pjesma za pučanstvo“ što podrazumijeva nastup više hrvatskih i mađarskih KUD-ova koje organizira Društvo Mađara Pakraca. Od 15 sati konji i kočije s lipičke ergele će omogućiti građanima besplatnu vožnju kočijom po gradu. U 16 sati će započeti kostimirana šetnja po pakračkim ulicama u kojoj će dragovoljci pokazati građanima odjeću iz vremena obitelji Janković pri čemu su kostim grofice i grofa pakračko vlasništvo, a ostalo je posuđeno iz HNK Osijek.

Od 17 sati je na rasporedu „grofičina tombola“ u kojoj će metodom sreće pakrački OPG-ovi nagrađivati posjetitelje svojim proizvodima.

Manifestacije će završiti „Baroknom zabavom“ čiji početak je najavljen za 19 sati u sklopu koje će nastupiti „Podkalnički plemenitaši“ iz Gornje Rijeke. Kao što piše na plakatu „Za dobra jela kao i za prava domaća pića jamče, te za mnogobrojna posjet mole sa štovanjem“ organizatori i pokrovitelji, najavljuje Alfreda Grafina Petani, ravnateljica OGŠ Pakrac. 

jankovići zabava             

Arheologija

Konzervatorski odjel u Požegi i Muzej grada Pakraca u povodu obilježavanja Dana europske baštine sutra (petak) će prezentirati rezultate i spoznaje ovogodišnjih arheoloških istraživanja pakračkog Starog grada.

Prezentacija će biti održana s početkom u 11 sati u blizini arheoloških sondi, na Trgu bana Josipa Jelačića, na prostoru između zgrade „općine“ i policije, a u slučaju lošeg vremena u  vijećnici kurije Janković. 

Osim prezentacije rezultata bit će upriličen i prikaz 3D modela pakračke utvrde, projekt privremene tehničke zaštite arheološke sonde te projektantska vizija budućeg arheološkog parka.

IMG 0256

Natea Perinović, donedavna učenica Osnovne glazbene škole Pakrac dobitnica je ovogodišnje 13. nagrade Marko Turčan za izvanredna postignuća na području glazbe, koja je 21. rujna svečano dodijeljena u koncertnoj dvorani škole.
Plaketu s crtežom djece predškolskog solfeggia i poklon bon u iznosu 1000 kuna uručila je gradonačelnica Anamarija Blažević izrazivši pritom osobno zadovoljstvo izborom. Kako je rekla, Natea je aktivna u svim porama našeg društva, ulaže u sebe i svakodnevno se nadograđuje. Svojim pristupom, završila je Blažević, pokazuje put i najbolji je primjer mladim naraštajima glazbene škole.

IMG 0252

IMG 0258

Natea Perinović svoje glazbeno obrazovanje nastavlja u Požegi gdje je upisala srednju glazbenu školu, a u kratkom obraćanju je istaknula ponos što je kroz petogodišnje školovanje u OGŠ Pakrac izrasla u kvalitetnog muzičara, ali i osobu te da će dane provedene ovdje zauvijek pamtiti.
Ravnateljica OGŠ Pakrac Alfreda Petani Grafina je ponovila da se ova nagrada dodjeljuje u spomen na njihovog tragično preminulog učenika Marka Turčana, a jučerašnjem uručenju nazočili su i članovi Markove obitelji - majka Anita i sestra Doris. Njome animiraju učenike da se istaknu u nastavnoj godini školskim uspjehom, ponašanjem i odnosom prema školi, učenicima i učiteljima - onako kako je to činio Marko.

IMG 0257

Ovo je trinaesta godina kako se dodjeljuje nagrada, a dosadašnji dobitnici su flautistica Kristina Kosinc, tamburašica Lara Kelemen, harmonikašica Stefani Majdandžić, flautistica Dunja Đurđević, flautistica Antonela Vonić, tamburaš Franko Kelemen, harmonikaš Josip Slijepčević, flautistica Laura Kudrić, klaviristica Ana Kobetić, tamburaš Dino Josipović, harmonikaš Leon Kaurin i tamburaš Šimun Delišimunović.
Svečanost dodjele priznanja uveličao je Tamuraški sastav glazbene škole Pakrac u sastavu Dijana Mirt, Aleksandar Gašparović i Šimun Širac s izvedbom skladbe Vatroslava Lisinskog „Mazurka za Sofiju Jelačić“.

IMG 0248

IMG 0246

semafor predstava

KPD „Sloga“ u Hrvatskom domu sutra organizira gostovanje zagrebačke kazališne družine „Smješko“ s predstavom „Znakovi za najmanje“ namijenjena djeci starijoj od tri godine.  

Edukativna predstava za djecu o ponašanju u prometu ima za cilj djeci na jednostavan način, kroz interakciju i zanimljive situacije istaknuti važnost pravilnog ponašanja u prometu. Glavni lik predstave je semafor koji neumorno prati promet na raskrižju. Djecu upoznaje sa svojim prijateljima, prometnim znakovima i pokazuje im kako oni pomažu. Predstava koja traje 40 minuta i nastala je u suradnji Odjelom za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova RH započinje u 17 sati, a ulaznica je 20 kuna.