banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

279878761 2912430712380474 3938197758228542819 n

U plasteniku OPG Brinjak u Velikom Banovcu ubrane su prve ovogodišnje jagode koje su se istog dana našle i u prodaji. Cijena kilograma je 30 kuna (mjerica je 15 kn), što je pet kuna više nego prošle godine, no kako nam kaže vlasnik Matija Brinjak, trudili su se da neizbježno poskupljenje bude minimalno. Brinjakovi su prošle godine u kolovozu upogonili novi prostrani plastenik od 670 četvornih metara, specijaliziran za horizontalno-viseći uzgoj jagoda. Svečano je otvoren u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković te saborske zastupnice i gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević. Navedenom investicijom značajno su podignuti kapaciteti pa se u odnosu na prošlogodišnjih tonu i pol uroda, ove godine očekuje oko tri i pol do četiri tone ovog ukusnog voća.

„Započeli smo s berbom krajem travnja, a za sada su to količine od tridesetak kilograma dnevno. Međutim, svakodnevno raste dnevni probir, a na samom vrhuncu sezone očekujemo da ćemo brati oko 200 kilograma u danu“, kaže nam Matija koji sa suprugom i roditeljima čini kotačić zamašnjak male obiteljske manufakture. Zadovoljan je Brinjak i prednarudžbama koje su dosegle tonu i pol upisanih u bilježnicu, što samo potvrđuje kvalitetu „Brinjakove jagode“, kako ih sam voli nazvati. Jagoda neće nedostajati niti u slobodnoj prodaji. Za nove količine narudžbe primaju telefonski, a od sredine idućeg tjedna jagode ćete moći kupiti osobno na već poznatim lokacijama – u autopraonici San pored pakračke tržnice te na prodajnom štandu u Velikom Banovcu.

Kako su i najavili iz OPG Brinjak početkom kolovoza započinju s preradom jagoda. „Ako ostanu određene količine voća, a potrebno je barem pola tone do tonu jagoda - proizvodit ćemo prirodni sok. Vjerujte, bit će to pravi domaći pripravak po povoljnoj cijeni!“, najavljuje gazda i kaže da je pripremio još jedan plastenik od 450 četvornih metara s dvije i pol tisuće novih sadnica što u skoroj budućnosti nagovješćuje nove proizvode na bazi jagode.

Osim jagoda Brinjakovi su na tržištu uočili nedostatak trešanja pa su zasadili 120 stabala. Stoga je izvjesno da ćemo i ovu voćnu deliciju od 2025. godine – kad je predviđena prva berba – moći nabavljati na poznatoj adresi u Velikom Banovcu.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić