banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava požeško-slavonska i ove godine uoči i u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, provodi akciju “Mir i dobro”. Cilj akcije je održanje javnog reda i mira i opće sigurnosti građana u vremenu od 15. prosinca ove do 8. siječnja sljedeće godine, a ovom se operativnom akcijom želi upozoriti građane na moguću zlouporabu oružja, streljiva, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava i sličnih improviziranih naprava.

Svako peto pirotehničko sredstvo se ne aktivira odmah, stoji u letku tiskanom u tu svrhu u kojem se nadalje upozorava roditelje da upozore djecu da se ne igraju nepoznatim predmetima, obrate pozornost na mjesta njihova okupljanja, provjere što nose u školskim torbama i slično. Djecu pozivaju da ne prilaze nepoznatim predmetima i ne primaju poklone od nepoznatih osoba te o svemu tome izvijeste roditelje.

S ciljem opće sigurnosti policija će  kontrolirati način prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava kako to predviđa zakon koji zabranjuje prodaju bilo kakve pirotehnike osobama mlađim od 14 godina, dok pirotehnička sredstva iz druge i treće kategorije (leteći artikli, vatrometi, topovski udari i slično) je dopuštena prodaja samo od 15. prosinca do 1. siječnja  osobama starijim od 18 godina, a njihova upotreba dozvoljena je samo u vanjskim prostorima i na mjestima gdje nema masovnog okupljanja od 27. prosinca do  2. siječnja. U suprotnom predviđene su razne kazne od tisuću do 15 tisuća kuna, a neovlaštena upotreba vatrenog oružja, raketa, eksploziva i zapaljivih tvari može biti kažnjena i zatvorskom kaznom do 30 dana.

Kako podvlače i naglašavaju u MUP-u, uz sve mjere opreza najbolja je preventiva nekorištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić