Drva Papuk

Oživljavanje poduzetničke zone nedavno formirane u bivšem industrijskom dvorištu DI „Papuka“ je bila tema tradicionalne manifestacije u sklopu obilježavanja Dana Grada „Dan gospodarstva Grada Pakraca“ što je prijepodne održana u konferencijskoj dvorani organizatora Lokalne razvoje agencija PCP, a na kojoj su sudjelovali gradski čelnici, predstavnici pakračkih i županijskih obrtničkih udruga, poduzetnici, Zavod za zapošljavanje.

Vladimir Gazić, direktor LRA PCP, je u uvodnom dijelu podsjetio na razvoj poduzetništva u Pakracu od 19. stoljeća naročito se osvrćući na razdoblje od 1997. godine kada je gradsko vijeće donijelo odluku o pokretanje projekata poticanja poduzetništva što je u narednih 10-godina urodilo osnivanjem Poduzetničkog centra Pakrac, utemeljenjem poduzetničke zone i izgradnjom dvaju poduzetničkih inkubatora. Novih zamah nastaje 2016. godine kada Grad u stečajnom postupku počinje otkupljivati parcele u dvorištu „Papuka“ pa u naredne četiri godine stvara novu poduzetničku zonu veličine oko 18 hektara u čega je zajedno s izgradnjom dijela infrastrukture uloženo 3,8 milijuna kuna, u kojem već rade tri poduzetnika.  

V. Gazić

Natječaj koji je početkom godine raspisao Grad Pakrac za sedam parcela ukupne površine 68.800 četvornih metara rezultirao je da je šest parcela dobilo pet novih vlasnika, koje je dijelom predstavio Gazić.

Četiri drvoprerađivača i jedan metalni

„Drvo promet“ vlasnika Matea Šugića je otkupio parcelu veličine 12,8 tisuća četvornih metara te se projektom obvezao izgraditi proizvodne kapacitete za preradu drveta u koji će uložiti 1,9 milijuna kuna nakon čega bi trebao zapošljavati 10 radnika. „Šuma trans“ Stipe Šugića je postala vlasnik parcele veličine 20,7 tisuća četvornih metara, također drvoprerađivačke namjene u koju namjerava uložiti oko 1,1 milijuna kuna i zaposliti ukupno 19 radnika. „Šume Hala“ Miroslava Hale je otkupila dvije parcele ukupne površine 12,9 tisuća četvornih metara koja također u drvoprerađivačkoj industriji uz ulaganje od 3 milijuna kuna namjerava imati 18 zaposlenika. Obrt „Drvo Jozipović“ Marijana Jozipovića u drvoprerađivačku industriju na parceli veličine 8,6 tisuća četvornih metara, uz ulaganje oko dva milijuna kuna, namjerava imati 11 zaposlenika. Svi ovi poduzetnici su u tri tjedna od potpisivanja ugovora očistili svoje parcele od obraslog šipražja i dijela ostataka ruševina neupotrebljivih građevinskih objekata, istakao je Gazić.

OEM Kop

Peti poduzetnik iz ovog ciklusa, tvrtka OEM KORP što je skraćenica od engleskog prijevoda izraza „proizvođač originalnih dijelova-korporacija“ predstavila se je sama, odnosno u ime vlasnika poduzetnika iz Brezina Dennisa Medveda koji ima 30-godišnje iskustvo rada u toj industriji u Meksiku, je to odradio prokurist Stjepan Drašner. On je rekao da im je namjera u Pakracu uspostaviti proizvodnju metalnih dijelova za autoindustriju i industriju poljoprivrednih strojeva. Riječ je o strojnoj obradi metala u poluproizvode visoke serijske proizvodnje namijenjen tržištu u Europskoj uniji, a s krčenjem parcele namjeravaju započeti vrlo brzo.

Proizvodnja optičkih kablova

Poduzetnik Robert Kovačević iz tvrtke RSA instalacije, koja je lani iz Zagreba prebačena u Pakrac, osnovane još 2001. godine, je nedavno počela sa svojom probnom proizvodnjom u jednom od rijetkih čitavih „Papukovih“ objekata, južno od glavnog ulaza u dvorište. Objekt je preuzeo lani u siječnju, a s probnom proizvodnjom, za sada s dva radnika, je počeo nedavno. Namjera mu je u Pakracu nastaviti proizvodnju svojih proizvoda namijenjenih svjetlovodnoj infrastrukturi (kablovi i mikrocijevi) s kojima je u ta dva desetljeća postojanja sudjelovao u brojnim velikim projektima poput infrastrukture Janafa i istarskog ipsilona.

Robert Kovačević

U ime tvrtke „Detas“, jednog od dva stanovnika poduzetničke zone na jugu Pakraca govorio je Zvonimir Miler podsjetivši da su oni u Pakracu s proizvodnjom rasvjete za vanjske i unutarnje prostore prisutni od 2017. godine. Najveći dio prezentacije je iskoristio za predstavljanje njihovog najnovijeg proizvoda, takozvanu pametnu rasvjetu za pješačke kolne prijelaze o čemu smo na našem portalu opširno pisali nedavno (tekst vidi ovdje) te najavio da će u suradnji s Gradom i uz sufinanciranje Fonda za energetsku učinkovitost uskoro otvoriti na parkiralištu pored hotela „Pakrac“ punionicu za električne automobile.

Poduzetnici opravdali gradski optimizam

Gradonačelnica Anamarija Blažević je naglasila da je Grad u ovaj projekt oživljavanja zapuštenog industrijskog dvorišta, kojeg više nije mogla gledati i prisjećati se što je sve iz njega u gradu izgrađeno, krenula s puno optimizma vjerujući da će u pakračkim, ali i drugim poduzetnicima, u tome imati partnere. Ovo što je danas prezentirano ukazuje da se priča razvija u dobrom smjeru. Pozvala je poduzetnike da kroz PCP ili gradske službe iskažu svoje inicijative, potrebe i prijedloge te predložila da u svrhu međusobnog informiranja razmisle o oživljavanju nekadašnjih takozvanih „Radnih sastanaka ponedjeljkom“ na kojima su razne potporne institucije i poduzetnici razmjenjivali informacije, za što će biti potrebe, jer Grad pokreće natječaj za sufinanciranje poljoprivrede, a kreće i novo vremensko razdoblje sufinanciranja poduzetničkih projekata iz fondova EU.

Ana gospodarstvo

Početak novog ciklusa energetske obnove

Gradonačelnica Blažević i predstavnik tvrtke „Inel“ iz Đakova potpisali su ugovore o izradi projektne dokumentacije za energetsku obnovu za pet gradskih objekata: zgradu gradske uprave, stadiona, kuglane, PCP i tržnice. Projektna dokumentacija treba biti gotova do kraja godine, a njenu izradu će u potpunosti iz programa „Elena“ financirati HBOR. To je prvi korak ka kandidiranju energetske obnove ovih objekata na budućem takvom natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz kakvog smo nedavno završili navedenu obnovu na zgradi bolnice i dvorane, a ranije i četiriju prosvjetnih objekata te 30-ak stambenih zgrada.

Dio Dana gospodarstva je iskorišten za završnu konferenciju projekta „Otvori vrata svijetu rada“ koji je unazad dvije godine provodio LRA PCP o čemu ćemo izvijestiti sutra.

svijet-rada-6
svijet-rada-5
svijet-rada-4
svijet-rada-3
svijet-rada-2
Anita-svijet-rada
Svi-prisutni-gospodarstvo
Miler
lijeva-strana