Čitatelj koji je želio ostati anoniman poslao nam je fotografije iz užeg središta Pakraca koja prikazuje psa u dvorištu svezanog na jako kratkom lancu koji pri tome nema nikakvu zaštitu u vidu krova ili nešto slično što nije ugodna pozicija u kasno jesenske dane, ali vjerojatno niti ljeti na suncu kao i nikada tijekom godine.

Lani usvojen Zakon o zaštiti životinja (NN 102/17 – na snazi od 26. listopada), u poglavlju Zaštita kućnih ljubimaca propisuje i način njihova držanja pa tako Članak 51. kaže „Zabranjeno je držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora“.

Članak 75.  utvrđuje nadležnosti dajući ovlasti kod nadzora provedbe prethodno navedenog  članka komunalnom redaru kojem se Člankom 80. dozvoljava ulaz u prostore u kojim se drže kućni ljubimci te druge radnje neophodne za utvrđivanje činjeničnog stanja kao što je utvrđivanje identiteta vlasnika, očitavanje mikročipa i drugo, ali i naplatu novčane kazne u skladu s općim aktom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave.

Stoga smo kontaktirali komunalnog redara Grada Pakraca Tomislava Luksetića koji nam je potvrdio da je i on dobio navedene fotografije našeg savjesnog sugrađana. Vezano s tim komunalni redar je rekao da je prije podne obišao vlasnika i psa te pozivajući se na Odluku  o uvjetima i načinu držanja pasa  naložio vlasniku da do sutra uskladi način držanje psa s Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca koja nalaže vlasnicima da psima osiguraju primjeran boks ili kućicu najmanje dvostruko veću od psa s lancem u dužini najmanje trostruko dužim od dužine psa mjereći od početak repa do kraja njuške.  U protivnom slijedi novčana kazna od 300 kuna i prijava veterinarskom inspektoru.

Cilj ovog tekst nije kritika našeg sugrađana, vlasnika ovog psa, već dobrobit ovog i svih drugih pasa, kao i upozorenje svima na obvezu držanja kućnih ljubimaca na način kako to propisuje  Zakon o zaštiti životinja vodeći brigu o njihovoj dobrobiti. Živeći ovako na kratkom lancu bez zaštite od hladnoće i vrućine, ovaj naš pseći sugrađanin sigurno nije kućni ljubimac. Posebice u kontekstu nedavno započetih radova na takozvanom „vau parku“ pored Pakre nedaleko Vatrogasnog doma (donja fotografija).