IMG 4723

„Ova izložba nije samo još jedna povijesna izložba o barunu Trenku, već je to izložba koja je nastala na temelju proučavanja jedinstvenog povijesnog artefakta, mumificiranog barunovog tijela, kojim se došlo do mnogo zanimljivih i do sada nepoznatih činjenica“, rekla je sinoć ravnateljica pakračkog Muzeja Jelena Hihlik na otvorenju izložbe naziva "Barun Trenk - novo lice legende".

I naredne dvije godine KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre vodit će dosadašnja predsjednica Dubravka Arland. Odlučeno je tako 14. ožujka na izbornoj skupštini Društva održanoj u Prekopakri, u sjedištu mjesnog odbora u nazočnosti članova Upravnog i Nadzornog odbora KUD-a. Povjerenje je ukazano i Martini Svjetličić Brtan, dosadašnjoj tajnici Seljačke sloge koja će istu funkciju obnašati još dvije godine.

Seljačka sloga nsl

Šesti mandat u nizu predsjednice Arland samo je potvrda iznimno kvalitetnog rada, temeljem kojeg je ova prekopakranska udruga (p)ostala neizostavan subjekt društvenog i kulturnog života našeg grada.

„Naravno da godi višegodišnja podrška unutar KUD-a. Novi mandat samo potvrđuje sjajnu kemiju koju smo stvorili unutar kolektiva. Dobre stvari koje su prepoznate nastavit ćemo raditi i stvarati zajedno. Istodobno, ne zaboravljamo i tužne trenutke koje smo zajedno prošli kad smo ostali bez važnih i dugogodišnjih članova KUD- a Željka Nožarića i Predraga Kulhavija. Oni će zauvijek ostati u našim srcima i sjećanjima. Nastavljamo dalje zbog njih i zbog nas, nadajući se boljim vremenima i okolnostima“, kratko je novi mandat prokomentirala Dubravka Arland.

IMG 8226 Large 1024x683

Govoreći o aktivnostima u proteklom dvogodišnjem mandatu Arland najvažnijim ocjenjuje dvodnevnu proslavu 90. godišnjice KUD-a održanu netom prije krize, sredinom lipnja 2019. godine. Aktualno korona razdoblje Društvo je provelo gotovo u mirovanju. Zdravstvene preporuke praktično su ih otjerale s pozornice, objašnjava predsjednica, jer je posve jasno da nije moguće održavati plesne probe ili uvježbavati kakve scenske nastupe bez kršenja zdravstvenih preporuka. Stoga su Slogaši vrijeme iskoristili za povremena okupljanja uz sve mjere opreza te za planiranje budućnosti nakon korone, kad planiraju nadoknaditi propušteno te obnoviti druženja.

U  radnom izvješću za 2020. godinu izdvojena je prenamjena financijskih sredstava zbog nemogućnosti održavanja Smotre folklora i Šokačkog sijela. Umjesto toga ista sredstva su poslužila za bogaćenje fundusa narodnih nošnji KUD-a.

Iz blagajničkog izvještaja Dijane Major vidljivo je korektno i zakonito postupanje s financijskim sredstvima, a iz plana i programa rada za naredno razdoblje iščitavamo uobičajene aktivnosti iz prošlih sezona.

Međutim, planirano odazivanje na pozive drugih KUD-ova, redovno održavanje probi i organizacija Sijela i Pakračkog ljeta ipak će uvelike ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

festival svi

Šestero učenika osnovnih škola iz Valpova, Kutjeva, Bjelovara i Pakraca, nastupilo je na 2. Dječjem festivalu domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ održanom sinoć u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu, koji je organiziran u sklopu obilježavanja početka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Zbog epidemioloških mjera, ovoj glazbenoj priredbi nisu prisustvovali gledatelji, ali se prijenos mogao pratiti na stranicama Osnovne glazbene škole Pakrac. Festival je bio natjecateljskog karaktera, a prvu nagradu osvojila je učenica petog razreda glazbene i sedmog razreda osnovne škole iz Valpova, Nora Pastulović sa skladbom „Tvoja zemlja“ Vice Vukova.

dječje knjige scaled 1024x614 c

Pakračka gradska knjižnica povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga koji se obilježava 14. veljače, organizira prikupljanje slikovnica i dječjih knjiga koje će proslijediti lipičkom Centru za pružanje usluga u zajednici (Dječji dom). Darivanje knjiga organizira se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, a pozivaju se djeca i njihovi roditelji da do kraja ovog tjedna, u radno vrijeme knjižnice, donesu i daruju očuvane knjige koje su pročitali, prerasli ili im više ne trebaju te se tako priključe ovoj akciji kojoj je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece.

IMG 3870 scaled 1024x614 c

Prazninu društvenih događanja uslijed protuepidemioloških mjera djelomično je popunila 16. Noć muzeja obilježena u pakračkom gradskom Muzeju kao i u Muzeju vojne i ratne povijesti, odnedavnom smještenom u bivšoj zgradi suda. Osim mrežnog obilježavanja, kakav se prakticira širom Hrvatske, posjetiteljima je u Pakracu bio omogućen i brojčano uvjetovan fizički pristup muzeju.

noć 2020 1024x614 c

Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti  u petak će obilježiti 16. nacionalnu Noć muzeja, no u nešto drugačijem izdanju nego prijašnjih godina. Nacionalna akcija koja je dosad privlačila velik broj posjetitelja u muzeje diljem zemlje, ove godine bit će održana pod temom Digitalna Noć muzeja, na način koji je svojstven vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize.

OGLAS B1