dvd glavna

„DVD Pakrac je uz DVD Požegu najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo na našoj županiji i ove godine bilježi 145 godina rada. Kroz sve ove godine, smjenjivale su se generacije članova ovog društva, ali su imale isti cilj, sačuvati i spasiti živote i imovinu svojih sugrađana, građana Pakraca, ali često i puno šire. Svi ti humani ljudi nikad nisu pitali kome gori, već samo gdje gori i kako pomoći“, rekao je zapovjednik Ilija Turković mlađi na skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pakrac što je sinoć održana u vijećnici kurije Janković.

Iz njegovog izvješća je vidljivo da su pakrački vatrogasci u 2022. godini imali čak 325 terenskih aktivnosti, od čega sedam izvida, 17 požarnih intervencija, 44 tehničke intervencije, ali i druge usluge pod kojima se podrazumijevaju rad s autoljestvama ili motornom pilom, ispiranje kanalizacije, ispumpavanje bunara i prijevoz vode. Vatrogasno društvo Pakrac sveukupno ima 120 članova, od čega 26 članova pomlatka i mladeži.

ika turković

Osim raznih vidova vježbi, Društvo je lani sudjelovalo na različitim gradskim manifestacijama, dok su mladi sudjelovali na Vatrogasnom natjecanju i Kupu Banovac u Velikom Banovcu te u kampu vatrogasne mladeži u Fažani. Pored toga servisirali su oko 2000 vatrogasnih aparata.

Bogata lanjska aktivnost praćena je i s bogatim proračunom pa su tako lani vatrogasci prihodovali  857 tisuća kuna, a potrošili 808 tisuća. Za redovnu djelatnost i plaće zaposlenih iz gradskog proračuna su dobili oko 423.500 kuna, a najveća stavka u rashodima su zaposleni na koje je potrošeno 362.500, izvijestila je blagajnica Tatjana Luketić.

skupština dvd

„Nekada su vatrogasna društva imala ljudi, ali nisu imala tehnike i novaca, dok je danas obrnuta situacija. Imamo dovoljno sredstava i tehnike, ali je sve manje ljudi. Pogotovo se to vidi nakon dvije korona godine, kad se i broj društava u županiji smanjio. Pakrac je iznimka, i drago mi je da je ovo društvo danas okupilo toliko prijatelja, bratskih društava, jer to je najveća snaga“, rekao je Željko Petrović, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice županije te zahvalio pakračkom DVD-u na ulaganju u operativno osposobljavanje svojeg članstva kao i na pridobivanju novih, mladih snaga.

željko petrović

Pohvalno o radu DVD-a govorila je i gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši da su vatrogasci opravdali sredstva koja su dobili i izrazivši zadovoljstvo što proračunski prihodi omogućavaju da se ta sredstva iz godine u godinu povećavaju. „Lani se ponajviše ulagalo u opremu, jer su posljednjih godina vatrogasci preuzeli puno drugih poslova i obaveza koje prije nisu obavljali, od poplava i potresa do pomaganja prilikom organizacije raznih manifestacija i događanja. Vatrogasci na području Grada Pakraca su postali prepoznatljivi, kako u samostalnom radu, tako i u partnerstvu s drugim udrugama“, rekla je Blažević i dodala da je u tijeku javna nabava za izvođenje radova na dogradnji Vatrogasnog doma koji nije obnavljan od rata.

ana dvd

Za kraj ove svečane sjednice dodijeljene su diplome mladim vatrogascima kao i spomenice za dugogodišnji rad u vatrogastvu; Damiru Filipoviću za 60 godina, Ivici Ljevakoviću, Nikoli Hrunki i Marijanu Mlinariću za 50 godina, Antoniju Birešiću i Tomislavu Žgeli za 20 godina, te Željku Sabi i Luki Adžijeviću za 10 godina.

damir filipović

DSC2744
DSC2745
DSC2747
DSC2748
DSC2749
DSC2750
DSC2751