vzppl glavna 50

U 2022. godini na području vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik zabilježeno je ukupno 147 vatrogasnih intervencija, od čega je 38 bilo požarnih, 97 tehničkih i 12 ostalih intervencija. U navedenim intervencijama ukupno je sudjelovalo 499 vatrogasaca sa 192 vozila, izvijestio je Tomislav Stokić, zapovjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac – Lipik na redovnoj skupštini održanoj sinoć u prostorijama DVD-a Brezine.

Osim toga, navodeći brojne aktivnosti, Stokić je izdvojio angažman članova DVD-a na pomoći izbjeglim osobama iz ratom zahvaćene Ukrajine, kojima su uglavnom pružali usluge prijevoza. Također, u prošloj godini obavljeno je ukupno 199 usluga prijevoza vode, te je pruženo 86 različitih usluga vatrogasnom tehnikom kao što su usluge auto-ljestvama, ispiranje kanalizacije, ispumpavanje vode iz bunara, rad motornom pilom i slično.

T. Stokić

Primjer dobre prakse financijskog izvještavanja usvojio je i predsjednik VZP Pakrac Lipik Ilija Turković st., rekavši da je iscrpan i precizan financijski izvještaj svim društvima poslan mailom i predočen u pisanom obliku te ga nije posebno obrazlagao.

Iz njega je vidljivo da su prihodi prošle godine iznosili 1.100.709,67 kuna, dok su rashodi bili 1.039.289,03 kuna. Za financiranje vatrogasne djelatnosti Grad Pakrac je u 2022. godini uplatio 626,5 tisuća kuna, grad Lipik 370 tisuća kuna, dok je Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije sufinancirala redovnu djelatnost VZ s 25 tisuća kuna.

Dalje je izvješćeno o aktivnostima i natjecanjima vatrogasnog pomlatka, vatrogasnim vježbama i natjecanjima, stručnom osposobljavanju vatrogasaca, kao i o obljetnicama DVD-a. Prema podacima službene aplikacije „Vatronet“, u kojoj su sva dobrovoljna vatrogasna društva dužna evidentirati svoje članstvo, na području VZP Pakrac – Lipik upisano je 1218 vatrogasaca.

skupština brezine

Vatrogasnu djelatnost na području gradova Pakraca i Lipika obavlja 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javna vatrogasna postrojba Požeško-slavonske županije u kojoj rade 2 vatrogasca s područja Grada Lipika i 3 vatrogasca s područja Grada Pakraca te Vatrogasna zajednica područja Pakrac-Lipik.

Izvještaj o stanju vatrogasne tehnike područnih DVD-a  otkriva da raspolažu s 11 navalnih vatrogasnih vozila, 5 autocisterni, vozilom za šumske požare, 12 kombi vozila (4 s visoko tlačnom pumpom) te kamionetom. Posjeduju i 3 tehnička vozila, 5 zapovjednih vozila, 9 vatrogasnih traktorskih cisterni te auto ljestve uz niz različitih motornih pumpi, hidrauličnog alata te ostale pripadajuće tehnike. DVD Pakrac uz to raspolaže i sa punilicom za vreće s pijeskom koja je na raspolaganju za slučaj poplava.

Z. Zerdin razriješen dužnosti tajnika

Dosadašnji tajnik Zlatko Zerdin zatražio je razrješenje s te dužnosti zbog obiteljskih razloga, a za njegovu nasljednicu na jučerašnjoj skupštini imenovana je Tatjana Luketić. „U Vatrogasnu zajednicu, tada Savez, došao sam prije 28 godina s mjesta tržišnog inspektora, kada su me mnogi osuđivali da ostavljam siguran, državni posao i prelazim u udrugu. Međutim, malo po malo, uspjeli smo izgraditi ovaj sistem za kojeg kažu da je dosta dobar, a ja sad koristim priliku da vam se svima zahvalim na suradnji, ne samo vama, nego i vašim prethodnicima“, rekao je Zerdin u svojem obraćanju članovima skupštine, dodavši da će i dalje, ako bude bilo potrebe, biti na raspolaganju kako Zajednici, tako i novoj tajnici. Gospođa Luketić zahvalila je na ukazanom povjerenju izrazivši nadu da će uspješno nastaviti obavljati ovaj odgovorni posao.

Dizajn bez naslova

Uz predstavnike područnih DVD-a, skupštini su nazočili Ivana Šušnjić, pročelnica Ureda Grada Pakraca te Dragutin Žnidarec, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice, uputivši pritom uobičajene riječi pohvale i podršku u budućnosti.