arheologija sgp

Sredinom lipnja je završio projekt istraživanja srednjovjekovnih i prapovijesnih gradišta na Pakračkoj gori u sklopu kojeg su zaštitno istražena manja, najugroženija područja lokaliteta Badljevina-Zidine, Dereza-Komljenice/Ambarište i Omanovac-Velika i Mala gradina, doznajemo od voditelja istraživanja Krešimira Vaceka.

Podsjetimo, na području lokaliteta Zidine u Badljevini potvrđeno je postojanje zemljanog bedema i zemljanih objekata na središnjem platou utvrde, a istraživanja su potvrdila i dramatičnu poplavu krajem 14. stoljeća, uzrokovanu najvjerojatnije iznenadnim klimatskim zahlađenjem. U Derezi je po prvi puta istraživano prapovijesno naselje kasno neolitičke i rano enolitičke sopotske kulture koje je potvrdilo prvotnu tranziciju poljodjelskih zajednica na stočarstvo što je uvjetovalo sve učestalijim sukobima i potrebom za stvaranjem fortificiranih naselja u močvarama ili na brdskim vrhovima.

Sredinom lipnja istraživačka ekipa Muzeja grada Pakraca završila je manje zaštitno istraživanje zemljanog gradišta Omanovac-Velika i Mala gradina gdje je potvrđeno postojanje debelog zemljanog zida pojačanog prućem branjenog najvjerojatnije puškarnicama ispod svojeg drvenog krovišta. U drugoj sondi potvrđeno je postojanje zemljanog palasa odnosno plemićke kule na središnjem platou koja je bila grijana kalijevim pećima što potvrđuju ostaci čašastih pečenjaka.

sonda 1 omanovac v i m gradina

Bedem sa puškarnicama -Omanovac 

render palača Medium

Palas (plemićka kula)- Omanovac

Također, kako je istraživačka ekipa u Derezi na prapovijesnom naselju tek na oko 2 metra dubine (od današnje površine) dosegla sterilnu geološku zdravicu (starosti oko 5000 godina prije Krista), sa nadom da neka buduća napredna civilizacija odluči istraživati ovu lokaciju za isto toliko godina, postavili su vremensku kapsulu. U zapečaćenu staklenu bocu spremljena je poruka za budućnost  koja opisuje Pakrac, ali i svijet u današnjem obličju, na hrvatskom jeziku te na latinici. Isto tako, tekst je priložen na binarnom pismu, univerzalnom za sva današnja računala.

Osma godina istraživanja Starog grada

Završetkom istraživanja srednjovjekovnih i prapovijesnih gradišta, započelo je istraživanje Starog grada Pakraca u središtu grada. Istraživačka ekipa isplanirala je tromjesečnu, osmu istraživačku kampanju po čijem bi završetku dijelovi sonde trebali biti dostupni posjetiteljima. Kako je istraživanje križarske gotičke i kasnogotičke crkve završeno 2021. godine (2017-2021) planiranim istraživanjima 2024. godine planira se doseći razina zdravice na području trenutačno otvorene sonde 1. Istraživanja na sjevernom i zapadnom djelu nastavljaju na arheološkim slojevima iz sredine 16. stoljeća, a na sjeveroistočnom i južnom na arheološkim slojevima iz kraja 14. stoljeća.

arheologija2