županija Dan državnosti 2024

sajam 2022 Medium

Točno mjesec dana dijeli nas od Sajma „Slavonski banovac“ koji će biti održan u Pakracu 14. listopada, u organizaciji Grada Pakraca, zajedno s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac, Lokalnom razvojnom agencijom PAK-RA i Turističkom zajednicom Grada Pakraca te u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Sajam će biti održan u Ulici Matice hrvatske, na prostoru oko Tržnice te na središnjem gradskom trgu bana Jelačića, a i ove godine će imati međunarodni karakter jer su svoje sudjelovanje najavili gosti iz Češke i Slovačke.

U subotu 14. listopada već od 10 sati posjetitelji će moći razgledati, degustirati ili kupovati robu i proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na svojim štandovima. Zainteresirani svoj štand mogu rezervirati putem prijavnice koju mogu preuzeti na: https://tz-pakrac.hr/

Središnji gradski trg će od jutarnjih sati nuditi razne zanimljive, zabavne i edukativne sadržaje za djecu i mlade kroz „Dječje prijepodne“ koje i ove godine organiziraju Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakrac, a u sklopu kojeg će biti održana i kazališna predstava.

grahfest

Svečano otvorenje Sajma s prigodnim programom bit će održano u 13 sati, a od 15 sati započinje tradicionalni 8. Grahfest – natjecanje u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika. Kotizacija za sudjelovanje je 15 eura po ekipi, a zainteresirani se mogu prijaviti na broj 098/869-286 (Mirko) do 11. listopada. Organizator će za sve ekipe osigurati 1,5 kg graha, 1 kg špic rebarca, 1 kg kruha, 20 zdjelica i žlica te pregaču za kuhara. Najbolji kuhari graha će biti nagrađeni dvodnevnim odmorom za 8 osoba u kući za odmor „Kratohvil“ u blizini Lukovdola, u Primorsko-goranskoj županiji, nagrada za 2. mjesto je 5 ulaznica za Krapinske toplice te 10-litarski kotlić sa stalkom, a nagrada za 3. mjesto je kotlić. Ocjenjivanje je predviđeno od 18 sati, a proglašenje najboljih u 20 sati.

Zahvaljujući pakračkim i lipičkim obrtnicima i ove godine će na Sajmu biti organizirana i Eno – gastro prezentacija udruženja obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske, s atraktivnom gastro ponudom predstavit će se hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi gosti, a svoje će delicije tradicionalno predstaviti i pripadnici nacionalnih manjina koji žive i djeluju na ovom području.

banovac 2022 Medium

Organizator ove godine najavljuje još bogatiju ponudu srednjovjekovnih sadržaja, a svi sudionici će organizirati mimohod gradskim ulicama. Tradicionalno će članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik spravljati delicije „Kod veprove glave“, Streličarski klub „Kuna“ će organizirati srednjovjekovni streličarski turnir, a središnja „Bitka za kovnicu novca“ će biti održana u 18 sati. Posjetitelji će imati prilike i uživo vidjeti kako se kuje Slavonski banovac, novac koji se još sredinom 13. stoljeća kovao upravo u Pakracu.

U večernjim satima, od 21 sat na središnjoj pozornici posjetitelje će zabavljati Željko Bebek, a i ovogodišnji dio ponude Sajma će biti Muzej Grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti koji će biti otvoreni za zainteresirane posjetitelje.

Sve dodatne informacije vezane uz ovogodišnji Sajam Slavonski banovac pratite na društvenim mrežama i na stranicama www.pakrac.hr , tz-pakrac.hr, te putem medija.

Bebek

županija Dan državnosti 2024