sdp

Aktualni sat, kojim su vijećnici propitivali izvršnu vlast  na sjednici gradskog vijeća održanog prekjučer, otvorila je Tamara Vujanić (SDP) pitanjem o najavljenoj akciji za čišćenje grada gdje je i sama zamoljena od strane predsjednika Savjeta mladih da okupi učenike kako bi pomogli u akciji no kasnije je saznala da se Grad nije ni prijavio na natječaj tog ekološkog projekta te stoga akcija nije ni održana. Gradonačelnica je odgovorila kako nema informacije o tome gdje je nastao problem, iako zna da se akcija pripremala pa je pozvala pročelnika Marijana Malogorskog da se pismeno očituje. Drugo pitanje iste vijećnice odnosilo se na poplave i izbijanje šahti po gradu nakon svake obilnije kiše, a s obzirom na velik novac koji je uložen u sustav odvodnje. Gradonačelnica Blažević pretpostavlja da je povezano s aglomeracijom, a u tom slučaju imaju garanciju izvođača radova koji se obvezao sanirati kvarove. Pozvala je sve građane da prijave točne lokacije na kojima se događaju takvi problemi kako bi se moglo prevenirati prije idućih padalina.

Zoran Krejči (SDP) upitao je gradonačelnicu smatra li da su adekvatne plaće u gradskoj upravi i ustanovama koji se financiraju iz gradskog proračuna, s obzirom da je, počevši od voditelja odsjeka za financije Vinka Pečanića, 9 do 10 ljudi dalo otkaz, a nisu se zaposlili u gradskim tvrtkama. Ona je odgovorila da je, po njenom saznanju, otišlo dvoje i nekoliko ih je umirovljeno, a da su plaće u zadnjih nekoliko mjeseci u većini gradskih ustanova i gradskoj upravi rasle sukladno mogućnostima, dok će od listopada one porasti i odgojiteljicama u gradskom vrtiću. Smatra da plaće nisu male, ali ni prevelike, te da one nisu razlog odlaska pojedinih zaposlenika. Drugo pitanje Krejčija odnosilo se na igralište sa umjetnom travom kod Hajdukovog stadiona koje se koristi iako nema uporabnu dozvolu te o razlozima ostavke uprave Hajduka. Što se tiče igrališta, ono je pred završetkom i treba još samo postaviti mreže. Hajduku nisu drastično smanjena sredstva nego su, raspoređena sukladno pravilniku Sportske zajednice, rekla je gradonačelnica uz napomenu da grad podiže iznos sredstava namijenjenih za sport. Po onome što je saznala od uprave Hajduka, razlozi ostavke su ti da je samo dvoje, troje članova uprave aktivno, kako na gostovanjima, tako i na domaćim utakmicama te su na ovaj način željeli zatražili pomoć u rješavanju svojih problema. Hajduk je institucija, za razliku od pojedinaca, i ne smije se uništiti 100-godišnji klub zbog osobnih stvari, smatra gradonačelnica Blažević.

hdz ovci

Zorana Hofmana (HDZ) zanimalo je kad će biti sanirana i proširena Ulica Grigora Viteza na Krndiji s obzirom da je uska i puna rupa, a jedna je od najdužih ulica u gradu i ima mnogo djece. Pročelnik Malogorski je odgovorio da je još krajem travnja izdan radni nalog tvrtki Ceste iz Bjelovara za saniranje, a nakon nekoliko podsjećanja ima obećanje da će doći na teren idući tjedan. Što se tiče proširenja, rekao je da će se ta stavka uzeti u obzir prilikom planiranja proračuna za narednu godinu iako će ono zahtijevati velika sredstva, što zbog nedostatka mjesta za proširenje, a što zbog rješavanja imovinsko pravnih pitanja, tako da će se vjerojatno morati prijaviti na neki od EU natječaja.

Nadu Todorović (SDSS) zanimalo je kad će biti održane iduće „male komunalne akcije“ na kojima građani daju prijedloge i inicijative koje bi našle mjesto u gradskom proračunu. Gradonačelnica je odgovorila da će u ponedjeljak, 3. srpnja, biti  raspisan novi Poziv na dostavu prijedloga koji će trajati do sredine kolovoza, a u rujnu će se odabrati oni koji su prihvatljivi za izvršenje. Drugo pitanje vijećnice odnosilo se na pješački prilaz na most u Kusonjama koji je nedovršen. S obzirom da je u pitanju državna cesta i most je investicija Hrvatskih cesta, Grad tu ne može ništa poduzeti jer ni nema uvid u projekt mosta, no poslat će im upit, odgovorila je gradonačelnica.

Anita Skalnik (HDZ) pitala je o upisima u dječji vrtić te o planovima za proširenje kapaciteta vrtića. Gradonačelnica je navela kako je novoupisano 50 djece, a nisu primljena uglavnom djeca čiji su roditelji nezaposleni ili su sa područja drugih gradova, odnosno koji nisu imali dovoljno bodova. Grad je pribavio projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za vrtić na „Pilani“ koji bi primao dvije skupine i tako zadovoljilo kapacitete vrtića, rekla je gradonačelnica uz napomenu da joj je drago što se broj djece u gradu povećava svake godine.

Kada će biti otvoren javni poziv mladim obiteljima za dodjelu financijskih sredstava radi rješavanja stambenog pitanja, zanimalo je Mihaela Andrijanića (HDZ). Gradonačelnica je odgovorila da će vjerojatno biti tijekom idućeg tjedna, a ostat će nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu, s tim da će se kao prihvatljivi troškovi priznati svi oni koji su nastali od zatvaranja prošlog natječaja.

Kristina Milek (HDZ) zatvorila je aktualni sat pitanjem o začepljenim šahtama nakon kiše na Krndiji i u Aleji Kestenova, na što je Malogorski odgovorio da slivnike na državnim cestama čisti isključivo Poduzeće za ceste, dok grad održava županijske, lokalne i nerazvrstane ceste, ali će provjeriti s njima da se to riješi.