dječji sajam naslovna

U okviru obilježavanja Dana grada Pakraca, osnovnoškolci su na Sajmu dječjeg poduzetništva još jednom pokazali svoju inovativnost i kreativnost ispunivši danas prijepodne gradsku šetnicu svojim rukotvorinama izloženima na dvadesetak štandova. U moru šarenila i izbora, svatko je za sebe mogao pronaći odgovarajući predmet i kupiti ga po simboličnoj cijeni.

Sudjelovali su učenici Osnovne škole braće Radića Pakrac i područnih škola iz Badljevine i Prekopakre pod mentorstvom svojih učitelja s kojima su na radionicama izrađivali različite predmete, pri tome učeći o važnosti recikliranja. Stariji učenici su tijekom veljače sudjelovali na edukacijama održanim u sklopu projekta „Dječje poduzetništvo za pametan rast“ gdje je jedan od partnera i pakračka škola, a današnji sajam osvijestit će učenike o raspolaganju novcem, stjecanju samopouzdanja, ali i poticati ih na razvijanje vlastitih poduzetničkih ideja i stavova, rekla je ravnateljica škole Sanja Delač.

 FOTOGALERIJA

Učenici nižih razreda tako su danas izložili slike sa papirnatim cvijećem, teglice ukrašene šljokicama i bojama, magnete oslikane šarenim detaljima i natpisima, pekmez, živo cvijeće u ukrašenim teglicama. Ekološki osviješteni učenici šestih razreda sami su napravili sapune, deterdžente za rublje i omekšivače. Zatim se moglo vidjeti raznih vjenčića od kartona i tkanine, predmete ukrašene decoupage tehnikom, zvečke, zviždaljke, narukvice, podmetače za čaše, puzzle, pa sve do starih knjiga koje su presavijanjem stranica dobile ukrasnu funkciju, drvenih igara križić-kružić i prigodnih ukrasa uskršnje tematike. Velika gužva vladala je i oko štanda gdje su učenici pekli palačinke, ali i onog gdje su zainteresirani mogli dobiti proljetni make-up ili nalakirane nokte.

planinari i djeca

Kako i priliči jednom pravom sajmu, djeca su mogla sudjelovati i u starim, pomalo zaboravljenim igrama; šahu, čovječe ne ljuti se, rušenje limenki i sl., a predstavile su se i dvije lokalne udruge. Planinarsko društvo „Psunj“ je djeci prezentiralo planinarsku opremu, vezanje čvorova i hodanje po šumi, dok im je Udruga slijepih predstavila pomagala za slijepe, ali i karakteristike osoba koje rade sa slijepima, odnosno videće pratitelje. Djelatnici pakračkog muzeja izložili su virtualni 3D prikaz Starog grada Pakraca kako bi učenicima prikazali njegovu veličinu i značaj. 

Sajam dječjeg poduzetništva upotpunio je kviz „Volim svoj grad” u kojem su se natjecali učenici petih razreda podijeljeni u 4 skupine po pet učenika koje su kroz dodatnu nastavu za kviz pripremale knjižničarka, Anita Pavlečić i učiteljica povijesti, Zdenka Pelikan. Pitanja su bila raspoređena po skupinama, a odnosila su se na stariju i noviju povijest Pakraca, ali i sadašnjost. Skupina učenika koja je pobijedila bit će nagrađena izletom, dok će i ostatak razreda dobiti neku nagradu.

kviz dječji