DSC00889 Medium

Jučer je odana počast svim ubijenim, nestalim i stradalim hrvatskim civilima u Domovinskom ratu na području pakračkih vinograda povodom 32. godišnjice od tog tragičnog događaja. Komemoraciju je organizirala Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i „Hrvatski feniks“ Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, Ministarstva hrvatskih branitelja i Požeško-slavonske županije.

U nazočnosti članova obitelji, najprije kod spomenika Hrvatskim braniteljima, a zatim kod spomenika ubijenim i nestalim civilima na kraju Ulice 105. Brigade, počast su odali polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom Vjekoslav Šuperina i Dinko Tandara, izaslanici ministra obrane, predstavnici pakračko lipičke Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Hrvatske vojske i policije te predstavnici Moto kluba „Vitezovi tame“ Pakrac.

„Na današnji dan prije 32. godine stravično su ubijeni civili, među kojima i moj otac Ivan. Žene su ubili sjekirom, a muškarce puškama. Nakon niza neistina i nepravde nadovezane na ove događaje, predlažem osnutak radne skupine koja bi napravila registar ubijenih i nestalih hrvatskih civila na području Pakraca i Lipika", rekao je Željko Nađ.

Na stradavanja i počinjene zločine osvrnuo se u svom obraćanju i Ferdinand Troha, dožupan Požeško-slavonske županije, izrazivši suosjećanje obiteljima stradalih. Počast civilima i braniteljima odao je i Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, rekavši kako će stravična djela srpskih agresora vječito ostati neobjašnjiva i neshvaćena normalnom čovjeku te kako bi i jedan spomenik poginulom branitelju bio previše, a kamoli tri masovne grobnice koje postoje na području Pakraca i Lipika. „Mi smo 1995. godine pokazali da smo narod, da nismo zlikovci i da nismo radili ono što su oni nama 1991. i moramo biti ponosni što su naši branitelji neokaljani izašli iz rata“, rekao je Tandara.

FOTOGALERIJA

Komemoracija je završena molitvom i blagoslovom koju je predvodio pakrački župnik Jozo Zorić.