naslovna

Slavonski banovac po 15. je put zablistao u svom punom sjaju i to više nikoga ne iznenađuje. Sajam tradicionalno organizira Grad Pakrac u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac, Lokalnom razvojnom agencijom PAK RA  i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice. Javna je tajna da Pakračani svake godine željno iščekuju ovaj sajam i da upravo na taj dan grad postaje centar kontinentalne Hrvatske, kako volimo reći.

Više je razloga za to. Sajam je prvenstveno jedno veliko okupljalište i možete biti sigurni da ćete na prepunoj ulici Matice hrvatske, tržnici, šetnici i obližnjim prolazima na svakom koraku vidjeti nekog poznatog. Osim Pakračana, Lipičana i stanovnika okolnih naselja, sajam rado pohode izlagači te natjecatelji Grahfesta iz brojnih drugih krajeva Hrvatske, ali i lokalni „emigranti“, pa tako postoji velika mogućnost da ćete nekoga koga dugo niste vidjeli sresti upravo na taj dan, probijajući se kroz rijeku dobro raspoloženih ljudi. I upravo ti neplanirani, iznenadni i spontani susreti jedna su od stvari koje naš sajam čine posebnim.

rosici

Posebnim ga čini i činjenica što se Udruženje obrtnika Pakrac-Lipik svojski trudi oko organizacije Grahfesta, ulažući nemale napore kako bi ga iz godine u godinu učinili sve većim i relevantnijim – što im u pravilu i uspijeva. Kad tome pridodamo logističku podršku Gradske uprave, Turističke zajednice, Sportske zajednice, Vlastitog pogona Grada Pakraca i mnogih drugih službi i pojedinaca koji nesebično ulažu vlastita sredstva, trud i vrijeme kako bi na svoj način uveličali taj naš najposebniji dan u godini, rezultati ne čude.

Slavonski banovac, u krajnjoj liniji, oslanja se na drevnu pakračku prošlost, a stojeći na ramenima te priče, zahvaljujući upravo spomenutom entuzijazmu organizatora, udruženja, službi te brojnih pojedinaca i volontera, na neki nam način omogućava da punim plućima proslavimo upravo taj dan, u sadašnjosti, s prijateljima, poznanicima i gostima, ali i pogledom usmjerenim prema budućnosti. Jer, naš sajam ne živi samo jedan dan, već čitave godine, a već danas kreću pripreme za njegovo 16. izdanje.

Brojni sadržaji za sve ukuse i uzraste

Ovogodišnji je sajam trajao dva dana. U petak je koncert održala Maja Šuput, dok je u subotu na velikoj sajamskoj pozornici koncert održala grupa Magazin. Tijekom subote posjetitelje su zabavljali glazbenici Tamburaškog sastava Posegana.

Na izložbeno-prodajnom dijelu Sajma svojim proizvodima i uslugama predstavilo se čak 94 izlagača iz 10 županija, točnije iz Rijeke, Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Đakova, Našica, Slavonskog Broda, Valpova, Bilja, Rešetara, Oriovca, Koške, Puntovaca, Vrbanje, Bjelovara, Koprivnica, Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Ivanić Grada, Suhopolja, Virovitice, Kutine, Novske, Daruvara, Velike Ludine, Nove Gradiške, Požege, Kutjeva, Popovače, Sirača, Brestovca, Dežanovca te s područja Pakraca i Lipika.

grah

Na središnjem gradskom Trgu bana J. Jelačića upriličen je „Dječji kutak“ u organizaciji Muzeja grada Pakraca i Gradske knjižnice Pakrac s raznim kreativnim i zabavnim sadržajima kao što su knjižnica na otvorenom, zatim kreativne i gastro radionice te zanimljive nagradne igre. Ovogodišnji Dječji kutak bio je u znaku Spahijskog podruma, budućeg doma muzeja i knjižnice.

likovnjaci

Zahvaljujući „Danu otvorenih vrata“, posjetitelji Sajma imali su prilike posjetiti Muzej vojne i ratne povijesti, a u Muzeju Grada Pakraca razgledati izložbu „A la turka 2“ te uz pomoć stručnog vodiča saznati sve što ih zanima o povijesti Pakraca. Za posjetitelje je organizirana i vožnja u konjskoj kočiji, zatim fotografiranje u Photoboot foto kutku, najmlađi su mogli uživati u zabavnom lunaparku, a posjetitelji su mogli kupiti i autohtone sajamske i pakračke suvenire. Sajam je i ove godine bio popraćen i LED ekranima koji su postavljeni na velikoj, središnjoj pozornici te na pročelju Tržnice i na kojima su, uz promo i reklamne materijale, bili emitirani i sajamski sadržaji i program.

Srednjovjekovni festival

Zahvaljujući pakračkim i lipičkim obrtnicima, u sklopu Sajma i ove je godine održana Eno–gastro prezentacija Udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske na kojoj su sudjelovali obrtnici iz Kaštela, Zagreba, Imotskog, Vrgorca, Metkovića, Pazina, Novog Vinodolskog, Karlovca, Donje Stubice, Krapinskih toplica, Marofa, Petrinje, Vukovara, Bjelovara, Samobora, Zaboka, Koprivnice, Požege, Garešnice i Daruvara.

povorka1

Kao i ranijih godina, na ovogodišnjem su se Sajmu vrlo atraktivnom gastro-ponudom predstavili hrvatski branitelji Pakraca i Lipika, kao i njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Sinja i Kaštela te članovi Ribolovnog sportskog kluba iz Kaštela koji su u ponudi imali svježe pečenu tunu. Isto tako, tradicionalno su se autohtonom gastro-ponudom predstavili i pripadnici talijanske, mađarske, srpske i češke nacionalne manjine koji žive i djeluju na području Pakraca.

Na Srednjovjekovnom su festivalu uz domaćine, Red vitezova Slavonskog banovca te članove Povijesnog društva Pakrac – Lipik i Muzeja Grada Pakraca, sudjelovali i članovi Reda vitezova Ružica grada iz Orahovice, Anno domini iz Koprivnice, pripadnici Reda zlatnog hmelja te Reda streličara krvavog mosta. Članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik „Kod veprove glave“ pripremili su oko tisuću obroka, a na jelovniku su se našli veprovina na kotlovini, trgana svinjetina, kobasice s dinstanim kupusom i knedlama, pečeni šarani na rašljama, pečeno prase i pečeni pilići te čobanac s knedlama i domaći kolači.

ekipe

U Taboru su za djecu organizirane srednjovjekovne igre kao i kaligrafija, a gradskim su ulicama prodefilirali sudionici Srednjovjekovnog festivala, među kojima je bila i Počasna chodska straža Češke besede Prekopakra. Streličarski klub „Kuna“ organizirao je srednjevjekovni streličarski turnir, a sve je kulminiralo središnjom viteškom „Bitkom za kovnicu novca“. Spomenimo i rezultate streličarskog turnira. U konkurenciji žena, od prvog do trećeg mjesta posložile su se redom Ljudmila Zorko, Irena Mlinar i Ivana Boroša, dok je kod muških najbolji bio Igor Krušić ispred Rajka Žigića i Darija Maroševića. Ekipno su prvo mjesto osvojili Križevački streličari ispred Streličara Krvavog mosta i Streličara Slavonskog banovca.

9. Grahfest

Rekordnih 112 ekipa na Grahfestu dalo je sudcima težak zadatak odabira tri najbolja graha, tako da su ovaj put pribjegli ideji da proglase deset najboljih, od čega su prvoplasirane tri ekipe dobile prigodne nagrade. Osim toga, organizatori su podijelili i tri posebne nagrade, od kojih je prva bila poklon-paket za najljepše uređen prodajni prostor, koju je po odluci žirija osvojila ekipa Dječjeg vrtića Maslačak. Nagradu za najveći angažman oko uređenja prostora na Grahfestu osvojila je ekipa „Laganini“, kojoj je u tom ime pripao pripa poslužavnik, litra vina i 20 piva. Nagradu za najveseliju ekipu i 100 piva dobili su „Složni susjedi“.

slozni susjedi

Treće mjesto na izboru za najbolji grah osvojila je ekipa DVD-a Donja Obrijež, za što im je pripala prigodna nagrada u vidu 10-litarskog kotlića. Druga nagrada, 5 ulaznica u vodeni park u Krapinskim toplicama te 10-litarski kotlić sa stalkom otišla je u ruke ekipe „Nemam pojma“, također iz Donje Obriježi. Dugo iščekivano proglašenje pobjednika zasigurno je razočaralo preostalih 100-njak ekipa, ali zato veliku sreću i slavlje donijelo članovima ekipe „Quercucice“ iz Novske. Osim prestižne diplome, pripao im je i komplementarni dvodnevni odmor za osam osoba u kući za odmor „Luka – Blaževci“ u Gorskom kotaru.

pobjednici grah

Osim pobjednika Grahfesta, izvlačili su se i dobitnici tombole, od čega je svakako najupečatljivija nagrada bila ona za prvo mjesto – pečeno prase na ražnju.

prase

Nakon uzbuđenja izvlačenja nagrada i proglašenja pobjednika, preostalo je još konačni spektakl, a to je bio večernji koncert grupe Magazin s Andrejom Šušnjarom. Budući da je Andreja prije nekoliko mjeseci potvrdila kako do kraja ljeta napušta Magazin i kreće u solo vode, nije isključeno kako smo sudjelovali u jednom od njenih posljednjih nastupa u bendu čija je pjevačica bila punih 14 godina. Koncert je bio na nivou kakav bismo od Magazina i očekivali, tako da je Pakrac živio, pjevao i plesao još dugo u noć.

sus