Projekt Opće županijske bolnice Požega „Zajedno do zdravlja“, vrijedan nešto više od 34 milijuna kuna, nalazi se pred samim dovršetkom. Podsjetimo, njime je obuhvaćen niz aktivnosti s ciljem modernizacije, uređenja i prilagodbe postojećeg prostora potrebama i standardima dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, kao i opremanje 17 milijuna kuna vrijednim najsuvremenijim uređajima koji će stanovništvu naše, ali i okolnih županija ponuditi kvalitetniju, bržu i efikasniju zdravstvenu skrb.
S obzirom na to da je ovo jedan od važnijih, ali i financijski najizdašnijih projekata za našu županiju koji provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, upitali smo pomoćnika ravnateljice dr.sc.Antona Devčića, za trenutnu ocjenu stanja na provedbi ovog projekta.


- Mi kao institucija koja je odgovorna za koordinaciju provedbe i izvješćivanje o provedbi ovog projekta, možemo reći da je poslan 17. zahtjev za nadoknadu sredstava, koji je zapravo izvješće o provedbi projekta u određenom razdoblju, popraćeno svom relevantnom dokumentacijom, a koja je podloga za financiranje ili povlačenje sredstava za odrađeni dio aktivnosti u tom razdoblju. Slanje izvješća je za naš uhodani tim rutinska procedura, koju savladavamo u hodu, ali puno je važnije da stvari na terenu, u konkretnoj provedbi projekta, idu svojim planiranim tijekom. Na ovom projektu imamo završene radove, isporučenu veliku većinu opreme, te nam slijedi sam finiš projekta. Inače, izazovi u dobavi medicinske opreme su bili neminovni u ovom specifičnom razdoblju, no ipak su oni manje ili više uspješno savladani. Možemo reći da je za sada odobreno/povučeno preko 18,5 milijuna kuna, a ta brojka bi bila i veća da nismo imali poteškoće u dobavi opreme, s obzirom na to da je dio dobavljača bio direktno angažiran na proizvodnji opreme koja je neophodna i prioritetna u ovim COVID-19 okolnostima. U samom praćenju provedbe projekta i izvješćivanju i provedbi, mi moramo istaći i jako dobru suradnju i koordiniranost sa zaposlenicima bolnice koji su angažirani na provedbi ovog projekta, ali i na provedbi nekih drugih projekata koje zajedničkim snagama provodimo, kao što je primjerice energetska obnova.
Stanje na terenu provjerili smo kod čelnog čovjeka OŽB Požega ravnatelja dr. sc. Željka Glavića koji je prokomentirao završnu fazu projekta „Zajedno do zdravlja“ te se osvrnuo na dinamiku i opseg dosadašnjih aktivnosti.

- Građevinski dio je gotov. Prostori na pedijatriji, dnevnoj bolnici i u jednodnevnoj kirurgiji, koji su bili predmet prilagodbe i adaptacije, su u punoj funkciji i na raspolaganju našim pacijentima. Projekt opremanja dnevnih bolnica je također u samoj završnici. Gotovo sva oprema je pristigla, osim jedne grupe laboratorijske opreme. Ona je instalirana, a obavljena je i edukacija osoblja za rad te je već u funkciji. Naravno, našim će djelatnicima trebati nešto više vremena da se do kraja obuče za rad, jer moderna oprema nudi mogućnost opsežnijih pretraga u odnosu na one koje smo dosad radili. Međutim, sve skupa ide jako dobro i pacijenti već uvelike osjete razliku danas u odnosu na vrijeme prije projekta.
Nezaobilazna tema danas je pandemija COVID 19 koja je zasigurno utjecala, kako na cjeloviti zdravstveni sustav tako i na provedbu aktivnosti samog projekta. S kojim ste se ključnim izazovima te vrste susreli u dosadašnjoj provedbi?
- Bilo je određenih problema, mada ne prevelikih. Najviše su ometali nabavu nekih grupa opreme koje su uže povezane sa samom Covid infekcijom, poput respiratora ili PCR uređaja za testiranje. Upravo je ta oprema zbog cijele situacije teže nabavljiva na tržištu, međutim, uspjeli smo i to riješiti i unatoč malim pomicanjima rokova ta je oprema danas u našoj bolnici i u funkciji je.
Radovi su završeni, opremanje u velikoj većini također pa su već vidljiva konkretna poboljšanja zdravstvene usluge koju korisnici već konzumiraju u vašoj ustanovi. Koje bitne pomake u kvaliteti zdravstvene skrbi, proizašle iz ovog projekta, izdvajate kao najvažnije?
- Završetkom projekta jasno će postati da smo ostvarili sve ciljeve pa i one koji su u početku ocijenjeni kao preambiciozni. Zahvaljujući novom prostoru i opremi već sada imamo daleko bržu dijagnostiku, a postavljanje brze dijagnoze kod pacijenata garantira uspjeh u liječenju. Nova moderna oprema i uređaji omogućavaju daleko veći broj usluga nego ranije, a samim time skraćene su liste čekanja kao što se otvorila i mogućnost pružanja dodatnih usluga zbog kojih su dosad ljudi morali putovati negdje drugdje da bi ih obavili. Sada će to moći obaviti ovdje. Ako išta vrijedi u ovom projektu onda je to doista izuzetno kvalitetna oprema visoke tehnologije i modernih standarda pomoću koje ćemo pružati usluge jednako kvalitetne kao u najmodernijim centrima u Hrvatskoj.