banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

dr Vitalija bez maske

Epidemiološka slika na našoj županiji u drugoj polovini siječnja je lošija po pitanju oboljenja od gripe nego od korone. U tjednu od 14. od 21. siječnja je na županiji registrirano 110 oboljenja gripe pri čemu u taj broj ulaze samo oboljenja  pacijenata koji su klinički testirani i potvrđeni, ali je realno broj znatno veći. Četiri osobe su bile hospitalizirane, po dvije u požeškoj i pakračkoj bolnici, rekao je županijski epidemiolog dr. Ante Vitalija.

Istovremeno na području županije Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na dnevnoj razini imao registriranih najviše 13 slučajeva (16. siječnja) pa do tri (19. siječnja) oboljenja od covida pri čemu 21. i 22. siječnja nije bila niti jedna osoba hospitalizirana, a u ostalim danima po jedna ili dvije. 

gripa vrata uređeno kopija

Od ovakve epidemiološke slike dr. Vitaliju više zabrinjava nezainteresiranost stanovnika za cijepljenje. HZJZ je ambulantama obiteljske medicine distribuirao 5000 doza cjepiva protiv gripe koje još nisu potrošene, kao niti one ostale  na zalihama HZJZ. U promatranom tjednu u ambulantama HZJZ je cijepljena tek jedna osoba. Dr. Vitalija upozorava da sezona gripe traje do Uskrsa i da je moguće da će epidemiološka slika biti i gora te da još nije kasno za cijepljenje na koje poziva. Ono je i dalje moguće u ambulantama obiteljske medicine, ali i ambulantama HZJZ-a u Pakracu utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati.

Jednako tako je prisutna nezainteresiranost stanovnika za cijepljenje protiv covida. Dolasci su pojedinačni, uglavnom radi treće ili četvrte doze, te administrativnih razloga, kaže epidemiolog.   

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić