banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Stambenu zgradu na uglu Bolničke i Matice hrvatske, službeno kućnih brojeva 10 i 12,  s dva ulaza po 11 stanova, stari Pakračani zvali su "Plavi radion".

Naziv je dobila zbog dominantno plave boje pročelja po prvom sintetičkom prašku na tadašnjem tržištu za ručno pranje rublja, kojeg je osječka „Saponija“ stavila na tržište 1956. godine, nekoliko godina prije useljenja ove zgrade. Vizualno je bio poznat po karakterističnoj kutiji plave boje sa žutim sunčevim trakama u uglu što je tadašnjim stanovnicima bilo dovoljno da zgradu plavog pročelja „krste“ imenom tog tada popularnog proizvoda koje je trebalo imenom sugerirati da umjesto domaćice radi-on. S vremenom kako su se građani mijenjali i starjeli, naziv je korišten sve rjeđe, ali je ipak ostao prisutan među starim Pakračanima.

 

Ovih dana se dovršava njena energetska obnova, a na inicijativu Danele Vujanić, jedne od dugogodišnjih stanarki ove zgrade, boja pročelja ostala je u osnovi kao nekada plava, pa se i dalje može s razlogom zvati „Plavi radion“.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić