nošnje

Veselo i šareno je bilo jučer cijeloga dana u dvorištu kurije Janković, no niti bogat raznovrsni program kao i paprikaš i palačinke koji su, kao i svi drugi sadržaji, jučer bili besplatni nisu privukli dovoljan broj Pakračana na manifestaciju Tragom Jankovića koju su po četvrti put organizirali Osnovna glazbena škola, Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica. 

mali vrtlari

Program je zamišljen na način da su prijepodnevna događanja bila okrenuta djeci, a poslijepodnevna i večernja svim uzrastima. Počelo je u 11 sati s radionicom „Vrtlarimo po vlastelinski“ u kojoj su djeca nižih školskih razreda i pokoji roditelj predvođeni Daliborkom Duchač u posebno pripremljenu gredicu između glazbene škole i muzeja sadili ljekovito i začinsko bilje.

okovratnik

Sat vremena kasnije započela je za ovu manifestaciju uobičajena radionica ručnih radova „Izrađujemo gospodski nakit“ koju je ove godine vodila Martina Pilat, a djeca su imala za cilj izraditi ovratnike, nekada obvezni dio grofovske odjeće. Ovaj dio priredbe je bio dobro posjećen na što ukazuje i podatak da se za drugu radionicu tražila igla više.

mađarai paprikaš

S obzirom da se dvorištem kurije već širio miris paprikaša kojeg su dva sata ranije počeli kuhati članovi Društva Mađara Pakrac, Marko Barčan je u 13 sati započeo „Pivski banket s Grofom, Groficom i Caricom“, proizvodima njegove pivovare „Slavonika“ koja se besplatno točila sve do iza 20 sati što je dobro išlo uz paprikaš, a gastronomski dio su ponovo „naši Mađari“ obogatili svojim dobro znanim palačinkama. 

folklor

Od 14 sati na programu je bio dio manifestacije nazvan „Ples i pjesma za pučanstvo“ u kojem su na šetnici, ispred Turističke zajednice u organizaciji Društva Mađara nastupila folklorna društva Češke besede iz Gornjeg Daruvara, Zajednica Talijana Lipika i prekopakranskog KUD-a „Seljačka sloga“.

Od 15 sati konji i kočije s lipičke ergele su građanima, a najviše zainteresiranih je bilo među djecom, omogućili besplatnu vožnju kočijom po gradu. U 16 sati dragovoljke i dragovoljci su  započeli kostimiranu šetnju po pakračkim ulicama u kojoj su pokazali građanima odjeću iz vremena obitelji Janković pri čemu su kostim grofice i grofa pakračko vlasništvo, a ostalo je posuđeno iz HNK Osijek.

tombola barač

U 17 sati je bila na rasporedu „grofičina tombola“. Organizatorice su „iskopale“ podatak da je grofica Alojzija Janković voljela organizirati zabavu s tombolom gdje su nagrade bili poljoprivredni proizvodi s vlastelinstva. U duhu toga, od lokalnih OPG-ova su prikupili nagrade za tombole pa je 50-ak posjetitelja, ponovo većinom djece, sustavom srećaka otišlo kući s krumpirima, jajima, tikvama, teglicama zimnice i slično, ali ponajviše obogaćeni dobrim raspoloženjem za što je smislom za humor zaslužan voditelj cijelog programa Mario Barać.

profesori

Manifestacija je završila „Baroknom zabavom“ na kojoj su od 19 do 20 sati, ponovo na šetnici, nastupili profesori naše glazbene škole Tea Silađi, Boris Bosanac i Aleksandar Gašparević svirajući baroknu glazbu te adekvatno kostimiranim plesom udruga Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke pokraj Križevaca.

potkalnički plemenitaši

Organizatorice, jer na čelu ustanova zaslužnih za ovakav jučerašnji program su valjda svima po dobrim organizacijama znane žene Alfreda Petani Grafina, Monika Lucić Fider i Jelena Hihlik, su dale doista truda i maštovitosti u osmišljavanju i realizaciji programa što je financijski popratio Grad. Djeca su to prepoznala i nagradila svojim dolaskom. Odrasli baš i ne. Šteta, no to ih ne treba obeshrabriti i ne znači da ne treba nastaviti. Tradicija i interes publike se stječe godinama, a najbolji pokazatelj toga je naša slijedeća manifestacija „Sajam slavonski banovac“ (16. listopada) koji je prvih pet, šest godina prolazio poprilično nezapažen da bi došao na broj posjetitelja koji se procjenjuje na više tisuća. 

tabla-povijest
etnja
IMG2059
IMG1991
IMG1956
IMG1809
IMG1707
IMG1648
IMG0488
IMG0485