sjednica naslovna

Na jučerašnjom Gradskom vijeću održanom 9. listopada, između ostaloga su predstavljena godišnja izvješća gradskog dječjeg vrtića i osnovne glazbene škole.

Katarina Lahovsky Kobetić, ravnateljica dječjeg vrtića Maslačak, između ostaloga je rekla sljedeće. „Čast mi je što dolazim iz najveselije ustanove u našem gradu. „Imamo još nekoliko slobodnih mjesta u Donjoj Obriježi i Badljevini. Radi se puno, obnavlja se, javljamo se na razne natječaje, trenutno se obnavlja igralište Kalvarija. Proširivanjem kapaciteta ulagalo se u proširenje, ali to treba popratiti i održavanjem. Nešto se odradilo u Donjoj Obriježi, a između ostaloga, postavljena je i nova ograda“, rekla je ravnateljica.

Zoran Krejči (SDP), pohvalio je rad gradskog vrtića, primijetivši kako se vidi nova energija. Skrenuo je pažnju na potrebu ostvarivanja prava zaposlenika, misleći pritom prvenstveno na plaće i koeficijente koji su usklađeni s onima u školstvu. Ravnateljica je rekla kako su na putu usklađivanja plaća, pri čemu je sindikat vrtića do 1. siječnja u razgovoru s osnivačem dogovorio potpuno usklađenje.

sjednica glasovnanje

Gradonačelnica Anamarija Blažević rekla je kako su u tijeku pregovori sa sindikatom. „Trenutno za dječji vrtić Maslačak odlazi blizu 80 tisuća eura, a do prije mjesec-dva to je bilo na razini od 60-ak tisuća. Da bismo to mogli napraviti, morali smo negdje uzeti. Sindikat iz Zagreba ima razumijevanja i ovom im prilikom želim zahvaliti. Bili smo prisiljeni usporiti investicije jer moramo pratiti plaće zaposlenika u vrtiću, Gradsku upravu, Muzej, Gradsku knjižnicu, što je sve skupa preko 100 zaposlenika koji dobivaju plaću iz gradskog proračuna. Uzdamo se u rast naših proračunskih prihoda, a iz državnog proračuna ići će i dodatna sredstva za dječje vrtiće“, rekla je gradonačelnica Blažević.

SDP izrazio zabrinutost oko koeficijenata

Krejči je napomenuo kako djelatnici vrtića imaju zakonsko pravo na zakonski određene koeficijente te izrazio bojazan u vezi toga koliko će oni imati razumijevanja da čekaju na ostvarivanje svojih prava. „Vlada će nadomjestiti dobar dio sredstava za vrtiće. Ako te novce ne možemo od nekoga uzeti, postoji li opasnost da dječji vrtić poskupi za korisnike?“, upitao je.

Gradonačelnica je rekla kako je ekonomska cijena vrtića otišla visoko. „Ove godine još nismo mijenjali cijene, premda je mjesečna razlika koju Grad sufinancira trenutačno 18–19 tisuća eura. Racionaliziramo maksimalno, a sa sindikatom imamo korektne odnose i razgovore. Naša djeca idu u čist, uređen vrtić, jedu kvalitetnu hranu, imamo šest objekata i podižemo im kapacitete, kako bi svako dijete imalo svoje mjesto“, rekla je gradonačelnica.

OGŠ Pakrac

Marina Golub, ravnateljica Osnovne glazbene škole, uvodno je rekla kako su učenici glazbene škole uveličali većinu gradskih događanja, kako u Hrvatskoj, tako i van nje. Dodala je kako je prošle godine po 15. put dodijeljena nagrada Marko Turčan i to Mihaelu Vukmanoviću. Osim toga, naglasila je kako je u 1. razred po prvi put upisano čak 30 djece.

sjednica lahovsky golub

Kristina Milek (HDZ) i Tamara Vujanić (SDP) pohvalile su činjenicu što tako mala škola ima učenike koji ostvaruju zamjetne uspjehe i sudjeluju na svim javnim događanjima. Gradonačelnica Blažević pohvalila je rad škole sljedećim riječima: „Glazbena škola je dodatna vrijednost i drago mi je čuti za tri razredna odjela prvog razreda, što nije dosad bio slučaj. Želim vam puno uspjeha, a ravnateljici još puno mandata, neka taj mali dragulj vodi čvrstom rukom, uz puno razumijevanja prema suradnicima te da privuče što više učitelja“.

Gradski proračun

Što se tiče polugodišnjeg izvješća o gradskom proračunu, gradonačelnica je ukazala kako je teško izražavati polugodišnji proračun, jer on ne pruža pravu sliku. „Trudimo se, prezentiramo tablice, grafikone, objavljujemo eventualne zamjerke te vam stojim na raspolaganju za daljnje kritike u cilju unapređenja rada Gradske uprave“, rekla je gradonačelnica.

Pročelnik Marijan Širac rekao je kako dugi niz godina nije rađen program izmjena i dopuna poljoprivrednog zemljišta. „Predvidjeli smo zemljišta koja mogu ići u prodaju, za čestice manje od jednog hektara, za koje se mogu javiti svi, pri čemu prednost imaju oni koji s njom graniče, zbog okrupnjivanja“, rekao je pročelnik Širac.

Pročelnik Malogorski potegnuo je temu urbanističkog plana uređenja sportsko-rekreacijskog centra, na što se nadovezao Krejči. „Nismo protiv ulaganja u sport. Prije 15 godina smo pričali o bazenima, a ako nastavim ovim tempom, za 50 godina to bi moglo biti gotovo“, dodao je.

sjednica procelicni

Na tu opasku gradonačelnica Blažević rekla je sljedeće: „Da smatram da su bazeni neophodni, već bi danas možda bili izgrađeni. Znam što su bazeni i koliko odnose novca. Nama u planu nije turistički ni rekreativni, već edukacijski bazen koji bi uključivao poduku plivanja i razvoj zdravstvenog obrazovanja. Taj bi bazen bio upravo edukacijsko-rehabilitacijskih gabarita i namjene“.

Zastupnica Vujanić primijetila je kako su to utopijske želje, jer škole krpaju kraj s krajem, katkad se nema WC papira ni tople vode, pa ni sapuna, što nam govori kako je infrastruktura daleko od želja.