suze lovre

Ovih nekoliko dana tijekom noći na nebu se mogu vidjeti meteori koji se popularno zovu i suze sv. Lovre. Iz Hrvatskog astronomskog saveza obavijestili su kako su upravo tijekom jučerašnje i današnje noći najbolji uvjeti za promatranje kiše meteora na zvjezdanom nebu.

Prethodnih godina kod planinarskog doma Omanovac bilo je organizirano gledanje ovih padajućih nebeskih padalica, dok ove godine službene organizacije nema, iako su svi zainteresirani dobrodošli. Kako poručuje Dean Nagy, voditelj planinarskog doma, noćas je nebeskom spektaklu na Omanovcu svjedočilo nekih pedesetak znatiželjnika, a danas se očekuje da bi taj broj mogao biti i nešto veći.

Upravo zbog interesa, domaćin se potrudio službenim kanalima zatražiti dopuštenje za produljeno radno vrijeme, tako da će se danas pića na Omanovcu posluživati sve do 23 sata, a do istog će vremena biti omogućen i pristup sanitarnom čvoru. Dean posjetitelje poziva da ponesu dekice i za najbolji doživljaj se okrenu u smjeru istoka, prema Požegi, jer se na tom dijelu neba očekuje najveća aktivnost padajućih meteora.

Osim toga, napominje kako će vanjska rasvjeta tijekom noći biti ugašena kako ne bi dolazilo do loma svjetlosti i kako bi ples meteora gledateljima izgledao što dojmljivije. Za posjetitelje ima samo jednu molbu, a to je da za sobom pokupe smeće, kako omanovački travnjak ujutro ne bi osvanuo prekriven neželjenim ostacima.

Svi koji iz ovog ili onog razloga ne mogu danas osobno doći na Omanovac, a voljeli bi doživjeti djelić atmosfere, praćenju proverbijalnih „zvijezda padalica“ mogu se pridružiti putem prijenosa uživo koji će biti dostupan preko instalirane kamere Turističke zajednice, na linku https://omanovac.hr/live/.

Fotografija: FotoImago