Štand MS

Promotivnim štandom Društvo oboljeli od multiple skleroze Požeško-slavonske županije, postavljenim na gradskoj šetnici, ispred ureda Turističke zajednice, danas je skrenulo pažnju javnosti da od 1. travnja djeluje i pakračka podružnica.

Društvo u županiji djeluje od 2003. godine i ima 56 članova od kojih su osmero s područja Pakraca i Lipika. Da bi netko bio član Društva mora imati postavljenu dijagnoza oboljelog od multiple skleroze, pojasnila je Vesna Štefanek, predsjednica Društva.

Osim moralne podrške, Društvo članstvu nudi i pravnu pomoć u svim segmentima koji su joj potrebna u ostvarivanju prava. Kao invalidna osoba koja nije zaposlena može ostvariti olakšicu prilikom plaćanja RTV pretplate, fiksnog telefona, olakšicu kod registracije osobnog vozila na svoje ime. Ako je u radnom odnosu ostvaruje beneficirani radni staž, ovisno o stupnju invalidnosti i poreznu olakšicu, a određene povlastice ima i poslodavac. Dio tih pogodnosti oboljeli može ostvariti, mada teže i ako nije član Društva, no za neke poput pretplate HRT je potrebna potvrda o članstvu. Tako je u interesu oboljelog da se javi u Društvo, kaže V. Štefanek pri čemu je godišnja članarina 70 kuna.

osobo MS

Kao društvo pomoć od lokalne zajednice ne dobivaju, ali sudjeluju s projektima na natječajima raznih domaćih i međunarodnih fondova, a upravo provode jedan takav naziva „Most suradnje“ za koji su dobili lani iz europskih fondova gotovo dva milijuna kuna s čim su osnovali Društveni centar za rehabilitaciju i rekreaciju osoba s invalidnošću u koji mogu dolaziti ne samo oboljeli od multiple, nego i od drugih invaliditeta.

Predsjednica Društva pretpostavlja da se njima nisu s područja Pakraca i Lipika javili svi oboljeli te ih poziva da se jave na brojeve telefona 099 272 6250 ili 034 895 1832, a izravni kontakt mogu ostvariti, za početak, svake srijede od 10 do 12 sati kada će netko iz Društva biti u uredu na katu iznad Turističke zajednice. 

Društvo od 2006. godine ima profesionalno zaposlene osobe. Trenutno imaju u Požegi i devet zaposlenih osobnih asistenata na četiri sata koje pomažu teže oboljelim osobama, a plaću dobivaju iz sredstava već spomenutog projekta, o čemu kao koordinator brine Nataša Mandić. Nitko od tih asistenata ne radi u Pakracu jer nitko od pakračkih članova za tim nije iskazao potrebu. Ona ističe da Društvo ne želi broj povećanja članstva, jer bi  to značilo povećan broj oboljelih, ali poziva osoba s već postavljenom dijagnozom da im se obrati za pomoć, posebno kod tek uspostavljene dijagnoza jer takve osobe ne znaju od kuda krenuti.  Posebno sada kada imaju podružnicu u Pakracu pa članovi više ne moraju radi ostvarivanja svojih prava putovati u Požegu.