Zdrava hrana u vrtićima ideja je o kojoj se govori već duže vremena, naročito na našem području u Slavoniji, koji su tradicionalno poljoprivredni i u kojima dostupnost zdrave domaće hrane za djecu ne bi trebala biti problem. Upravo s takvim razmišljanjima krenuli su u pakračkom Dječjem vrtiću „Maslačak“ još 2016. godine kada su postepeno počeli uvoditi u prehranu djece namirnice certificiranih lokalnih proizvođača, no ta praksa se unazad nekoliko mjeseci intenzivirala.

Suradnja vrtića i lokalnih OPG

Kako nam je rekla Višnja Klobučar, ravnateljica pakračkog vrtića, od početka rada preferirala se zdrava hrana s visokim nutritivnim vrijednostima koje su nabavljali od trgovačkih centara, a sada certificirane namirnice nabavljaju direktno od lokalnih obiteljskih gospodarstava ili OPG-ova okolnih gradova, ovisno o proizvodu. Rezultat je to suradnje Grada Pakraca, pakračkog vrtića i sugrađanina Josipa Huške, koordinatora za braniteljske zadruge i OPG i otkup roba pri Ministarstvu branitelja za potrebe Veteranskog centra u Lipiku, ustupivši kontakte proizvođača hrane koji kuhari također koriste i u pripremi obroka u Veteranskom centru. „Budući da smo ostvarili kontakt s braniteljskim OPG-ima, koordinirali otkup njihovih proizvoda za potrebe pripreme hrane u Domu hrvatskih veterana u Lipiku, a to se odnosi na ugovorene količine, cijene, transport, i isplatu, pokazali smo da je takav model primjenjiv i moguć i u drugim institucijama. Drago mi je da i pakrački vrtić ide u tom smjeru jer je na kraju i cilj da hrana koju kupujemo dolazi iz domaćeg uzgoja što je pomoć svim našim lokalnim OPG-ovcima“, rekao je Josip Huška.

Ravnateljica Klobučar istaknula je kako je uspostavljena suradnja s pakračkim pčelarima koji dostavljaju med, mliječne proizvode dobivaju od OPG iz Sređana, trenutno su u razgovorima oko dobave krušnih proizvoda pakračkog OPG-a, dok voće i povrće već nabavljaju od lokalnih proizvođača, oni koje su u ponudi, a za potrebe drugih namirnica kontaktiraju proizvođače najbližih okolnih gradova. Primjerice, za potrebe mesa i mesnih prerađevina u kontaktu su s certificiranim proizvođačem iz Nove Gradiške.

„U fazi smo koordinacije nabavke namirnica jer radimo po principu svježe pripremljenih obroka, odnosno ono što se naruči da se iskoristi u što kraćem roku. Tako da su nabavke česte, no niti to nam ne predstavlja problem, budući da većina proizvođača koje kontaktiramo četvrtkom dolazi na pakračku tržnicu stoga komunikacija s njima je lako dostupna“, ističe ravnateljica Klobučar ističući kako su jelovnici i sastavljeni prema preporuci Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrazovanja.

Roditelji traže recepte

Za dvjestotinjak pakračkih mališana dnevno se servira doručak, ručak i dvije užine koje svakog dana vrijedno pripravljaju tri kuharice, naše sugrađanke Zrinka Mandić, Snježana Hudećek i Dajana Jurinović.

Glavna kuharica Zrinka Mandić istaknula nam je kako se jelovnici baziraju na tradicionalnoj recepturi našeg kraja, hrani koju su spravljale naše bake i koju i danas jedemo kod kuće. Tako da su na jelovniku naših mališana redovito variva od povrća i mesa, domaći kolači, povrtni prilozi i salate, a čak i sirne i riblje namaze koje poslužuju kuharice rade same. Nerijetko roditelji dolaze tražiti i recepte nekih jela jer, kako kažu, to najbolje znaju napraviti samo „tete kuharice“.

„Cilj cijele ove priče je podignuti kvalitetu namirnica koje se poslužuju djeci, ne samo zato što nam to naše područje omogućuje u smislu održivog razvoja, nego je to i naša tradicija i kultura. Imamo privilegiju da je domaća i zdrava hrana naša svakodnevica, a time i naša djeca usvajaju zdrave prehrambene navike“, dodaje ravnateljica Klobučar.