Uručenjem nagrada najboljim medicinskim sestrama i tehničarima te prigodnim predavanjem i programom u konferencijskoj dvorani Quella u Lipiku danas je svečano obilježen Međunarodni dan sestrinstva koje su organizirali Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Srednja škola Pakrac.

????????????????????????????????????

„Svaki bolestan čovjek nada se ozdravljenju ili barem oporavku, a bez stručnog i ljubaznog osoblja to nije moguće. Koliko polažemo u našoj bolnici na stručnost djelatnika djelomično ilustrira podatak da je u zadnjih sedam godina porastao broj medicinskih sestara u stalnom radnom odnosu s 38 na 44, da smo prije sedam godina imali četiri prvostupnice sestrinstva, a danas ih imamo duplo više i još dvije su pred diplomom. Uloga medicinske sestre je od neprocjenjive važnosti, a stručnost i ljubaznost naših sestara veliki je adut“, rekao je Darko Kelemen, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

Na početku svečanosti koja se održava već sedmu godinu za redom goste, učenike i zdravstvene djelatnike pozdravile su Ljerka Pavković, glavna sestra lipičke bolnice, te Vesna Božić, voditeljica kabineta zdravstvene njege iz Srednje škole Pakrac naglasivši važnost i bitnu ulogu u njezi i skrbi bolesnika, ali i važnosti stručnog usavršavanja i obrazovanja medicinskih sestra i tehničara.

????????????????????????????????????

Ljerka Pavković govorila je i o povijesti i tradiciji sestrinstva u Lipiku rekavši kako je ono počelo još od antičkog doba, sve do uspostavljanja ratne bolnice u Lipiku u Prvom svjetskom ratu gdje su medicinske sestre pratile razvojni put sve do profesionalizacije kakvu imaju danas.

Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja Požeško - slavonske županije medicinske sestre i tehničare nazvao je pokretačima i snagom u zdravstvenom sustavu ističući izuzetan doprinos u liječenju pacijenata, a čestitkama za njihov dan pridružila se i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević naglasivši zadovoljstvo što se sve više sestara i tehničara odlučuje za nastavak školovanja i time pridonose kvalitetnijem radu ustanove.

????????????????????????????????????

Priznanje „Florence Nightingale“ koje se tradicionalno u ovoj ustanovi dodjeljuje najboljim medicinskim sestrama i tehničarima, uručeno je svom osoblju na odjelu s najtežim bolesnicima u lipičkoj bolnici, a koje je primila voditeljica odjela Jasmina Stokić, a priznanje za doprinos u razvoju i obrazovanju medicinske profesije dobili su Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja Požeško - slavonske, te pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.

Svečani ton ovom obilježavanju dali su učenici Srednje škole Pakrac Antonia Polak na violini, Ivana Prakljačić na klavijaturama te zbor, plesna i dramska skupina učeničkog doma Pakrac.

 

PRIOPĆENJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA:

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12. svibnja, u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre. Svake se godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinske sestre u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija  zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara. U Gradskoj bolnici Pakrac je zaposleno trenutno 109 medicinskih sestara, od kojih su 2 sa visokom stručnom spremom – diplomirana medicinska sestra/ tehničar, 25 sa višom školskom – prvostupnica sestrinstva i 82 medicinske sestre su sa srednjom stručnom spremom. Uz medicinske sestre u bolnici je 13 primalja, od kojih su 2 prvostupnice primaljstva, koje svoj dan obilježavaju 5. svibnja.

Iva_slika

Broj medicinskih sestara u bolnici je trenutno dostatan za obavljanje ovog plemenitog zvanja u Gradskoj bolnici Pakrac. Najvažnija je edukacija medicinskih sestara i tehničara koja mora biti kontinuirana, kako bismo pratili najnovija dostignuća u sestrinskoj praksi. Educiramo se predavanjima u bolnici koja se održavaju svaki mjesec i odlaskom na kongrese ili seminare namijenjene medicinskim sestrama. Radno okruženje je ugodno, te razumijevanjem ravnatelja prof.dr. sc. Željka Glavića, predstojnice Gradske bolnice dr. Slavice Klaić, kao i svih liječnika i drugog osoblja, lakše savladavamo i poneke poteškoće u radu, a sve u cilju kvalitetnije skrbi za bolesnike.

Ljerka Švajghart, dipl.med.techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo