- PIŠE: Franjo Delač
- 962
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježen je u ponedjeljak, 5. kolovoza, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika dr. Franje Tuđmana i kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Prethodno su izaslanstva gradova Pakraca i Lipika, među kojima su bili i predstavnici hrvatskih branitelja, obišla i spomen obilježja u Lipiku, Dobrovcu i Donjim Grahovljanima.
U svom obraćanju okupljenima, pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević prvenstveno se osvrnula upravo na hrvatske branitelje, čiji se dan i obilježavao. Napomenula je kako je jesen u Pakracu obilježena komemoracijama, a prva sljedeća čeka nas već za Malu Gospu. „Hvala Ivani Feltrin što je s nama. Ministarstvo hrvatskih branitelja kroz nju daje svoju podršku našim gradovima, a pogotovo braniteljima i obiteljima, kako bi im pomoglo u ostvarivanju njihovih zakonska prava“, rekla je gradonačelnica.
Nakon polaganja vijenaca krenulo se prema pakračkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje je održana Sveta misa.
- PIŠE: Domagoj Ajman
- 7683
U bašči Hotela Pakrac od 16 sati je upriličen prigodni ljetni roštilj po promotivnim cijenama u aranžmanu dva domaća kuhara i nova zaposlenika hotela, Grgura Špančića i Domagoja Bukvića te gurmana Drage Martera, a organiziran od novih vlasnica hotela, Tene Vujatović i Ivane Grgić koje su službeno otvorenje najavile za sredinu kolovoza. Poručuju kako su svi dobrodošli, a večer će ugodnim zvucima gitare začiniti svima poznati Josip Knežević Nešo.
Najistaknutija novost i značajka građanima Pakraca i okolice je kako će dosadašnju hotelsku ponudu obogatiti restoran koji će nuditi mogućnost „A la carte“ jelovnika svakim danom od 14 do 22 sata, a u gastronomsku ponudu će od sutra 6. kolovoza biti uključen i sladoled iz hladnjače, dok će uskoro osvanuti i bogat repertoar kolača. Ugodni voditelj hotela Karlo Rosman marljivo poslužuje goste te se svi nadaju kako će u budućnosti svi imati pune ruke posla, druženje u sklopu hotela je u tijeku te se još stignete priključiti.
„Današnji ljetni roštilj je ujedno i uvod u nadolazeće otvorenje restorana, a ovih dana ćemo organizirati i degustacije jela, stoga nam je svaka pohvala ili kritika dobrodošla! Novi smo, mladi i krećemo ispočetka tako da ćemo imati sluha za sve sugestije. Bazirat ćemo se na tradicionalnu kuhinju, naši dečki su već složili jelovnik i imaju jako puno dobrih i zanimljivih ideja tako da ga još uvijek planiramo doraditi do one konačne verzije. Imat ćemo i par dnevnih jutarnjih gableca po povoljnijoj cijeni. S 1. kolovozom smo krenuli, a službeno otvorenje planiramo obaviti u nadolazećim danima o čemu ćemo javnost pravovremeno obavijestiti putem naše web i Facebook stranice. Cijene najma soba smo ostavili iste kao što su bile i dosad, a već smo imali i svoje prve goste isto kao i najmove u nadolazećim danima. Također smo već iznajmili i prostoriju za konferencije i zasad smo vrlo zadovoljni ovim početnim danima. Postoji mogućnost polupansiona isto kao i punog pansiona koji će zaživjeti istovremeno kada i restoran bude u potpunoj funkciji“, izjavile su vlasnice.
Ne preostaje ništa drugo nego uputiti se ka hotelu i poželjeti ovoj mladoj entuzijastičnoj ekipi svu sreću u budućem radu i zahvaliti im što će u potpunosti oživjeti ovaj prekrasni pakrački objekt.
- PIŠE: Pakrački list
- 781
Poštovani žitelji Požeško-slavonske županije, od srca vam čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. Zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja na današnji dan prije 29 godina oslobođen je najveći dio tada okupiranih područja Republike Hrvatske. Iako godine prolaze, istina je vječna i upravo zbog toga, trajnu zahvalu upućujemo svim hrvatskim braniteljima, posebice onima koji su svoje živote utkali u temelje Lijepe naše, kao i svim obiteljima koje su, u danima krvave borbe za samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske, izgubili svoje najmilije. Na temeljima koje su postavili hrvatski branitelji, obveza nam je i godinama nakon graditi Hrvatsku onakvom kakvom su ju oni sanjali. Hvala i slava svim hrvatskim vitezovima i neka nam vječno živi naša Hrvatska!
Vaša županica Antonija Jozić
- PIŠE: Pakrački list
- 1506
Predstavnici Grada Pakraca i Lipika te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik obaviještavaju kako će Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja biti obilježen u ponedjeljak 5. kolovoza polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u sljedećem rasporedu:
U 17.15 sati u Lipiku na Rimokatoličkom groblju – spomen obilježje, a potom na Trgu hrvatskih branitelja kod spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
U 17.35 sati u Dobrovcu – Spomen ploča.
U 18 sati u Donjim Grahovljanima – Spomen ploča.
U 18.30 sati u Pakracu na Trgu te kod spomenika dr. Franje Tuđmana – Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, a nakon čega će u 19 sati biti održana Sveta misa u pakračkoj crkvi Uznesenje Blažene Djevice Marije.
- PIŠE: Silvia Feltrin
- 1190
Donosimo nastavak dosadašnjih rezultata ovogodišnjeg istraživanja Starog Grada Pakraca, i to u sektoru 4, odnosno na južnoj strani sonde 1 koje predvodi arheologinja Tea Lokner. Naime, u njemu je pronađeno srednjovjekovno groblje, kosturi koji su prilično dobro očuvani, kao i razni zanimljivi predmeti uz pokojnike koji mogu govoriti o uzrocima njihove smrti.
„Prošle godine istraženi su mlađi slojevi, a ove godine došli smo do srednjovjekovne razine. U srednjem vijeku ovdje se nalazilo groblje što vidimo po brojnim ukopima. Do sada ih je istraženo 10, a postoje snažne indicije da će ih biti i puno više. Uspoređujući ih s ukopima pokojnika u unutrašnjosti crkve koje smo istražili 2021. godine, uočljiva je razlika u statusu. Pokojnici u crkvi pripadali su bogatijem sloju ljudi što se vidi po prilozima i grobnoj arhitekturi koja je često bila od kvalitetnog kamena ili drveta, dok su pokojnici pokopani s vanjske strane crkve bili nešto siromašniji. Naime, prilozi nisu česti, a drveni lijesovi koje smo u nekoliko slučajeva uspjeli dokumentirati vjerojatno su bili lošije kvalitete jer su jako slabo očuvani, za razliku od grobova u unutrašnjosti crkve, ali po brojnim nalazima željeznih čavala u neposrednoj blizini grobova znamo da su postojali“, kaže arheologinja i dodaje da su za sada utvrdili nekoliko razina grobova, što znači da nisu svi istovremeni, a detalje će znati nakon što se obave analize.
Ostaci drvenog lijesa
Lokner naglašava da su pronađeni grobovi često uništeni ili prekopani pa pretpostavlja da vjerojatno nisu bili trajnije označeni nekakvim spomenikom. „Zanimljivo je da smo pronašli i nekoliko grobova koji se djelomično nalaze ispod zidova crkve i ostalih objekata, što znači da su nastali prije njih te će nam na taj način moći pomoći u datiranju gradnje tih zidova. U nekim grobovima nalaze se željezne strelice, u jednom čak i nekakav željezni predmet za koji pretpostavljamo da je nož. Brojni su ukopi djece različite dobi, kao i kosturi s različitim patološkim promjenama, ali više detalja ćemo znati nakon antropoloških analiza“, zaključuje pakračka arheologinja i naglašava da se tijekom iskopavanja sa svim posmrtnim ljudskim ostatcima odnose s maksimalnim poštovanjem, po svim pravilima struke i etike, a nakon istraživanja i analiza, kosti će biti dostojanstveno zbrinute i pohranjene.
Tea Lokner
Podsjetimo, u tijeku je 8. godina arheološkog istraživanja lokaliteta Stari grad Pakrac, kojeg provode pakrački arheolozi Krešimir Vacek i Tea Lokner uz brojne studente, učenike i volontere, a nedavno ste na našim stranicama mogli pročitati o pronađenom zlatnom dukatu mletačkog dužda Francesca Dandola.
Dio fotografija: Muzej Grada Pakraca
- PIŠE: Silvia Feltrin
- 1764
Ne moramo više ni spominjati kako su posljednjih godina cijene u Hrvatskoj drastično porasle, osobito od uvođenja eura i zbog inflacije. Većina proizvoda danas ima višu cijenu nego primjerice prije dvije godine, a dalje u prošlost bolje da se i ne vraćamo. S obzirom da gotovo svake godine u ljetnim mjesecima pišemo o cijenama na pakračkoj tržnici, tako smo i ove odlučili ispitati ima li kupaca, što se sve nudi i kakve su cijene sezonskih proizvoda koje trenutno možemo naći na štandovima.
Na zelenoj tržnici uglavnom prevladavaju crvena i žuta boja od rajčica i paprika koje se trenutno najbolje prodaju. Cijena rajčice je od 1 euro za onu namijenjenu preradi, pa do 2,5 eura. Paprika i cikla se prodaju za 1,5-2 eura, patlidžan 1-2 eura, po 1 euro za kilogram mogu se kupiti kupus, krumpir, krastavci, crveni luk i mrkva. Peršin je 6 eura, tikve po 1 euro, bijeli luk od 7 do 12 eura po kilogramu, dok je kukuruz 0,5 eura za komad. Usporedimo li s lanjskim cijenama, možemo reći da su one približno jednake, a tako su nam rekli i neki od trgovaca s kojima smo razgovarali.
Jasenka Valičević iz Popovače prodaje svoje domaće proizvode koje uzgaja u pet plastenika i dijelom na otvorenom. Kaže da nije podizala cijene ove godine, a dosta toga joj je uništeno što od suše, što od svibanjske tuče koja je ostavila traga na voću, osobito breskvama.
„Prošla su zlatna vremena“
Matija Ruf iz Hrvatske Dubice također navodi da je većina cijena ista onim lanjskim. Njih su zaobišle vremenske nepogode iako kaže da strahuju zbog sve češćih nevremena, pogotovo nakon velikih vrućina, jer osim rajčica i krastavaca koje uzgajaju u plastenicima, sve ostalo im je na otvorenom. Na upit kako kupci reagiraju na cijene, Matija kaže da ima onih kojima je skupo, ali i drugih koji ne pitaju za cijenu, s tim da je manji postotak kupaca kojima je najvažnije da kupuju domaće, dok je nešto više onih koji traže da je proizvod jeftin. „Ako ćemo iskreno, sve je skupo. Svi se sjećaju onih zlatnih vremena kad je krumpir bio 2 kune po kilogramu, ali tada je i vreća gnojiva bila 50 kuna, a ne 150 kao danas“, zaključuje mladi poljoprivrednik.
Što se tiče cijene voća, koje je na tržnici nešto manje zastupljeno, spomenimo da su dinje po 1,5 euro, lubenice od 0,8-1 euro, šljive 1,5-3 eura, breskve 1,5, dok se grožđe može kupiti za cijenu od 2,5 do 3 eura, sve također slično prijašnjim godinama.
Na bijeloj tržnici se mogu kupiti jaja po 2-2,4 eura za 10 komada, ovisno o veličini. Cijena litre svježeg mlijeka je 1 euro, dok su sir i vrhnje po 5 eura za kilogram. Kako nam je rekla Adela Jareš, vlasnica OPG-a sirane, cijene su posljednji put podigli krajem siječnja i to nakon što su se dvije godine opirali povišenju.
Poprilična gužva svakog četvrtka vlada u pečenjarnici kod Ivice Mihaljinca Švabe, gdje se pečeni odojak prodaje za 20 eura, janjetina za 30 eura po kilogramu, dok su veliki ćevapi 6 eura, a mali 3,5.
Možemo zaključiti da je ponuda dobra, kupaca ima, a cijene će uvijek biti nekome previsoke, drugome prihvatljive. No, kako god, treba cijeniti domaći proizvod i proizvođače koji vrijedno rade kako bi svojim kupcima pružili ono najkvalitetnije, unatoč vremenskim nepogodama i poskupljenjima repromaterijala s kojim se i sami suočavaju.