Župan požeško - slavonski Alojz Tomašević proglasio je 3. svibnja elementarnu nepogodu od mraza za cijelo područje jedinica lokalne samouprave gradova Pakrac, Kutjevo i Pleternica, te općina Jakšić i Velika.
Štete koje se popisuju odnose se na sve postradale poljoprivredne kulture, a prijave se podnose već uobičajeno u pakračkoj gradskoj upravi (Marijan Širac) zaključno sa srijedom 11. svibnja. Prijave se podnose na za to propisanom obrascu koji treba biti praćen dokumentima poput vlasničkog lista, posjedovnog lista, OPG upisnika, arkod upisnika ili ugovora o zakupu.
Kako nam je rekao voćar Drago Skalnik njegove parcele zasađene jabukama, breskvama, trešnjama i orasima stradale su gotovo u potpunosti i prave berbe neće niti biti. Slična je situacija gotovo na svim parcelama u Prekopakri i okolo Pakraca gdje je sporne noći 24. na 25. travnja temperatura bila niža od – 2 stupnja Celziusa praćena jakim mrazom, dok je na geografski višim područjima temperatura zraka bila iznad nule i izostao je jaki mraz pa je i šteta znatno manja, što je u mnogome ovisilo i o položaju poljoprivredne parcele, kulturi, sortama. U ovom trenutku najlošije vizualno izgleda vinova loza. No, naš najpoznatiji vinar i vinogradar Saša Ćasić odbio nam je komentirati novonastalu situaciju.
Razmjere štete znat ćemo poslije završetka procjena, mada niti to neće biti realno jer se šteta od smrzavanja na voćkama proteže i na nekoliko narednih godina, kažu voćari. Isto tako je još nejasno kako će štetu prijaviti pčelari s obzirom da je znatno stradao i bagremov cvijet kao najvažniji izvor mednog prinosa, ali ova biljka ne spada u kategoriju poljoprivrednih kultura.

Korist od elementarne nepogode skoro nikakva

No, vrlo je upitna korist za poljoprivrednike od proglašenja elementarne nepogode, govore to iskustva od lanjskih godina. Od 2005. godine na području Grada Pakraca elementarna nepogoda nije proglašavana samo u godinama 2005., 2008., 2009. te 2013. godine. 2014. je zbog poplava proglašavana čak dva puta s ukupno procijenjenom štetom na 2,8 milijuna kuna, dok je lani proglašena nepogoda od suše. Zadnji put od mraza elementarna nepogoda na području Grada Pakraca je proglašena 2012. godine, sa štetom u iznosu od 1,2 milijuna kuna, nakon čega je iste godine proglašena i elementarna nepogoda od suše u iznosu od 1,3 milijuna kuna. No, šteta koja se nadoknađuje iz državnih izvora je više nego simbolična i zakašnjela. Tako još uvijek nije isplaćena za lanjsku sušu, kao niti za jesensku poplavu iz 2014. godine, dok je za svibanjsku poplavu su vlasnici obeštećeni s manje od 1 posto procijenjene štete. Tako šteta pada uglavnom na teret vlasnika zemljišta, odnosno posredno na kupce koji u toj godini plaćaju veću cijenu poljoprivrednih proizvoda što ćemo osjetiti ovog ljeta i jeseni.