Pakrački srednjoškolac Leon Perić, učenik trećeg razreda gimnazije, nastupio je na online državnom natjecanju iz povijesti koje je održano sredinom studenog u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, pri čemu je osvojio odlično šesto mjesto u konkurenciji 20 natjecatelja drugih razreda iz cijele Hrvatske. Nakon što su u veljači održana školska natjecanja iz ovog predmeta, trebala su proljetos biti održana i ona na županijskoj i državnoj razini, no zbog epidemiološke situacije odgođena su za ovu školsku godinu.

Leon je najprije osvojio prvo mjesto na županijskom natjecanju, i to je bilo četvrto za redom (budući da se natječe od sedmog razreda) na kojem je pobijedio, a da nije lako doći na državno natjecanje potvrđuje i njegov mentor, profesor Branko Križan koji kaže da nije dovoljno samo pobijediti na županijskom već je potreban i dovoljan broj bodova kako bi se dobio poziv za državno. Upravo zbog nekoliko bodova manje izmaklo mu je državno natjecanje u prvom razredu iako je bio prvi u županiji, no pravila su takva, pojašnjava profesor.

Povijest najmanje uči iz udžbenika

Interes za povijest kod Leona je nastao još od malih nogu, kad su svake godine obiteljski ljetovali u Ninu, gradu koji obiluje povijesnim znamenitostima; zidinama, mostovima, crkvama… „Ispred poznate crkve sv. Križa održavala se predstava s poznatim glumcima o knezu Mutimiru koja me fascinirala i tako sam polako počeo čitati i proučavati povijest, gledati dokumentarce. U početku sam više proučavao stari Rim i srednji vijek, a trenutno me najviše zanima 20. stoljeće i to razdoblje Prvog svjetskog rata“, kaže Leon i dodaje da ga nisu roditelji usmjeravali već je to isključivo njegov interes.

Za natjecanje se nije nešto posebno pripremao već je samo malo ponovio ono što je učio prošle godine. Pitanja su bila složena iz četiri udžbenika povijesti, različitih izdavača, koja se koriste za drugi razred srednje škole na području Hrvatske, no smatra da je njegovo pozadinsko znanje bilo od većeg utjecaja za ovaj uspjeh nego ono što je pročitao u udžbeniku s obzirom da su mu interesi puno širi od predviđene literature.

„Moram istaknuti da je Leon vrlo savjestan i odgovoran, i kao učenik i kao mladić. Osoba na koju se uvijek možeš osloniti, ne samo u školi nego i izvan nje. Njegova fascinacija poviješću je zaista impresivna i mogu reći da u 11 godina koliko radim kao profesor povijesti nisam imao takvog učenika“, govori profesor Križan i dodaje da pakračku srednju školu odlikuju kvalitetne generacije učenika koje postižu odlične rezultate ne samo na natjecanjima iz povijesti, nego i iz drugih predmeta. Za primjer navodi učenice Anamariju Pavičić i Irenu Mladić koje su na lanjskom državnom natjecanju iz povijesti, u kategoriji „Samostalni istraživački radovi učenika“, osvojile sedmo mjesto, a ove godine su (sa još dvije sestre Mladić) osvojile i četvrto mjesto na državnoj vjeronaučnoj olimpijadi.

Nije ljubitelj papirnatih knjiga

Iako je tek na sredini srednjoškolskog obrazovanja, Leonu je naravno želja upisati studij povijesti, ali i još jednog predmeta uz to. „Volim jezike i žao mi je što u trećem razredu više ne učimo latinski, jer iako je kompleksan jezik, dosta je povezan s povijesti. No vidjet ću, imam još vremena odlučiti.“

Srednja škola trenutno provodi nastavu na daljinu koju Leon, ali i njegovi prijatelji, ne vole jer smatraju da nastavnici nemaju mjere i zadaju im previše gradiva za učenje. Realna nastava je lakša, ali situacija je takva kakva je i nemaju izbora. Slobodno vrijeme provodi igrajući igrice ili čitajući knjige na mobitelu i priznaje da bi povijest puno manje učio da nema moderne tehnologije, jer nije ljubitelj papirnatih knjiga. „Iz školskih udžbenika, ako nisam morao, nisam baš učio povijest već radije ono što me zanima pročitam na internetu ili pogledam u dokumentarcu.“

Plan je Leonu da i ove školske godine sa svojim mentorom ide na natjecanje iz povijesti, uz želju da se plasira koju stepenicu više, jer se za prva tri mjesta na državnim natjecanjima dobiva izravan upis na fakultet. Ovaj mladi zaljubljenik u povijest, to svakako zaslužuje.