promocija glavna

„Dr. Marijanu Braš vjerojatno ste imali priliku upoznati kao liječnicu ili sveučilišnu profesoricu, ali u ovoj knjizi možete ju upoznati i kao mladu djevojku, kao ženu, na svom profesionalnom i osobnom putu“, rekla je sinoć u vijećnici kurije Janković moderatorica promocije Monika Lucić Fider, predstavljajući autoricu knjige „Susreti - Putovanje prema Novoj ekologiji uma“ rekavši da je to knjiga „koju još žanrovski moramo kategorizirati, promisliti je li to dnevnik, autobiografija, intimna ispovijest…“

Knjiga je napisana na 420 stranica, u pet poglavlja nazvanih: Obrasci života, Razvojni put, Profesionalni put, Prijateljstvo sa svijetom i Šira slika. Pisana je u prvom licu, a knjigu je autorica posvetila svojoj majci koja je preminula prije deset godina, nakon duge bitke sa srčanom bolešću. Dio knjige posvećen je Pakracu i pakračkim braniteljima koji su 1991. godine spašavali živote teških psihijatrijskih bolesnika, a jedna od najzaslužnijih osoba da se ovaj humani događaj popratio u javnosti je upravo dr. Braš.

promocija publika

Prvi susret s autoricom, prije sedam godina, na obilježavanju godišnjice ove akcije opisala je gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši da si je „taj dan dr. Braš dala zadatak da će probati nešto promijeniti po pitanju vrednovanja tog najhumanijeg čina u Domovinskom ratu i time je postala ambasadorica Pakraca. Ujedno je dala obavezu i nama da poduzmemo nešto više“, rekla je gradonačelnica i zahvalila doktorici na svemu što je do sad učinila za Pakrac i pakračke branitelje.

Zvonimir Kalčik, ravnatelj Doma hrvatskih veterana ispričao je da je dr. Braš upoznao na otvorenju Doma u Lipiku pri čemu mu je ona dala punu podršku u radu, kad je velika većina ljudi skeptično gledala prema ovakvom vidu rehabilitacije hrvatskih branitelja. Čitajući nekoliko ulomaka iz knjige, Kalčik je izdvojio one koji su ga se najviše dojmili, a odnosili su se na njen izbor fakulteta i na dvojbu ostati u Hrvatskoj ili otići iz nje. Naglasio je da je dr. Braš izuzetno skromna, ali i energična i sistematična osoba koja svoje ideje upravo tom energijom vrlo brzo i ostvaruje.

Kako je i na koji način dr. Braš utjecala na njihove živote iznijeli su pakrački branitelji Miroslav Vacek i Josip Huška. Vacek je rekao da je njen rad, što s tiče zaštite zdravlja hrvatskih branitelja, prepoznat i u Hrvatskoj i van nje. Zahvalio joj je što je jedan dio svog života posvetila događajima koji ju vežu za Pakrac i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu. Huška se na duhovit način priključio svjedočenju o prvom susretu s dr. Braš zaključivši “mislim da smo našli prijatelja koji se uklapa u sve što je nenormalno, a tu u Pakracu je normalno.“

promocija braš

Psihijatar, prof. dr. sc. Veljko Đorđević, je naveo kako je dr. Braš ovu knjigu osmislila puno prije nego što ju je počela pisati, a napisala ju je u samo sedam dana. Čestitao joj je na iskrenosti da na papir stavi svoja iskustva suočavanja s teškim i izazovnim vremenima, kao i o susretima koji su oblikovali njen život, a za kraj parafrazirao narodnu izreku „Što te ne ubije, to te ojača“.

Sama autorica osvrnula se na duhovnost koja ju prati tijekom života i u kojoj je pronašla smisao i utjehu. „Od malena su mi roditelji utkali prave životne vrijednosti, da budem zahvalna na svakome danu, na svakom susretu, da se veselim malim stvarima…“, rekla je dr. Braš navodeći da je studirajući medicinu i kasnije, kroz specijalizaciju psihijatrije i rad s palijativnim pacijentima te hrvatskim braniteljima oboljelima od PTSP-a nastojala širiti optimizam poučavajući da svaki dan vrijedi promatrati u njegovu sjaju i da se treba radovati životu.

DSC5706
promocija-vacek
promocija-svi
promocija-orevi
promocija-dar