otvaranje izložbe

U Muzeju grada Pakraca sinoć je otvorena likovna izložba „Jabuka u oku umjetnika“ na kojoj su predstavljeni radovi nastali na likovnoj koloniji organiziranoj u listopadu prošle godine povodom Dana jabuka, a u sklopu akcije „Gea oprosti“ koju sedmu godinu za redom provodi Palijativni tim LiPa.

josipa

„Ja pišem iskreno, iz duše i ono što pišem nije fikcija, već su to stvarni događaji koje sam sama proživjela, a djelić onog što sam iz toga naučila želim podijeliti s vama“, rekla je sinoć na predstavljanju knjige „Promatrači u zrcalu“, Josipa Pavičić Berardini. Široj javnosti poznata je kao nekadašnja televizijska voditeljica, posljednjih desetak godina intenzivno se bavi poučavanjem tehnika o samorazvoju, a uz to je i uspješna autorica čije su knjige jedne od najprodavanijih u Hrvatskoj. Ovo je bilo njezino drugo gostovanje u vijećnici kurije Janković, a prvi put se pakračkoj publici predstavila prije tri godine promovirajući svoju knjigu „Šest milimetara“.

pričaonica

Noć knjige, jedna od najvećih i najpoznatijih nacionalnih manifestacija posvećenih knjizi koja je pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja, obilježena je jučer, 23. travnja, u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. S više od 1100 različitih događanja, ovogodišnjem slavlju knjige prigodnim programima pridružilo se čak više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, 130 knjižnica i 120 knjižara. Tema ovog jubilarnog izdanja je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška. Kao i prethodnih godina, Gradska knjižnica Pakrac sudjelovala je u obilježavanju ove manifestacije, a svi zainteresirani imali su priliku besplatno postati njenim novim članom, dok su zaboravni čitači mogli vratiti posuđene knjige bez naplate zakasnine.

IMG 8379

„Ako želiš da priroda čuva tebe, čuvaj i ti nju“, zaključak je dječje predstave “Bibi i Bubi” u izvedbi Jana Kerekeša i Matka Knešaureka koja je danas popodne nasmijala pakračke mališane u Hrvatskom domu, a istodobno ih osvijestila o ekološki prihvatljivom ponašanju i zapanjujućim brojkama koje svjedoče uništavanju planeta Zemlje.

Kroz predstavu, dvojica prijatelja svoje djetinjstvo 2034. godine provode na smetlištu, maštajući kako će sastaviti podmornicu i pronaći škrinju u kojoj je plan za spas svijeta od smrada i smeća. Pri tome nailaze na mnoge probleme, a njihovo je prijateljstvo stavljeno na kušnju…

IMG 8383

Na šaljiv i simpatičan način ovaj glumački dvojac pokušao je djeci približiti globalni problem gomilanja otpada na Zemlji i objasniti im zašto je važno čuvati okoliš.

Ova predstava izvedena je povodom Dana planeta Zemlje, u suradnji Kulturno-prosvjetnog društva Sloga i Palijativnog tima "LiPa", a tematski se uklopila u program Gea oprosti kojim se želi skrenuti pažnja na dobra našeg planeta, kvalitetu okoliša i naš način življenja u njemu.

IMG 8378

noć knjige2019

U suradnji Kulturno-prosvjetno društvo Sloga i Palijativnog tima "LiPa", povodom Svjetskog dana zdravlja i Dana planete Zemlje u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman", u petak 23. travnja, s početkom u 16.30 sati bit će izvedena dječja predstava ekološke tematike „Bibi i Bubi“ Kerekesh Teatra iz Varaždina.

IMG 4723

„Ova izložba nije samo još jedna povijesna izložba o barunu Trenku, već je to izložba koja je nastala na temelju proučavanja jedinstvenog povijesnog artefakta, mumificiranog barunovog tijela, kojim se došlo do mnogo zanimljivih i do sada nepoznatih činjenica“, rekla je sinoć ravnateljica pakračkog Muzeja Jelena Hihlik na otvorenju izložbe naziva "Barun Trenk - novo lice legende".

OGLAS B1

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

14778