policija tržnica

„U srijedu 22. ožujka 2023. na području Pakraca, anonimni građanin je policijskim službenicima dragovoljno predao 20 komada streljiva“, navedeno je u današnjem dnevnom biltenu Policijske uprave požeško-slavonske kojim nas svakodnevno informiraju o policijskim aktivnostima na području županije. U zadnjih mjesec dana, na području Pakraca bilo je više predaja oružja ili eksplozivnih tvari, što samo dokazuje da je i 28 godina nakon prestanka rata na ovom području, oružje i dalje među nama.

Tako je 10. ožujka na području Pakraca, anonimni građanin policijskim službenicima predao dvije ručne bombe i 25 komada streljiva, 3. ožujka su predane tri puške, a dva dana ranije još jedna. Sve navedeno oružje izuzeto je i pohranjeno u prostorije policije do uništenja.

Osim na području Pakraca policija javlja o sličnim aktivnostima i u ostatku županije. Tako su samo tijekom ožujka oružje i eksplozivne naprave pronalažene u Čaglinu, Pleternici, Požegi, Sulkovcima, Lipiku, a osim ručnih bombi i pušaka, predavali su se i pištolji, spremnici, streljiva, pa čak i jedna zolja.

Svjesni smo da se svake godine u ovo doba, dakle u vrijeme početka poljoprivrednih radova, ali i čišćenja tavana, podruma i sličnih prostora za odlaganje, i dalje pojavljuju oružja i eksplozivne tvari zaostale iz Domovinskog rata no policija tijekom cijele godine podsjeća na akciju „Manje oružja-manje tragedija“ kojoj je cilj poticanje građana na dragovoljnu predaju oružja i eksplozivnih sredstava, odnosno upoznavanje građana s mogućnošću predaje oružja bez ikakvih sankcija. „Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja“, navodi se u policijskom izvješću.