Tradicionalni memorijalni planinarski pohod „Fokinom stazom  1991.“ ove godine Planinarsko društvo Psunj Pakrac organizira u subotu, 15. prosinca.

Prijava svih sudionika pohoda obavljat će se od 9 sati pred zgradom Turističke zajednice na  info pultu PD Psunja. Kao i ranijih godina, prije samog polaska na pohod, ujutro od 9 do 10 sati, sudionici mogu besplatno pogledati stalni postav Muzeja vojne i ratne  povijesti kao i  Muzej grada Pakraca.

Iz Pakraca u organiziranoj koloni uhodanom trasom pohoda polazi se u 10 sati, iznad kapele Svetog Roka simpatizer planinara, sugrađanin Srećko Brus sa svojim prijateljima i ove će godine sudionike pohoda počastiti toplim okrepljujućim napitcima i slavonskim mesnatim prerađevinama. Na kraju Ulice Svetog Roka, kod spomen–obilježja bit će položeni vijenci i odana počast uz prisjećanje na Domovinski rat. Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima nastavit će se  pješačenje do planinarskog doma Omanovac. U planinarskom domu biti će priređen grah po cijeni od 25 kuna, a nakon ručka, planinarsko druženje  bit će nastavljeno  uz živu muziku. Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati, a okupljanje je kod putokaznog stupa postavljenog uz veliku livadu.

[caption id="attachment_20078" align="aligncenter" width="640"] ????????????????????????????????????[/caption]

PD Psunj i ove godine priprema uobičajenu propagandnu ponudi koja će se sastojati od prigodnih planinarskih suvenira: rukotvorina pakračkih planinarki, nekoliko vrsta planinarskih naljepnica, planinarske razglednice, društveni Plan izleta i drugih aktivnosti za 2019.godinu, pečat planinarskog pohoda, majice, kape, knjigu o povijesti pakračkog planinarstva autora Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice, dnevnik planinarske obilaznice Planinarski put Psunjem, druge dnevnike planinarskih obilaznica, kartu Psunja u izdanju Hrvatske gorske službe spašavanja.

PD Psunj  od 1996. godine organizator je ovog najmasovnijeg zimskog planinarskog pohoda u ovom dijelu Hrvatske u znak sjećanja na svog predratnog člana Marijana Kulhavija Foku koji je zajedno s bjelovarskim braniteljima Ivanom Bedekovićem, Antom Ćurićem, Franjom Gašparom, Draženom Hudecom, Željkom Novoselom i Darko Perošem poginuo u četničkoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine u sjevernim pakračkim vinogradima.

Lani je na pohodu sudjelovalo oko 220 osoba svih uzrasta iz Zagreba, Bjelovara, Senja, Čazme, Đurđenovca, Lipika i Pakraca, a u nekim ranijim pohodima, ovisno o vremenskim prilikama,  sudjelovalo je i više od 350 planinara, ponekad i iz Slovenije.