sve sudionice

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka „Nismo same“, u sklopu svog projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, organizirala je 31. kolovoza u pakračkom Caffe baru Elixir neformalno druženje liječnika, stručnjaka i članica Udruge sa zainteresiranim ženama s područja našeg grada i šire. Pakrac je 15. po redu, ujedno i posljednji grad u kojem se održalo ovakvo druženje, s ciljem pružanja ključnih informacija, edukacije, ali i povećanja svijesti žena o važnosti prevencije kao ključu zdravijeg života.

Voditeljica inicijative u Pakracu bila je prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, a uz nju, na pakračkoj „kavi“ sudjelovale su i Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge „Nismo same“ te članice Udruge Irena Čurčić i Goranka Perc koje su iznijele osobna iskustva i probleme prilikom dijagnostike i liječenja svojih malignih bolesti. Pakračku bolnicu predstavljale su Marina Major, ravnateljica, Kristina Milek, dr. med. spec. radiologije, zamjenica ravnateljice te Đurđica Stokić, glavna sestra bolnice.

članice Udruge

„Na našim prostorima se i dalje o bolesti ne priča, jer je to „sramota“. Nemojte se sramiti pričati o svojoj bolesti, o karcinomu. Pričajte, tražite informacije, potražite pomoć, educirajte se, jer je znanje najveća moć koju možete imate“, rekla je dr. Ramljak koja je i sama bila onkološki pacijent i dodala „ svoj karcinom smatram darom jer mi je otvorio oči i jako puno sam u životu spoznala o sebi i o ljudima oko sebe.“ Najčešće se karcinom događa između 50-e i 70-e godine, no nitko ne obraća pažnju na mlađe žene. Već s 20 godina treba krenuti s inicijalnim ultrazvukom, kojeg treba raditi svake godine. Sa 38-40 godina kreće inicijalna mamografija, koja se ponavlja svake dvije godine, a kad žene napune 50 godina dobivaju pozive na mamografije putem Nacionalnog programa. Nakon 55-60 godine bi trebalo svake godine raditi mamografiju, a postoji i magnetska rezonanca kao metoda dijagnostike, rekla je dr. Ramljak i navela da je biologija tumora različita, ali dokle god je pacijentica u nekoj redovnoj proceduri, šanse za izlječenje su vrlo velike.

zdrava kava

„Ovakve inicijative puno znače, prvenstveno pacijentima, koji kad dobiju dijagnozu imaju puno pitanja i nedoumica, ne samo o tijeku liječenja, već i pravima iz drugih sustava, prilagodbe života. Iznimno je bitna psihološka pomoć, samo saznanje da u svemu tome niste sami te vidjeti i čuti pacijente koji su svoju bitku uspješno izborili“, rekla je ravnateljica Major o ovoj inicijativi i dodala da joj je drago što je Udruga odabrala Pakrac, ali i druge manje gradove za organizaciju „Zdravih kava“ jer je bitno da se upoznaju sa specifičnostima koje se odnose na liječenje u manjim sredinama. „Općenito smatram da je nužna standardizacija dijagnostičke opreme na razini države te određivanje centara izvrsnosti. Najvažniji problem s kojim se susrećemo je nedostatak liječničkog kadra. Postoji i potreba za nabavom nove dijagnostičke opreme, kada govorimo o raku dojke, tu govorimo prvenstveno o mamografu. Što se same Bolnice Pakrac tiče, trudimo se stajati na raspolaganju, naravno sukladno dijagnostičkim mogućnostima. Termine za onkološke pacijente unutar našeg sustava pronalazimo u što kraćim rokovima, a imenovali smo i onkološke koordinatore kako bi pacijentima olakšali snalaženje unutar naše bolnice“, poručila je ravnateljica.

žene 2

Na pakračkoj „Zdravoj kavi“ nisu sudjelovale samo Pakračanke i Lipičanke, nego i žene iz okolnih gradova koje su iznosile svoja iskustva o tome kako je biti pacijent iz malih sredina, s kojim problemima se suočavaju prilikom odlaska na liječenje, o prometnoj izoliranosti, potrebi psihološke pomoći, ali i brige o starijim bolesnicama koje su najčešće neupućene u svoja prava kako tijekom liječenja, tako i kasnije.

žene 3

„Došla sam na ovo okupljanje jer smatram da smo mi u malim sredinama uvijek negdje na marginama i na neki način sam ljubomorna na Zagreb jer smatram da se tamo puno brže i jednostavnije dođe do liječnika i do pravih informacija. Najave za „Zdravu kavu“ sam vidjela na društvenim mrežama i  s obzirom da nam je blizu, željela sam čuti riječi stručnjaka, kao i iskustva drugih žena“, rekla je Snježana Jurišić iz Novske koja je u Pakrac dovela majku koja vodi bitku s karcinomom. „Znate, moja mama se boji istupiti i masa žena starije dobi smatra liječnike kao bogomdane, ne žele im se zamjeriti. Mislim da se u ovom sistemu neće ništa drastično promijeniti i da će s vremenom biti samo teže, jer se neće više vratiti ono vrijeme od prije 20 godina kad su svi imali pravo na liječenje. U  budućnosti će nažalost liječenje biti privilegija samo onih koji si to mogu priuštiti“, pomalo s gorčinom izjavila je gospođa Snježana, ali joj je drago da je došla na ovo okupljanje, izbacila iz sebe sve ono što ju je mučilo pa možda na taj način pomogne nekome da se isto odvaži i pusti svoj glas za veća prava i bolji položaj oboljelih osoba.

žene 1

Izrezak

klub lenta