aglo lipa3

Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik d.o.o. s lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i Požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić najavio je početak radova u sklopu dijela projekta „Nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac“. Današnja, peta po redu tiskovna konferencija održana je u Poduzetničkom centru Pakrac u sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Lipik-Pakrac“ ukupne vrijednosti 36,8 milijuna eura.

Pierobon je u ime nositelja projekta Aglomeracije, Voda Lipik d.o.o., ponovio kako su projekt započeli sada već davne 2011. godine. Krajem 2017. godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a u tom trenutku ukupna vrijednost projekta bila je nešto malo veća od 25 milijuna eura, od čega je bilo osigurano oko 14,6 milijuna eura bespovratnih sredstava. Nakon provedenih javnih nabava i ugovaranja svih poslova i predviđenih aktivnosti, vrijednost projekta porasla je za preko 44 posto, što je zahtijevalo ponovnu reviziju studije izvodljivosti i prihvatljivosti troškova. U svibnju ove godine potpisan je novi dodatak ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava kojim su obuhvaćene sve planirane aktivnosti na projektu i ukupna vrijednost u konačnici došla je na nešto ispod 36,8 milijuna eura (s PDV-om), od čega je za sufinanciranje prihvatljivo gotovo 28 milijuna, a u konačnici bespovratnih sredstava dodijeljeno nešto preko 20 milijuna eura.

Dosad su u sklopu projekta odrađene dvije bitne aktivnosti. U rujnu 2020. godine završena je aktivnost nabave opreme za održavanje sustava odvodnje, a u ožujku 2023. završen je najveći dio projekta, odnosno izgradnja i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje na području Aglomeracije Pakrac-Lipik. „Ukupno je odrađena rekonstrukcija i nadogradnja 92 km infrastrukture, od čega 33 km nove kanalizacije s 18 crpnih stanica, 23 km rekonstrukcije postojeće kanalizacije i 36 km rekonstrukcije vodovoda, a ukupna vrijednost tog, najvećeg dijela projekta, iznosila je 19,3 milijuna eura“, potvrdio je Pierobon.

aglo lipa

Financijska vrijednost ovog najnovijeg dijela projekta, rekonstrukcije i nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu obuhvaća otprilike 27 posto ukupnog projekta, odnosno gotovo 7,3 milijuna eura (bez PDV-a). „Ugovor je potpisan u srpnju prošle godine, na ugovorno razdoblje od 35 mjeseci, od čega se 22 mjeseca planira utrošiti na projektiranje i izvođenje, 12 mjeseci na pokusni rad te posljednji mjesec na postupak preuzimanja uređaja. Početkom ovog mjeseca počelo je i građenje, a do kraja mjeseca očekujemo realizaciju nešto više od milijun eura od predviđenih 7,3 milijuna“, rekao je Pierobon.

„Dosad je u Dobrovcu funkcionirao uređaj za pročišćavanje prvog stupnja (samo mehanički), a ovim ugovorom predviđena je nadogradnja uređaja na treći, najviši stupanj pročišćavanja otpadnih voda, čime se osigurava pročišćavanje svih sakupljenih otpadnih voda 13,5 tisuća stanovnika u sustavu Aglomeracije Pakrac-Lipik, uz dodatnu mogućnost prijema sadržaja septičkih jama iz svih onih područja koja nisu pokrivena kanalizacijskim sustavom“, zaključio je Pierobon.

aglo lipa2

Gradonačelnik Lipika Kasana istaknuo je kako je dosadašnja faza projekta izvršena vrlo uspješno, na jedan primjeren i uzoran način te se nada da će i ova, posljednja faza projekta biti dovršena isto tako. Dodao je kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za razvoj poduzetništva i turizma, ali i svih ostalih gospodarskih segmenata na području naša dva grada. Nagovijestio je kako nam se osmjehuju i neki novi projekti sličnih financijskih gabarita te smatra kako nam slijedi jedno zlatno razdoblje za čitav naš kraj, pohvalio je i direktora Pierobona i Vode Lipik na kvalitetnoj koordinaciji i uspješnoj provedbi ovako zahtjevnog projekta.

Županica Jozić podsjetila je kako se na području Požeško-slavonske županije trenutačno provode tri velika projekta Aglomeracija (uz Pakrac-Lipik, još Požega i Pleternica). Čestitala je Vodama Lipik što su unatoč izazovima današnjeg vremena i problemima s izvođačima uspjeli osigurati uspješnu i pravovremenu realizaciju projekta, a iskoristila je priliku da se zahvali i Vladi Republike Hrvatske koja je stala iza ta tri velika zahvata na području naše županije.

Po završetku tiskovne konferencije organiziran je obilazak lokacije gradilišta u Dobrovcu.

a1
a2
a3
a4
a5
a6
a7
a8
a9
a10