festival 1

Nakon godinu dana pauze zbog epidemiološke situacije u pakračkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije jučer je nakon svete mise održan 23. Festival duhovne glazbe „Hodošaće u došašće“ na kojem su uz domaćine Vita Novu nastupili i zbor mladih Julini iz župe Staro Petrovo Selo, vokalno- instrumentalna skupina Afterlife iz Volodera te Josip Ćulumović iz Zagreba.

Iako je ovogodišnje izdanje festivala bilo puno skromnije nego prijašnjih godina, kako su rekli organizatori, željeli su nastaviti dugogodišnju tradiciju kojom mladi pjesmom svjedoče vjeru i usput se pripremaju za nadolazeći blagdan Božića.

festival 2

Na kraju 40-minutnog koncerta izvođačima su se pridružili i ovogodišnji pakrački prvopričesnici otpjevavši zajedno posljednju skladbu. Prije koncerta svetu misu, uz pakračkog župnika Jozu Zorića, predvodio je pater Mijo Nikić.

festival 3

Pakrački vjernici u 23. godine održavanja festivala, koji je samo prošle godine otkazan zbog epidemije, pamte i znaju kako je festival koncertnog tipa  na kojem je svake godine nastupilo najmanje 5 do 7 izvođača uživo izvodivši tri do četiri pjesme po svom odabiru s tim da jedna mora biti adventskog karaktera. 

Festival Hodočašće u došašće su 1998. godine, u suradnji s tadašnjim župnikom vlč. Draženom Radigovićem, pokrenuli mladi župe Uznesenja Blažene Djevice Marije okupljeni u sastav Vita Nova. Htjeli su obilježiti 15. obljetnicu svog djelovanja, obilježiti uspostavu Požeške biskupije koja je upravo te godine osnovana, ali i obogatiti glazbeno-duhovni život Pakraca. Festival je ubrzo prerastao župske okvire te je i od Grada Pakraca prepoznat kao značajan kulturni događaj.

festival 4

Stoga se župljani nadaju kako će iduće godine epidemiološka situacija biti puno povoljnija kako bi 24. Festival „Hodočašće u došašće“  ponovo okupio ne samo izvođače koji su već dugi niz godina prisutni na hrvatskoj glazbeno-duhovnoj sceni, nego i mlada imena koja tek dolaze.

festival 5

festival 6

festival 7