cjepivo Medium

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 433 slučaja zaraze koronavirusom, što je najmanje unazad mjesec dana. Hospitalizirane su 24 osobe.  No unatoč tome u odnosu na posljednji dan studenog broj oboljelih je manji za 76 dok je jedna osoba manje hospitalizirana.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 155 uzoraka, od kojih je 61 pozitivnih što je bezmalo 40 posto, neuobičajeno visoko za posljednje vrijeme. To nam je potvrdio i Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo naše županije. On kaže da je u prvoj polovini studenog tjedni prosječni postotak pozitivnih u ukupno testiranima iznosio oko 30 posto, da bi posljednja dva tjedna pao na 15-tak posto što je vidljivo i iz broja dnevno aktivnih oboljenja.  Nada se da je ovaj broj izuzetak jer je dan ranije iznosio 13, a u srijedu 23 posto.

Mato vani Medium

Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo naše županije

U studeni smo na županiji ušli s 506 oboljelih i 15 hospitaliziranih, a izašli s 509 oboljelih i čak 25 hospitaliziranih. Najgori dan je bio 13. s 847 aktivnih oboljenja, a 18. i 19. je bilo čak 47 hospitaliziranih.

Stanje se popravlja i na lokalnoj razni jer je jutros u Pakracu 77 oboljelih, a u Lipiku 33, dakle 110, dok je prošlog petka (26.11.) bilo 145 aktivnih slučajeva zaraze; 108 na području Pakraca i 37 na području Lipika.    

Na covid odjelu pakračke bolnice jučer je ležalo 12 pacijenata, 7 s područja Pakraca ili Lipika i pet iz okolnih županija. Troje ih ima težu kliničku sliku. Broj hospitaliziranih jučer upola je manji nego prije dva tjedna kada je u jednom danu ležalo 25  pacijenata. Ove jeseni je umrlo 12 pacijenata. Za bolnički sustav je problematično što covid pacijenti ostaju relativno dugo u bolnici, na covid odjelu 10 do 12 dana nakon čega ih sele na druge odjele, kaže Marina Major, ravnateljica pakračke bolnice koja i dalje radi po svim odjelima i ambulantama.

Kako je lani na ovaj datum bio zadnji dan nastave u srednjim školama uživo prije prelaska na „on line“ raspitali smo se u SŠ Pakrac o sadašnjoj slici. Stanje je dobro, zaražena je tek jedna učenica koja je „povukla“ u samoizolaciju još troje. Zaražen je jedan profesor i jedan djelatnik učeničkog doma tako da se nastava uživo održava u svim razredima, rekla je Ljiljana Rupena Kelemen, zamjenica ravnatelja vjerujući da će nastava uživo izdržati bar do zimskog raspusta koji počinje 23. prosinca. Jednako dobro stanje je ovog tjedna i u osnovnoj školi gdje su svi razredi na nastavi uživo.  

Lani podjednako oboljelih, znatno više hospitaliziranih

Uspoređujući sadašnju statistiku s lanjskom broj oboljenja je podjednak, ali je značajno manje hospitaliziranih. „U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 466 (85 s područja Pakraca i Lipika) slučajeva zaraze koronavirusom od kojih se 409 osoba nalazi u kućnoj izolaciji, a 57 osoba je hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 204 uzorka, od kojih je 71 pozitivnih (35 posto) izvješćuje Stožer CZ Županije na svojim stranicama. Na covid odjelu pakračke bolnice je bilo hospitalizirano 15 osoba. Po pitanju županijske statistike ovo je najveći broj uopće novo pozitivnih osoba u jednom danu kao i najveći broj istovremeno aktivnih slučajeva Covid-a 19“, izvijestili smo na našem portalu lani na ovaj datum.

HZJZ je na svojoj mrežnoj stranici objavio opsežnu statističku sliku oboljenja. Prema njoj u tjednu od 22. do 28. studenog  u našoj županiji je oboljelo 405 osoba te se broj ukupno oboljelih od izbijanja epidemije popeo na 7526 osoba pri čemu je 197 osoba umrlo, 67 lani i 130 ove godine.

Sutra cijepljenje u pakračkoj dvorani

Županijski Zavod i Dom zdravlja sutra (subota 4. prosinca) nastavljaju cijepljenje u pakračkoj sportskoj dvorani. Od 9 do 13 sati  uz predočenje zdravstvene iskaznice građani će se moći cijepiti prvi, drugi ili treći put sa svim cjepivima odobrenim u EU:  Moderna, Janssen i  Pfizer.

Subota bi tijekom prosinca trebala biti stalni termin za cijepljenje u Pakracu, osim na Božić, kada će cijepljenje vjerojatno biti pomaknuto na petak, kaže M. Matijević.

Tijekom studenog na četiri pakračka punkta cijepljeno je ukupno 1258 osoba od čega 675 prvom dozom što je najbolji mjesečni rezultat još od proljeća. Pored toga na punktu u Lipiku 20. studenog je cijepljeno 224 osobe od čega 160 prvom dozom.

Upisi 15. 11. Medium