banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

nagrađeni 21

Nakon javnog poziva objavljenog u lokalnim medijima u siječnju te pozitivnog mišljenja Ocjenjivačkog odbora za javna priznanja Grada Pakraca, gradski vijećnici su na sjednici što je održana 23. veljače  jednoglasno odlučili da ovogodišnja priznanja Grada dobiju: Zlatna plakata „Grb Grada Pakraca“ za 2020. godinu: Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana za područje zdravstva i socijalne skrbi; Dubravka Špančić za područje kulture; Marijan Prohaska za područje fizičke kulture i Silvija Svjetličić za područje drugih društvenih djelatnosti. Istovremeno „Pečat Grada Pakraca“ je dodijeljen Gradskoj straži Požega.

Njima su priznanja uručena jučer na svečanoj sjednici kao i gradska priznanja za 2019.godinu koja zbog epidemioloških mjera lani nije niti održana, a primili su ih: Javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“ za osobiti doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju Grada: Božidar Savi iz Pakraca, obitelj Brus iz Pakraca, Društvo Mađara Pakrac, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ i posmrtno Elvira Ančić.
Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ dodijeljena je Zvonku Martinoviću iz Prekopakre za područje gospodarstva i Udruzi HVIDR-a Pakrac za područje drugih društvenih djelatnosti. Lanjske dobitnike smo predstavili prije godinu dana (tekst pročitajte ovdje), a predlagatelji su svoje ovogodišnje kandidature objasnili na slijedeći način (skraćena verzija):

Zlatna plaketa "Grb Grada Pakraca"

Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, za područje zdravstva i socijalne skrbi

Povijest pakračke bolnice počinje u 18. stoljeću, kada je između 1760. i 1770. godine osnovana “Bolnica za stidne i kužne bolesti” u bivšem dvorcu baruna Trenka u Pakracu. Ova bolnica radila je sve do 1896. godine, kada je uz pomoć naroda i hrvatske zemaljske vlade podignuta nova zgrada i kada je otvorena kao prva u Hrvatskoj “Zemaljska javna bolnica”, koja je jedina stajala pod direktnom upravom Zemaljske vlade u Zagrebu.

Godine 1983. sagrađena je nova zgrada Opće bolnice. Do početka Domovinskog rata 1991. godine u kolovozu, bolnica je imala oko 720 kreveta, oko 100 liječnika koji su uglavnom bili specijalisti.

Marina nagrada

Bolnica je prestala s radom u rujnu 1991. godine nakon što je morala biti evakuirana uslijed četničkih i JNA napada. Dio bolničkog osoblja radio je u okviru Ratne bolnice u Kutini,  a dio je preraspoređen u ostale medicinske ustanove u Zagrebu, Bjelovaru, Popovači, Daruvaru. U rujnu 1992. godine u Pakracu formiran je Dom zdravlja u okviru kojeg je radila neurološka, internistička, psihijatrijska, ginekološka poliklinička djelatnost, s EEG i biokemijskim laboratorijem. Godine 1996.  u tek djelomično obnovljenu zgradu nove bolnice  vraćaju se kirurgija s moderno opremljenim operacijskim salama, jedinicom intenzivne skrbi, kao i ginekologija, odjel hemodijalize te je otvoreno jedno od najmodernijih rodilišta u Hrvatskoj. Od 1. siječnja 2018. godine Bolnica je samostalna ustanova sa statusom veteranske bolnice  i posluje pod nazivom Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana.

Tijekom izazovne 2020. godine bolnica je uspješno provela projekt energetske obnove  vrijedan  13,3 milijuna kuna. Obnovljeno je i rekonstruirano potkrovlje s ciljem premještanja uprave i otvaranje palijativnog odjela. Ukupna investicija ovog projekta bila je 1,6 milijuna kuna. Slijedeći veći projekt bila je nabavka sjenila i brisoleja na cijeloj zgradi u iznosu od bezmalo milijun kuna, adaptacija dijela krovišta, vrijednog 440.000 kuna.

Posebno važnu stavku tijekom prošle godine čine nabavka CT uređaja koju je financiralo Ministarstvo zdravstva u iznosu od skoro tri milijuna kuna i RTG digitalnog uređaja vrijednog  875 tisuća kuna.

Posebno treba istaknuti i pohvaliti nastojanja i trud zdravstvenih djelatnika, posebice rodilišta, koji je rezultirao dobivanjem statusa „Rodilište – prijatelj djece“.

Ono što ne možemo preskočiti u 2020.g. je pandemija izazvana korona virusom i uspješna borba zaposlenika bolnice sa ovom bolešću.  Predlagateljica: gradonačelnica Anamarija Blažević.

Dubravka Špančić, za područje kulture

Dubravka Špančić je dugogodišnja tajnica Kulturno-prosvjetnog društva „Sloga“ Pakrac, koje uspješno upravlja Hrvatskim domom „Dr. Franjo Tuđman“. Uvijek na volonterskoj osnovi, u ovoj udruzi se posebno istaknula osmišljavanjem i realizacijom projekata filmske i kazališne skupine KPD-a „Sloga“.

Unatoč izazovnoj i zahtjevnoj 2020. godini, gđa Špančić je kao scenaristica i režiserka zaslužna za prvi dugometražni igrani film „Eržika plemenita“, čija radnja se dešava u Pakracu i okolici.

Duda dodjela

Nadalje, završen je projekt „Crtam crtić“ financiran sredstvima Ministarstva kulture, a u partnerstvu sa OŠ braće Radića Pakrac i Muzejom grada Pakraca. Rezultat projekta je crtani film „Banchi“, koji djeci na simpatičan način tumači povijest Pakraca.

Na kraju prošle godine, mjuzikl „Tko pjeva zlo ne misli“ izabran je za najbolju amatersku kazališnu predstavu u RH, a D. Špančić bila je kandidirana za najbolju režiju. I u ovom mjuziklu dramaturšku obradu libreta i režiju potpisuje gđa Špančić. Predlagač: Pakrački list

Marijan Prohaska, za područje fizičke kulture

Marijan Prohaska je predsjednik NK Hajduk Pakrac neprekidno od 2008.g., što je najduži predsjednički mandat ovog stogodišnjeg nogometnog kluba.

Za to je vrijeme NK Hajduk Pakrac znatno napredovao u rezultatskom, kadrovskom, stručnom i materijalnom pogledu. U dva navrata su bili prvaci županijske lige i time se kvalificirali u 4. rang natjecanja HNS-a; pokrenut je rad sa dvije mlađe selekcije, bivši igrači školuju se na akademiji HNS-a za trenere, čime je podignuta kvaliteta rada, ali i razina rezultata.

Pemac dodjela

Zahvaljujući radu i nesebičnom zalaganju  Prohaske, napravljen je krov iznad stadionskog objekta i svlačionica,dovršen je južni dio objekta, uvedeno centralno grijanje, napravljena fasada, zamijenjene su drvene klupe na tribinama, postavljena nova PVC stolarija, renovirana klupska kantina, izrađeno pomoćno igralište sa rasvjetom, te je renoviran glavni teren.

Rad  Prohaske prepoznat je i izvan našeg grada, pa je već u drugom mandatu potpredsjednik Županijskog nogometnog saveza, član Skupštine HNS-a i potpredsjednik Izvršnog odbora Sportske zajednice Grada Pakraca.

Današnje sportsko djelovanje g. Prohaske nastavak je njegove dugotrajne nogometne igračke karijere, u kojoj je nagrađivan i prepoznat kao jedan od najboljih igrača u širem okruženju, pa je dva puta bio biran i za najboljeg sportaša našeg grada. Predlagač: NK „Hajduk“ Pakrac

Silvija Svjetličić, za područje drugih društvenih djelatnosti

Silvija Svjetličić osnivačica je i dugogodišnja predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik.

Silva nagrada

U Domovinskom ratu smrtno su stradali njen sin Mario i suprug Ivan, dok je drugi sin Damir ranjen. Ta velika životna tragedija potaknula je njen rad u udruzi, koji je prepoznat i na razini države, te je gđa Svjetličić članica Središnjeg odbora Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja. Svojim radom i kontaktima sa roditeljima pomaže očuvanju sjećanja na poginule branitelje, te pomaže roditeljima prevladati svakodnevne poteškoće. Unatoč velikom gubitku i tuzi, gđa Svjetličić sa pozitivnim stavom i osmjehom na licu ide kroz život. Predlagač: Miroslav Ivančić. 

Pečat Grada Pakraca

Gradska straža Požega

Gradska straža Požega je povijesna postrojba grada Požege i Požeško-slavonske županije. Svrha njezinog postojanja je paradna uloga pri svečanostima, obredima, dočecima različitih uzvanika i delegacija, kada svojom pojavom u odorama uveličavaju različite manifestacije.

Gradska straža Požega članica je Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske i Europskog vojnog saveza povijesnih postrojbi. Ova postrojba je nastavak tradicije Građanske čete i Požeške narodne straže osnovane 5. listopada 1788. godine Godine 1848. Građanskoj četi dodana je i gradska glazba, a postrojba je kroz povijest imala i konjičku četu. Od 1848. do 1850.g. Građanska četa je bila pod patronatom bana Josipa Jelačića pod nazivom Požeška narodna straža, kao dio hrvatske banske vojske.

požeška straža

Gradska straža Požega sudjelovala je u velikom broju manifestacija u svim gradovima i općinama na području naše županije, gostovala je kod drugih povijesnih postrojbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Već niz godina redovito sudjeluju u obilježavanju početka Domovinskog rata  RH u našem gradu kao sudionici „Mimohoda pobjednika“, što mu daje posebno svečan izgled. Osim navedenog, sudjelovali su i u svečanosti otvorenja spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom trgu u Pakracu. Predlagač: Miroslav Ivančić.

Javna priznanja Grada Pakraca, kao zahvala za iskazan doprinos, uz manje izmjene datiraju od 1995. godine. U tih 26 godine 11 osoba su proglašeni za počasne građane (kronološki). Veljko Barbieri, Marko Ajhner, prof. dr. Ivica Kostović, mr. Marko Širac, Jadranka Kosor, prof. dr. Andrija Hebrang, dr. Ivan Šreter, generali Mladen Markač, Ante Gotovina,  Đuro Dečak i Tomo Medved.
Pečat Grada Pakraca za različita područja je dobilo, uključujući i ovogodišnja, 115, a Javno priznanje Grb Grada Pakraca 129 osoba ili institucija s područja Pakraca, ostatka Hrvatske i inozemstva.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić