učenici u pakracu Medium

Nakon dvije godine pauze zbog korone, ovog tjedna ponovo je započelo provođenje projekta Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar u kojem će oko 4000 učenika osmih razreda iz cijele Slavonije raspoređenih po grupama, posjećivati naš grad. Riječ je o projektu u sklopu kojeg će učenici, uz Vukovar, učiti o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na našem području te se upoznati s kulturnom i povijesnom baštinom pakračkog kraja.

branko i gabrijela Medium

Prva grupa osmaša iz Osijeka i Nove Gradiške jučerašnji posjet Pakracu započela je u Kusonjama, gdje im je održano predavanje na mjestu tragične pogibije osamnaestorice pripadnika 105. bjelovarske brigade i dvojice policajaca koji su ubijeni u neprijateljskoj zasjedi. Nakon toga, učenicima je kod Policijske postaje Pakrac profesor Branko Križan ispričao nekoliko osnovnih rečenica o Domovinskom ratu s naglaskom na događaje u Pakracu koji su prethodili prvom oružanom sukobu, odnosno početku rata u Hrvatskoj. Slijedio je obilazak spomen - obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu kod zgrade gradske uprave, a ispred muzeja upriličen im je i prikaz kovanja Slavonskog banovca.

učenici banovac Medium

Osmaši su zatim posjetili Muzej vojne i ratne povijesti gdje ih je profesor Mario Tušek upoznao sa izložbenim postavom muzeja, dok su ostatak vremena iskoristili za šetnju gradom i upoznavanje pakračkih znamenitosti kao i arheološkog nalazišta. Zadnje mjesto posjeta bila je državna ergela u Lipiku, nakon čega su osnovci posjetili i Okučane.

Nove grupa učenika trebala bi u Pakrac doći već sutra, a predviđeno je da će ovaj projekt trajati do sredine lipnja ove godine.

muzej vojne povijesti Medium