banovac glavna Medium

„Pakrac je grad bogate povijesti sajmovanja, a danas će se na sajmu Slavonski banovac predstaviti 84 izlagača iz cijele kontinentalne Hrvatske. Bogatom ponudom izlagača te pratećim sadržajima, promiču se tradicionalne vrijednosti, spajajući potencijale ruralnog razvoja i turizma kao gospodarske grane koja se u ovom dijelu Hrvatske razvija iz godine u godinu. Na cjelodnevnom Sajmu svatko može pronaći nešto za sebe, a pripremljeni su raznovrsni sadržaji, mnoštvo zabave, glazbe i plesa, ali i izuzetno bogata ugostiteljska, prije svega gastronomska ponuda“, rečeno je danas na otvorenju 14. sajma „Slavonski banovac“ kojeg i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac, Lokalnom razvojnom agencijom PAK-RA i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice.

U ime suorganizatora sve prisutne je pozdravio Marko Štor, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, izrazivši zadovoljstvo što i ove godine organiziraju Grahfest podsjećajući da je na prvoj manifestaciji 2015. godine na njemu sudjelovalo 43 lokalnih natjecatelja, a rekordne 2019. godine čak 103 iz gotovo cijele Hrvatske. Govoreći o Udruženju, Štor je istaknuo tradiciju staru više od 200 godina, ali i činjenicu da broj obrta stalno raste i sada ih je 227, dok ih je lani u ovo vrijeme bilo 212, a godinu ranije 190. „Kroz obrte na našem području zaposleno je više od 450 radnika, što je dokaz da su naši obrti izgrađeni na zdravim temeljima i garancija su razvoja našeg grada i ovoga kraja“, rekao je Štor.

štor

A. Blažević: „Svi živimo za Sajam“

Goste, izlagače i natjecatelje prigodnim je govorom dobrodošlice pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, rekavši da je Sajam pokrenut iz razloga što je Pakrac jedan od prvih gradova koji je dobio dopuštenje sajmovanja nekoliko puta godišnje, a zamišljeno je da se kroz ovu manifestaciju promovira naša kultura i povijest. Izjavila je da Sajam iz godine u godinu raste, što je svima na ponos i sasvim je sigurno da on neće stati na brojci 14, nego će rasti i još dugo trajati. „Svi živimo za Sajam! Drago mi je da ovdje vidim veliki broj gostiju i možemo reći da smo ispunili cilj koji smo željeli“, istaknula je gradonačelnica.

Anamarija Medium

Ferdinand Troha, zamjenik i izaslanik županice Požeško-slavonske županije, nazvao je ovaj sajam - biser u kruni turističke ponude naše županije. „Na sajmovima se uvijek susretalo, tržilo, jelo dobro jelo i dobro zabavljalo. Vidim da će tako biti i danas. Vjerujem da će visoki gosti iz susjednih zemalja prenijeti lijepe utiske s ovog sajma svojima doma i da će druženje trajati do dugo u noć.“

Troha Medium

Zajedništvo – najbolji pokazatelj potencijala kojeg imamo

Okupljenima se obratio i Ivan Budalić, izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Imotskog koji je rekao da u Pakracu nije slučajno. Do suradnje je došlo kroz saborske klupe i prijateljstvo s gradonačelnicom Blažević, ali i dugogodišnjim gostovanjem imotskih obrtnika na pakračkom Sajmu. „Turistički potencijal ovog kraja svakako može doprinijeti ukupnom razvoju naše lijepe domovine. Čestitam vam na upornošću i na ovome što ste postigli, a zajedništvo koje nas okuplja kroz ove sajmove najbolji su pokazatelj potencijala kojeg imamo“, zaključio je Budalić.

Budalić Medium

Otvorenju su nazočili i Tomislav Klarić, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra, Davor Huška, bivši pakrački gradonačelnik i ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, gosti iz Slovačke, Paulina Škradova, načelnica Općine Jasenova sa suradnicima, Julius Bucht, načelnik općine Revuca sa suradnicima, Rajmund Bradik, bivši načelnik općine Jasenova. Iz Češke su došli Petr Andrle, gradonačelnik Postrekova i Stanislav Antoš, gradonačelnik Domažlica.

Pjesmom i plesom program su uveličali i mališani iz Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Pakraca, Zbor Osnovne glazbene škole i Tamburaški orkestar Pakrac, Pakračke mažoretkinje, dječja skupina KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra, zbor OŠ Braće Radić Pakrac te učenici područnih škola iz Prekopakre i Badljevine.

mažoretkinje Medium

Bogat program za sve uzraste

Na sajmu se već od prijepodnevnih sati sa svojim proizvodima i uslugama predstavlja mnoštvo izlagača. Za najmlađe je upriličen „Dječji kutak“ u sklopu kojega su Gradska knjižnica i Muzej Grada organizirali knjižnicu na otvorenom te nekoliko zanimljivih radionica tematski povezanih s okosnicom Sajma – Slavonskim banovcem i jesenjim motivima. Također, posjetitelji su mogli uživo vidjeti kako se kuje poznati pakrački novčić, ali i kušati neku od autohtonih starinskih gastro delicija koje spremaju članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik „Kod veprove glave“.

DSC 5403 Medium Medium

U 15 sati započeo je tradicionalni, 8. po redu Grahfest, natjecanje u kuhanju graha, na kojem ove godine sudjeluje 88 natjecatelja. Proglašenje pobjednika, koji će osvojiti vrlo vrijedne nagrade, predviđeno je za 20 sati.

Od 18 sati na rasporedu je strednjovjekovni streličarski turnir, nakon kojeg slijedi fireshow. Posjetitelje zabavlja tamburaški sastav „Satir“, a od 21 sat na središnjoj sajamskoj pozornici koncert će održati Željko Bebek.