Bez obzira koliko nas bilo, okupljat ćemo se na ovaj dan kako se tragična događanja ne bi zaboravila. Oni ostaju trajno zabilježeni u našim srcima i mislima kako se ne bi ponovila, rekao je predsjednik Boris Pleša na jučer održanoj komemorativnoj svečanosti na spomen groblju u Španovici koje svake godine u znak sjećanja na 6. listopada 1942. godine, kada su partizani u Drugom svjetskom ratu napali selo, ubili 143 mještana civila, spalili selo, a preživjele rastjerali s trajnom zabranom povratka, organizira Zavičajna zajednica Španovčana.

On je na groblju u Španovici ispred spomenika 396-orici španovačkih stradalnika u razdoblju 1939-1949. godine podsjetio da je Zavičajna zajednica Španovčana osnovana 1993. godine s ciljem kako bi se spasila od zaborava tragedija sela i u tome se uglavnom uspjelo. No nije se uspjelo s drugim ciljem, a to je povratak otete imovine. On je jučer malobrojne prisutne Španovčane pozvao da budu uporni u komemoriranju tragičnih događaja svojih predaka.

Marijan Širac, zamjenik gradonačelnice Pakraca je povezao ovu komemoraciju s nadolazećim iz Domovinskog rata ističući da ih između ostalog povezuje da su žrtve nevini ljudi, te sadašnje generacije ih stoga trebaju štovati i to prenositi na mlađe.

Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva je tragediju Španovice istakao kao drastičan primjer hrvatskih žrtava te izrazio nezadovoljstvo aktualnom hrvatskom vlašću čiji odnos prema hrvatskim žrtvama ide strmoglavo prema dole.

Nakon komemoracije je prikazan dokumentarni film „Ono drugo selo“ režisera Jadranka Bobana i scenaristice Vesne Kesić koji govori o stradavanju Španovice u ratovima 1942. i 1991. godine kojeg su prisutni ocijenili nerealnim.

Prije komemoracije sveta misa je održana u pakračkoj župnoj crkvi.