Prodavaonica pića tvrtke Metalija-trans d.o.o. Požega koju Pakračani popularno zovu „rupa“ radi pristupačnosti automobilom često je omiljeno mjesto za kupovinu većih količina alkoholnih pića i bezalkoholnih napitaka što naročito dolazi do izražaja u predblagdanske dane. Naravno da je odlazak u takvu nabavku istovremeno i zgodna prilika da se riješe zalihe povratne ambalaže koja se nakupi kroz nekoliko mjeseci. No problem nastaje kada dođete u prodavaonicu s jednom ili dvije vreće povratne ambalaže i tamo saznate da baš u to vrijeme ne primaju ambalažu jer je gužva te ne preostaje ništa drugo nego vreće vratiti kući. To se, što je gotovo pravilo, dogodilo i pred ovaj Božić. Kako su nam javili čitatelji, u što smo se uvjerili i sami, 20. prosinca ponovo nisu radi gužve, kako je objasnio tamošnji zaposlenik, primali ambalažu, a na primjedbe ljutih potrošača je odgovorio samo da to nije njegova odluka.

Stoga smo odlučili poslati upit u Državni inspektorat sljedećeg sadržaja: „Obraćam vam se nakon upita naših čitatelja koji se žale na trgovinu u Pakracu, u Ulici Augusta Cesarca koja djeluje u sastavu tvrtke Metalija-trans d.o.o. Požega.

Kako sami pišu na svoj internet stranici ta trgovina, koja se zapravo sastoji od više raznih skladišta prikladnih za auto-kupovinu, dio je njihovog lanca veleprodaje i distribucija pića i ugostiteljskog asortimana i kao takva je, vjerojatno, obvezna primati povratnu ambalažu i isplaćivati naknadu od 50 lipa po boci/konzervi.

No, kako se žale naši čitatelji, vrlo često ne primaju ambalažu natrag, nekad uz izgovor da nemaju vreća, nekada radne snage, nekada da je gužva, ali istovremeno obavljaju prodaju. Je li zakonski to dozvoljeno i ako nije kakva je sankcija?“

Kazne astronomske

Odgovor smo primili vrlo brzo i u njemu se kaže: “Odredbom članka 24. Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži („Narodne novine“ broj 88/15, 78/16 i 116/17) propisano je da su prodavatelji koji prodaju pića, a čiji je prodajni prostor veći od 200 četvornih metara dužni od potrošača preuzimati svu otpadnu ambalažu od pića koja je propisno označena sustavom povratne naknade.

Za nepoštivanje odredbi Pravilnika kao podzakonskog akta Zakona o održivom gospodarenju otpadom („Narodne novine“ broj 94/13, 73/17 i 14/19) predviđena je novčana kazna (čl. 172 ZOGO) u iznosu od 100.000 – 800.000 kn za pravnu osobu i 30.000 – 70.000 kn za odgovornu osobu u pravnoj osobi.“