vijećnica svi

Prihodi proračuna Grada Pakraca u prvih šest mjeseci  ove godine  iznosili su nešto manje od 18 milijuna kuna, što je u odnosu na cjelogodišnje planirane prihode i primitke u iznosu od 69,5 milijuna 26,6 posto. Istovremeno ukupni rashodi su iznosili 18,3 milijuna i u odnosu na planirane cjelogodišnje izdatke u iznosu od 70,5 milijuna  to je  26 posto.

Otprilike je to jednako izvršenje kao lani u istom razdoblju pri čemu su porezni prihodi veći od lanjskog razdoblja za oko 500 tisuća kuna što je dobar znak. Rashodi su povećani radi povećanja cijene energenta, pojasnili su referentica u gradskoj upravi Mirela Ivičić i gradonačelnica Anamarija Blažević. Ovakvo izvješće, kao dodatak 60-tak pisanih, pretežno tabličnih materijala, podržali su bez puno rasprave oba kluba vijećnika – HDZ i SDP, rekle su njihove predsjednice dr. Kristina Milek i Tamara Vujanić.

Odgovarajući Zoranu Krejčiju (SDP) koji je primijetio da je proračunski minus od milijun kuna s početka godine došao na 1,3 milijuna i pozvao na oprez, posebno kod planiranja investicija, gradonačelnica je odgovorila da je povećanje minusa prouzročen neisplaćenim  potraživanjima za projekte EU fondova. Poslujemo kvalitetno, svi računi su podmireni, pročelnik za graditeljstvo ima upute da ne otvara nove projekte nego samo dovršava ugovorene, pozvali smo sve proračunske korisnike na racionalno korištenje energije po pitanju grijanja i hlađenja. U međuvremenu su od kraja lipnja na račun sjela određena potraživanja i  danas već nismo u minusu te nam je cilj na kraju godine biti na nuli, rekla je A. Blažević.

Zaključujući raspravu nakon koje je ovakvo izvješće izglasano jednoglasno, predsjednik Miroslav Ivančić (HDZ) je konstatirao da se solidno nosimo s inflacijom i izrazio nadu da do kraja godine neće biti šokova, ocijenivši u tome dobro povećanje prihoda po osnovi poreza.

Male plaće za proračunske korisnike

No, jednoglasje je izostalo prilikom slijedeće proračunske točke kojom se ukida prijašnja Odluka o uvođenju riznice Grada Pakraca. Kako je pojasnio pročelnik Tomislav Petrač i gradonačelnica Blažević, odjel za financije gradske uprave u zadanom roku nije u stanju radi kadrovske i tehničke potkapacitiranosti provesti odluku, ali se od riznice ne odustaje. Z. Krejčija je interesiralo zašto su u manje od godinu dana čak dva voditelja ovog odijela dali otkaze na što mu je odgovoreno da su otišli raditi na druga radna mjesta. Gradonačelnica je tu Petračevu izjavu dodatno pojasnila činjenicom da su plaće u gradskoj upravi za zaposlenika s visokom stručnom spremom male (prema Petraču oko 6.800 kuna bez radnog staža) radi čega magistri ekonomije odlaze u privatni sektor. Blažević ističe da je svjesna tih malih plaća, posebice u odnosu na odgovornost i zahtjevnost posla, ali u ovom trenutku u proračunu nema sredstva da se plaće povećaju jer bi to značilo povećanje za sve proračunske korisnike pa bi , primjerice, dizanje plaće za 500 kuna u brutu za stotinjak zaposlenika proračunskih korisnika značilo dodatno opterećenje u proračunu na godišnjoj razini za oko 500 tisuća kuna.

pročelnici

Predsjednica Kluba Vijećnika SDP-a T. Vujanić je rekla da oni imaju razumijevanja, naročito za tehnološku podkapacitiranost, ali ne mogu podržati ovu odluku jer se godinama zalažu za uvođenje riznice te su već jednom prihvatili prolongiranje njene primjene tako da su tri njihova vijećnika bili protiv, ali su je prihvatili 10 preostalih.

Slični glasački ishod, samo umjesto protiv SDP-ovca su bili suzdržani,  imalo je i izvješće gradonačelnice za njen rad u prvoj polovini ove godine. Na tridesetak stranica gradonačelnica je u njemu, povremeno koristeći tabelarne prikaze, po područjima djelatnosti pobrojala svoje aktivnosti i aktivnosti gradske uprave i pratećih gradskih institucija o kojima smo mi u lokalnim medijima redovito izvještavali. No T. Vujanić je istaknula da u izvješću ponovo nisu spomenuti nikakvi problemi, nema onoga što je pošlo po zlu ili nije odrađeno, a poteškoća sigurno ima s čim se složila i Blažević ističući da je problematično pisati polugodišnje izvješće, ali će toga biti u godišnjem izvješću.

čelni ljudi

Od točaka koje se oslanjaju na proračunske teme, na ovoj sjednici vijećnici su ponovno jednoglasno izglasali mogućnost kratkoročnog zaduživanja kod banke do pet milijuna kuna. Kako je pojasnila gradonačelnica radi se, pojednostavljeno rečeno, o minusu na tekućem računu koji će možda biti korišten, a možda neće. To je, prema njoj, uobičajen postupak za većinu jedinica lokalne samouprave koje koriste fondove Europske unije, jer se projekti provedeni kroz njih moraju predfinancirati, odnosno, sredstva se ostvaruju tek po plaćanju proizvedenih troškova pa ovakvo zaduženje služi kao osigurač likvidnosti. Koristi se jako rijetko, kratko i u znatno manjem iznosu od maksimalno predviđenih.

Pohvalno o Komunalcu, dječjem vrtiću i LAG-u

U izvještajnom dijelu sjednice su prihvaćeni ili primljeni na znanje, uglavnom uz puno pohvala, izvješće o radu u 2021. godini Komunalca, Dječjeg vrtića „Maslačak“ i LAG-a „Zeleni trokut“ koje su u obilnim pisanim materijalima te kraćim usmenim dopunama podnijeli njihovi čelni ljudi: Josip Bišćanin, Višnja Klobučar i Igor Matek.

Najviše rasprava uobičajeno je bilo vezano uz Komunalac, a vijećnike je manje interesirala činjenica da je najvažnija lokalna tvrtka lani poslovala, barem knjigovodstveno, sa 125.000 minusa, kao i činjenica da smo ponovo na lokalno smetlište odvezli više miješanog otpada (1.944 tone) nego godinu prije (+70 tona) radi čega ćemo, kako je rekao Bišćanin odgovarajući na Krejčijevo pitanje, platiti kazne oko 50.000 kuna. Utješno je da su prema direktorovom objašnjenju taj višak proizveli gospodarski čimbenici, a ne kućanstva. Kao glavni problem više vijećnika je uočilo stanje s bivšim „zelenim“ otocima koji nakon određenih promjena u organizaciji na više mjesta u gradu služe kao privremena divlja smetlišta. Nakon što su građanstvu podijeljene dodatne kante/kontejneri za papir, plastiku i organski otpad sa zelenih otoka su uklonjeni kontejneri te namjene, a ostali su samo za staklo. No nesavjesni građani i dalje na njihova mjesta odlažu smeće. Rješenje je, složili su se vijećnici, samo u promjeni ponašanja građana što se može postići jedino edukacijom.

Odgovarajući na pitanje Tomislava Novinca (HDZ) Bišćanin je rekao da je u novom ciklusu energetske obnove kandidirano osam višestambenih zgrada, a za sada su pozitivno rješenje dobile dvije A. Hebranga 8 i Matice hrvatske 7. Ipak, upitno je hoće li stanari prihvatiti obnovu s obzirom da su uvjeti sufinanciranja u Fondu promijenjeni (udio stanara 40 posto) pri čemu su pooštreni standardi te je došlo do enormnog poskupljenja građevinskog materijala i radova.

Višnja na vijeću

Izvješće Višnje Klobačar o radu vrtića vijećnici koji su sudjelovali u raspravi su popratili  samo pohvalama. Lani je kroz vrtić na razne načine prošlo oko 280 djece, sva zainteresirana, koji su koristili šest objekata i 14 odgojnih skupina u prijepodnevnom i poslijepodnevnom radu pri čemu je na različite načine o njima skrbilo 48 zaposlenika. Za sve to je bilo potrebno 5,7 milijuna kuna koji su osigurani iz gradskih proračuna (4,3 milijuna), participacije roditelja (1,2 milijuna) te oko 200.000 ostalih prihoda. Odgovarajući na pitanje Krejčija, Klobučar je rekla da je ekonomska cijena vrtića po djetetu 2011 kuna, a roditelji od toga plaćaju 600 kuna, pri čemu oni s benefitom i manje. Gradonačelnica je pojasnila da Grad snosi oko 72 posto ekonomske cijene, a roditelji oko 28 posto pri čemu, unatoč povećanju cijene energenata, za sada se ne razmišlja o dizanju cijene za roditelje nego čak i o povećanju benefite za najsiromašnije.

Lani je dobro radila i Lokalna razvojna agencija LAG „Zeleni trokut“, partnerstvo javnog privatnog i civilnog sektora na pet jedinica lokalne samouprave (Pakrac, Lipik, Novska, Jasenovac i dio Kutine). Kroz Leader program provodili su 41 projekt ukupne ugovorene vrijednosti 7,5 milijuna od čega je 3 milijuna realizirano, izvijestio je upravitelj Igor Matek, uz napomenu da su te brojke kroz ovaj dio godine povećane na 60 projekata s ugovorenih 10 milijuna kuna. Sada su na početku novog programskog razdoblja izrade nove strategije i programa, a on u narednom trogodišnjem razdoblju očekuje dvostruko više sredstava. Lakše je do novaca preko LAG-a nego preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi, istaknuo je Matek, a potvrdila gradonačelnica te pozvala građane, prvenstveno poljoprivrednike, da više koriste LAG, uz napomenu da je i Grad proveo kroz LAG dva natječaja.

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili više tehničkih točaka pri čemu je najvažnija odluka o novom natječaju za zakup zemljišta u poduzetničkoj zoni u sklopu bivšeg “Papuka“ jer interesa ima.

Od nešto više od dva sata koliko je trajala ova sjednica, vijećnici su 45 minuta potrošili na „aktualni sat“ aktualizirajući komunalnu, ali i drugu problematiku o čemu ćemo izvijestiti sutra.