psihijatrija glavna

Prisjećanjem na potresne trenutke evakuacije u kojoj je oko 260 pacijenata s Odjela pakračke psihijatrije u najhumanijoj akciji Domovinskog rata spašeno i sprovedeno na sigurno, u petak 29. rujna je u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac – Lipik kod zgrade bivše pakračke psihijatrije obilježena 32. godišnjica tog herojskog čina hrvatskih branitelja.

„Poznavajući većinu vas koji ste učestvovali u toj akciji, tijekom svih ovih godina od nikoga nisam čuo drukčije, nego da se tog dana samo razmišljalo pomoći onima koji su bili u potrebi, a to su bili psihijatrijski bolesnici“, rekao je Miroslav Vacek, predsjednik Udruge istaknuvši još jednom hrabrost i odvažnost aktera ove akcije.

vidovići

Tih dana 1991. godine prisjetila se i dr. Tomislava Vidović, tada liječnica pakračke psihijatrije koja je, zajedno s ostalim liječnicima i medicinskim sestrama, posljednja napustila bolnicu, rekavši da je tadašnji šef dr. Nikola Zelić na izlasku rekao: „Ostavite vrata otvorena. Vratit ćemo se!“ „I evo, vraćamo se svake godine da obilježimo ovaj veliki dan, koji uvijek iznova budi u nama uspomene, sjećanja i osjećaj ponosa na taj herojski, humani čin dobrih ljudi“, rekla je dr. Vidović.

Đorđević: Domovinski rat je bio human i etičan, kao niti jedan drugi na svijetu

Psihijatrica, dr.sc. Marijana Braš, jedna od najzaslužnijih osoba da se ovaj humani događaj popratio u javnosti, rekla je da koristi svaku priliku kako bi mladim generacijama liječnika prenijela priču o evakuaciji psihijatrijskih bolesnika iz pakračke bolnice s naglaskom na etički značaj ove humane akcije.

đorđević braš troha

Prof. dr. Veljko Đorđević, autor knjige „Pouke o čovječnosti“, naglasio je da se ovakav čin humanosti nikada i nigdje u svijetu nije dogodio te da na ovom mjestu ne komemoriramo, već slavimo herojstvo, čovječnost, etiku koja nadilazi ljudske granice, ma šta mi o tome mislili. Zahvalio je braniteljima koji su izveli ovakav čin u jeku rata ne znajući hoće li preživjeti i izaći iz njega kao pobjednici. „Ponosan sam da sam kroz knjigu i film bio kotačić ove priče koja je pokazala kako je Domovinski rat bio human i etičan, kao niti jedan drugi na svijetu. Hvala vam na tome!“, zaključio je prof. Đorđević.

„Imamo gotovu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za obnovu zgrade bivše psihijatrije. Čekamo da se donesu izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima koji treba predvidjeti pravnu osnovu osnivanja ustanove za pružanje trajnog smještaja za braniteljsko-stradalničku populaciju iz Domovinskog rata, kakvu smo ovdje i zamislili“, rekla je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević uz naglasak da ova akcija zaslužuje mjesto u budućim knjigama o Domovinskom ratu u Pakracu.

branitelji psihijatrija 3

Troha: U teškim situacijama ostali ste ljudi

Dožupan požeško-slavonske županije Ferdinand Troha je istaknuo kako je Domovinski rat bio kompleksan, i „ako je postojala sumnja tko je bio na pravoj strani povijesti, na strani dobra i na strani čovjeka, te noći se znalo. Hvala vam što ste te bili hrabri i učinili ono što se od čovjeka očekuje. U teškim situacijama ostali ste ljudi, ostali ste medicinske sestre i liječnici, i veličine na koju se današnje generacije mogu ugledati“, rekao je Troha i dodao da ova akcija i junaštvo treba biti poznato svim mladima, a to je zadaća koja nas sve obvezuje.

U Pakracu je ovom prigodom po prvi put bila dr. Anita Milas-Anzić, izaslanica ministra zdravstva Vilija Beroša, rekavši da su ih na studiju učili kako će sve naučiti, steći znanja i vještine, ali najbitnije je da budu dobri ljudi i da imaju dobro srce. „To je ono što se tu pokazalo i što je osnovna vrijednost svakog liječnika, s kojom on živi, radi i s kojom nesebično vodi brigu o svojim pacijentima, ali i o svim ljudima. Ono što se ovdje dogodilo bi trebali imati u srcu i u glavi svaki dan, naročito u današnja vremena, koja su izazovna i teška, ali unatoč svemu, trebamo ostati dobri ljudi“.

branitelji psihijatrija 2

Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik ministra branitelja Tome Medveda govorio je o „zlu koje je zadesilo naš kraj prije tri desetljeća i za koje se nadamo da se nikada više neće ponoviti. Zato se naša država trudi jačati zdravstvo, socijalu, hrvatsku policiju i vojsku, a ministarstvo branitelja je tu da se ne zaboravi i da hrvatski branitelji i njihove obitelji imaju život dostojan čovjeka. Ova Vlada i ministarstvo neće posustati na tom putu“, naglasio je Janović.

branitelji psihijatrija

Nakon prigodnih obraćanja uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na centralnom spomen obilježju poginulim braniteljima na pakračkom gradskom trgu, uz molitvu pakračkog župnika Joze Zorića.

vijenci psihijatrija