Bljesak 2023. pozivnica 001

Ovogodišnja, 28. godišnjica VRO "Bljesak", obilježit će se tradicionalnim "Susretima prijatelja", otvorenjem Spomen područja „Logor Bučje",  kuglačkim turnirom, predstavljanjem knjige te koncertom klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, Jazz orkestrom Hrvatske vojske i USA Army band Europe.

Svečanim otvorenjem Spomen područja „Logor Bučje“ koje će u Bučju biti otkriveno u subotu 29. travnja u 10 sati započinje obilježavanje obljetnice „Bljeska“, a nazočit će i potpredsjednik hrvatske vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao i predstavnici Požeško-slavonske županije i gradova uz braniteljske udruge iz cijele Hrvatske. 

Već tradicionalni „Susreti prijatelja“ održat će se u nedjelju 30. travnja kod Planinarskog doma „Omanovac“ , a natjecanje u kuhanju čobanca započinje u 11 sati, dok je u 14 sati predviđeno svečano otvorenje Susreta i proglašenje pobjednika. Istog dana u 10 sati, u prostorijama Gradske kuglane Pakrac započet će kuglački turnir branitelja i članova obitelji, nakon čega će se u 14 sati održati završnica kuglačkog kupa „Bljesak“ koji organizira Kuglački klub „Slavonski banovac“. Na Trgu bana Jelačića u 20 sati nastupit će klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ te Jazz orkestar Hrvatske vojske i USA Army band Europe. U slučaju kiše ili lošeg vremena koncert će biti održan u Gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu.

Nastavak bogatog programa je u  ponedjeljak 1. svibnja u 6.30 sati na Trgu bana Jelačića u Pakracu, gdje će biti nastavljeno natjecanje Hrvatske vojske „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023.“  koji se ove godine održava na relaciji Požega – Pakrac – Okučani. Istog dana, u 15.45 sati ulicama Pakraca će proći sudionici 11. moto defilea „Bljesak“. Nakon toga, u 18.35 sati na Spomen obilježju na Trgu bana Jelačića u Pakracu organizirano je polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, a zatim će od 19 sati u župnoj crkvi UBDM biti služena sveta misa.

Obilježavanje se nastavlja u srijedu 3. svibnja kada će od 19 sati u Muzeju grada Pakraca biti održana izložba ratnih fotografija „Plodovi zla“.  Završetak ovogodišnje obljetnice bit će u petak 5. svibnja u Gradskoj vijećnici kompleksa Janković, gdje će biti predstavljena knjiga „Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. – 1991.“

Bljesak 2023. program