banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas je boraveći u Pakracu obišao poduzetničku zonu na sjeveru Pakraca kao i bivše industrijsko dvorište Drvne industrije „Papuk“. Tom prilikom je razgovarao s Alenom Orzesom i Denisom Zandonom, predstavnicima hrvatsko-talijanskih tvrtki koje rade u Pakracu; D.E.M.-om i „Icesom“.

U Poduzetničkom centru Pakrac, direktor Vladimir Gazić ga je upoznao s povijesti DI „Papuka“ naročito posvetivši pažnju zadnjih 10-tak godina kada je ovaj nekadašnji drvoprerađivački gigant s više od tisuću zaposlenih prošao kroz dva stečajna postupka, najprije vlastiti, a kasnije i tvrtke „Ferdinand“ u kojima je umjesto ozdravljenja došlo do daljnje devastacije svega što se moglo još unovčiti uključujući i zidne instalacije i željezničke tračnice industrijskog kolosijeka.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je ministra upoznala sa činjenicom da je Grad na četvrtom stečajnom natječaju otkupio većinu zemljišta, ukupno više od 18 hektara te je u tijeku parcelacija i izrada detaljnog plana. Na poziv za iskaz interesa javilo se više poduzetnika, interes dakle nije upitan, ali je problem loša ili nepostojeća infrastruktura naročito električna energija koja je najskuplja.

Petar Perkušić i Dalibor Salopek upoznali su ministra s projektom Udruge hrvatski gospodarski ekološki klub Mir koji su razradili poprilično kompliciran način vlasničke strukture kroz komanditno društvo kojim bi trebali namaknuti 32 milijuna eura za pokretanje oko 230 radnih mjesta u drvnoj industriji koja bi kao proizvod imali električnu i toplinsku energiju te pelete i vrlo tražene OSB ploče. Ministar im je obećao dogovoriti idući tjedan sastanak u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, a gradonačelnici je dogovorio sastanak u Iloku gdje je upravo u tijeku provedba jednog sličnog projekta na području drvne industrije.

Zamoljen za izjavu ministar Horvat nam je na kraju posjete rekao: „Na poziv vaše gradonačelnice danas smo se upoznali s poduzetničkom zonom Pakrac kao i s potencijalnim poduzetničkim prostorom u bivšem dvorištu drvne industrije koje je sada devastirano, ali je unutar građevinske zone i time potencijal za jednu novu drvnu industriju za kojom Hrvatska ima potrebe. Šteta što grad ranije nije došao u vlasništvo ovog zemljišta i kandidirao ga na našem zadnjem natječaju financiranja izgradnje infrastrukture jer sam siguran da bi kroz taj natječaj mogli europskim sredstvima pomoći izgradnju poduzetničke infrastrukture i u Pakracu na način kako smo to radili i u susjednom Lipiku gdje ćemo upravo danas otvoriti poduzetnički inkubator vrijedan 20 milijuna kuna čiju izgradnju smo bespovratno pomogli s 95 posto. No to ne znači da još takvih natječaja neće biti jer je intencija u Ministarstvu da se poduzetnička infrastruktura ne gradi sredstvima lokalne zajednice, niti državnog proračuna, već da to budu projekti financirani sredstvima strukturalnih fondova EU. Do kraja ove godine smo ispucali sva takva sredstva, no već u novom razdoblju koje započinje krajem 2020. godine želimo nastaviti takav kontinuitet.

Sada ćemo gradonačelnici dati priliku da se upozna sa sličnim projektima u području drvne industrije za čega je ona danas pokazala ambicije što je logično jer se ovo građevinsko zemljište nalazi u prostoru u kojem ima sirovine za drvnu industriju što je prednost za Pakrac, kao i što je prisutna tradicija o čemu sam danas upoznat.“

Gradonačelnica Anamarija Blažević je iskazala zadovoljstvo što je uspjela dobiti ministra u pakračku poduzetničku zonu, a ponajviše u bivše „Papukovo“ industrijsko dvorište jer očekuje iz njegovog Ministarstva pomoć u izgradnji infrastrukture mada je svjesna da zbog neriješenih vlasničkih odnosa nije moglo takav projekt kandidirati na nedavno završenom natječaju.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.