pakrački naslovna

Prvu pakračku tržnicu u travnju iskoristili smo za razgovor s kupcima i prodavačima o uskršnjoj košarici, odnosno cijeni iste, kako bismo provjerili utjecaj uvođenja eura i osjetne inflacije na blagdanski stol.

Na pakračkoj zelenoj tržnici, prodavač koji već duži niz godina prodaje na istom štandu kaže kako nije dizao cijene u zadnjih godinu dana, već je samo zaokružio na iznos eura pa mu je samim time i prodaja ista kao prošle godine. Druga je prodavačica u sličnoj situaciji te kaže kako količinski manje prodaje, no budući da su cijene više, u iznosu zarade joj je stanje slično kao i protekle godine. Što se tiče cijena namirnica, deset jaja koštala su dva eura, vezica mladog luka i rotkvice su bili po jedan euro.

Tijekom razgovora s umirovljenikom koji je došao obaviti blagdansku kupovinu saznali smo kako zbog iznosa mirovine i poskupljenja osnovnih potrepština ne planira kupovati ništa više nego za bilo koji drugi dan, a iznos kojeg bi inače potrošio za hranu prenamijenit će za poklone unukama.  Za razliku od njega, druga sugrađanka je procijenila svoj iznos košarice za tri osobe na sto eura, što je oko 30 posto veća cijena nego što je prošle godine potrošila na iste namirnice. S navedenim se složila i iduća naša sugovornica koja također planira potrošiti oko sto eura, dok je sugrađanka koja ima šesteročlanu obitelj, procijenila iznos potrošnje na 200 eura što je znatno više nego prošle godine te smatra da će zbog poskupljenja imati skromni, ali ipak blagdanski stol.

pakrački tržnica


Prije nekoliko dana Nezavisni hrvatski sindikat objavio je rezultate svojeg istraživanja u kojem je procijenio sadržaj i iznos blagdanskog stola od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka te je košarice podijelio u tri kategorije: skromnu, srednju i bogatiju, kako bi prikazali razlike u mogućnostima uz potrebu građana da imaju primjeren blagdanski stol. U bogatiju košaricu uvrštene su skuplje namirnice koje se tradicionalno konzumiraju za Uskrs kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka, u srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe, srdela i sušena lopatica. Bogatija košarica prema navedenom istraživanju ove godine iznosi 327,80 eura (2469,81 kn), srednja košarica iznosi 203,71 eura (1534,85 kn), dok skromna košarica iznosi 100,25 eura (755,33 kn), navodi se u priopćenju Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U kratkom razgovoru s Pakračanima, možemo vidjeti kako se potrošnja slaže s navedenom procjenom te će ovogodišnji blagdanski ručak biti nešto skromniji i tražiti kompromise za inače uobičajene namirnice.