brojanje listića

Vlada Republike Hrvatske je 19. kolovoza donijela Odluku o raspisivanju dopunskih izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave iz reda pripadnika nacionalnih manjina u onim jedinicama u kojima nije postignuta zakonska zastupljenost na svibanjskim lokalnim izborima. Ponovljeni izbori će biti provedeni u nedjelju 3. listopada.

Izmijenjen zakonski okvir

Članak 104. Zakona o lokalnim izborima kaže da ako manjina koja sudjeluje u ukupnom stanovništvu jedinice s najmanje 5% ne ostvari pravo na zastupljenost u predstavničkom tijelu u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, ta manjina ima pravo na jednog člana predstavničkog tijela. Na našoj županiji to je slučaj samo u Skupštini Županije gdje od 31 izabranog vijećnika u svibnju niti jedan nije pripadnik srpske nacionalne manjine.

Na zadnjem popisu stanovništva 2011. godine od 78.034 tada popisanih stanovnika 4.680 ili 6 posto se izjasnilo kao pripadnici srpske nacionalne manjine čime ostvaruju pravo na jednog vijećnika koji u svibnju nije bio među ostvarenim vijećničkim mandatima. Prošle godine Hrvatski sabor je izmjenama Zakona o lokalnim izborima izmijenio i postupak izabranih zajamčenih predstavnika nacionalnih manjina. Prijašnjih izbora je naknadnim izračunom D'Hontovom  metodom mandat dodijeljen kandidatu srpske nacionalne manjine s najvećim koeficijentom među listama koje su prošle izborni prag. Lanjskim izmjenama je određeno da se postupak izbora u potpunosti ponavlja; od raspisivanja izbora, imenovanja izbornih tijela, kandidiranja, promidžbe i samih izbora.

Izbori završeni prije početka

Unazad dva tjedna tijela su imenovana; u Pakracu Gradsko izborno povjerenstvo gotovo identično svibanjskom na čelu s Ivonom Sandrin. Postupak kandidiranja je završen 8. rujna tako da je pravovaljano jedina kandidirana lista Samostalne demokratske stranke na kojoj se nalazi pet kandidata: Pakračani Nikola Ivanović, Mirsada Popović Damjanović i Mirica Miljanić, Dalibor Grabusin iz Vasinih Laza i Lipičanin Darko Derenj. Ovdje se ne primjenjuje sustav preferencijalnih glasova, nego se glasuje samo za listu. No unatoč tome sigurno je da taj  jedan županijski vijećnik neće biti prvopostavljeni Nikola Ivanović jer je on već dožupan, dakle obnaša nespojivu funkciju,  nego netko od postavljenih kandidata  niže od njega o čemu odlučuje stranka.

kutije oš

Na izbore 3. listopada mogu izaći samo birači upisani na poseban popis birača srpske nacionalne manjine. Ako netko tko se tako osjeća, a do sada nije bio upisan na taj popis, zaključno s 22. rujna može izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača u zgradi „općine“ (prizemlje, soba 5) svakog radnog dana od 7 do 15 sati.

Na svibanjskim izborima na području županije od 3.958 birača upisanih  u popis birača srpske nacionalne manjine, glasovanju je pristupilo 625 birača, odnosno 15,79%. U Pakracu od 1099 takvih birača glasovalo je 230 ili 20,9 posto.

Na području Grada Pakraca 3. listopada od 7 do 19 sati bit će otvoreno 5 biračkih mjesta: dva u Pakracu te u  Branešcima, Prekopakri i Ploštinama, a o rasporedu po ulicama i naseljima ćemo izvijestiti na portalu pravovremeno.

Ne mali trošak ovih izbora snosi proračun Županije. 

županoijska vijećnica