P1290273

Polaganjem vijenaca ispred spomenika „Ranjenom borcu“ odnosno žrtvama Drugog svjetskog rata, 9. svibnja je u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakrac – Lipik obilježen Dan Europe i pobjede nad fašizmom.
Osim organizatora vijence su položile i delegacije Grada Pakraca i SDP-a te Nikola Ivanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije.

P1290264

„Želimo da ideja antifašizma živi i nećemo dozvoliti da se zaboravi. Komemorirat ćemo i ubuduće određene datume i određena mjesta kojih, nažalost, na našem području ima dovoljno. Hvala svima onima koji su životom platili našu slobodu i omogućili nam mir. Važno je na današnji dan reći da ćemo mi, pakračko-lipički antifašisti, svojim djelovanjem uvijek braniti antifašizam i nećemo dozvoliti da ga se stavi na stup srama u Hrvatskoj“, u ime organizatora prigodno se obratila Mirjana Bilopavlović.
Svake godine se diljem Europe 9. svibnja obilježava kao Dan Europe te ujedno i kao Dan pobjede nad fašizmom, u sjećanje na početak formiranja europske zajednice koja danas nosi ime Europska unija i u spomen na konačan poraz nacističke Njemačke i završetak Drugog svjetskog rata u Europi.

P1290279

P1290270

P1290274

P1290276