Ovogodišnji ciklus energetske obnove koji u Pakracu obuhvaća 19 stambenih zgrada pomalo se privodi kraju. Vidljivo je to na gradskim ulicama gdje je desetak stambenih zgrada završeno. Na zgradama čija je obnova u tijeku, vlasnici stanova imaju pojedinačnih pritužbi na trenutnu kvalitetu izvedenih radova što je u postupku rješavanja. No, prema nama dostupnim informacijama reakcije građana, na vanjski izgled zgrada što prvenstveno podrazumijeva složenost boja, poprilično su pozitivne. Zasluge za to  ima Danela Vujanić, dipl. ing. arh., viša stručna savjetnica konzervatorica u pakračkom uredu Konzervatorskog odjela u Požegi.

[caption id="attachment_18709" align="aligncenter" width="900"] Zgrada u Ulici Alojzija Stepinca 8 (prije i poslije obnove)[/caption]

Na sastanku Komunalca, kao voditelja projekta obnove pakračkih stambenih zgrada s odsjekom za stambeno-komunalne poslove gradske uprave direktor Zdravko Vostri i  voditeljica Marija Čar došli su do zaključka da određivanje boja treba prepustiti nekom stručnom, a ne stanarima/vlasnicima jer bi to moglo izazvati previše šarenila. Izbor je pao na Danelu Vujanić, koja se, iako je od ovih 19 zgrada tek tri u zaštićenoj gradskoj jezgri, tog posla prihvatila izvan svog radnog vremena i besplatno. O tome, godinu dana kasnije kaže: "Kada me je Grad Pakrac i Komunalac zamolio da odaberem boje za 19 zgrada u Pakracu koje su dobile energetsku obnovu, dobila sam njihov popis, informacije o izvođačima, isprintala sam kartu grada, označila ih na karti i sve ih fotografirala. I za dvije zgrade u Ul. Andrije Hebranga, koje su dovršene u prošlom ciklusu, boje smo izabrale Marija Čar i ja. Želim da se zna da za sve ovo nisam, niti ću biti plaćena. Ovo radim iz ljubavi prema svom rodnom gradu. Zadatak nije bio nimalo jednostavan ni lak i o svakoj boji sam pomno razmišljala, naručivala sam  po nekoliko uzoraka, da bih mogla što bolje odlučiti. Studiozno sam razmišljala o cijelom gradu i svaku zgradu gledam kao dio cjeline, ali njen budući izgled uklapam u budući izgled cijele ulice. Primjerice, dio Ulice Matice hrvatske koji vodi prema dječjem vrtiću, s tamošnje tri zgrade, iz tog razloga htjela sam obojiti veselim različitim bojama koje trebaju odgovarati ambijentu prilaza vrtiću. Negdje sam željela zadržati  prvobitnu boju, ali negdje ipak ne, jer mislim da bi zgrada izgledala ljepše s drugim bojama i bolje se uklopila u ambijent. Boje određujem po pravilima struke kako su me to učili na Arhitektonskom fakultetu“, kaže Danela.

U određivanju boja i dizajna imala je pomoć kako proizvođača fasadnih boja koji su surađivali na projektu, tako i izvođača koji su joj izradili uzorke u obliku velikih stiropornih površina ili manjih na kartonu koji su uskoro preplavili njen ured. Što se tiče suradnje sa stanarima, iskustva su različita. Kod nekih zgrada predstavnici stanara su dolazili u njen ured, predložene uzorke nosili na sastanak stanara i o tome raspravljali. U nekim slučajevima su dolazili sa svojim prijedlozima, a neki su samo rekli koje boje baš nikako ne žele. Neki su bili skeptični i bez suradnje. Uglavnom, uz sitnije korekcije svi prijedlozi su u konačnosti prihvaćeni.

[caption id="attachment_18708" align="aligncenter" width="900"] Zgrada u Ulici Matice hrvatske, ulaz 9 i 11 (prije i poslije obnove)[/caption]

Nema ponavljanja boja i nijansi

Odlučivala se uglavnom za svjetlije nijanse koje su, prema preporuci proizvođača, otpornije na različite vremenske uvjete. Osim na tri identične manje zgrade u Ulici Matici hrvatske, (jedna do druge preko puta tržnice) boje i njihov raspored neće biti ponovljene na niti jednoj zgradi. Isto tako niti jedna zgrada neće imati iste boje, ili bar nijanse i raspored,  kao prije obnove. Primjerice, još nedovršena jedna od najstarijih pakračkih stambenih zgrada, u Ulici Matice hrvatske, koju su zbog poznate plave fasade stari Pakračani prozvali „Plavi Radion“, (po prvom hrvatskom deterdžentu proizvedenom 1956. godine, pakovanom u plavoj kutiji) zadržat će osnovnu plavu boju, ali u nešto drugačijim nijansama. Prva od dvije zgrade u Ulici Andrije Hebranga, na lijevoj strani idući prema stadionu, zadržat će izvornu smeđu boju, ali u drugačijoj raspodjeli i s puno svjetlijim i ljepšim tonovima. Biti će izbjegnuta uniformiranost koja je u pogledu boja i njihovoj raspodjeli bila prisutna u ovoj ulici i susjednoj Matici hrvatskoj u izvornom obliku.

Sakriti novogradnju u staroj jezgri

Od 19 zgrada na kojima je radila u ovom ciklusu samo su tri u zaštićenoj urbanističkoj cjelini Pakraca, koje su u nadležnosti Konzervatorskog odjela. To su zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića i ulicama Petra Preradovića i Braće Radića. Za njih je odabrala neutralne svijetle boje jer nije željela da se suvremena arhitektura ističe u povijesnoj cjelini, željela je da budu neprimjetne, ističe ova konzervatorica.

[caption id="attachment_18707" align="aligncenter" width="900"] Zgrada na Trgu bana Josipa Jelačića (prije i poslije obnove)[/caption]

„Grad Lipik je za odabir boja zgrada angažirao jednu arhitektonsku firmu iz Zagreba. Tim arhitektima je bilo puno jednostavnije nego meni. Stanovnici Lipika ih ne poznaju i nitko ih nije zapitkivao koje će boje biti njihova zgrada. Boje su stanari vidjeli tek kada su zgrade obojane i nekome se sviđaju, nekome ne. Možete se raspitati kako je to u drugim gradovima. Koliko ja znam, nigdje i nikada stanari nisu određivali boje višestambenih zgrada. Prvo zato što nisu stručni za to, drugo zato što se vjerojatno nikada ne bi mogli dogovoriti koja im se boja sviđa. Kada me stanari pitaju koje će boje biti njihova zgrada, najradije bi svima odgovorila: „neopisiva“ ili  „najljepša u gradu“. Jer, kako objasniti neku nijansu, ako ne vidi uzorak boje? Ova nijansa je nekome narančasta, a nekome roza, a ova nekome smeđkasta, a nekome siva“, kaže Danela.

Inače, već 24 godine, koliko je zaposlena u Konzervatorskom odjelu, u nadležnosti su joj i odabiru boje fasada svih građevina (javnih, sakralnih, poslovnih pa i obiteljskih stambenih) unutar zaštićene pakračke povijesne zone (kao i zone Lipika, Požege i Virovitice), pa investitori imaju obveze prije uređivanja fasade konzultirati je i dobiti odobrenje. No, kaže da će vrlo rado dati besplatno stručno mišljenje i za obiteljske kuće izvan zaštićene zone koje tu obvezu nemaju i tako će se izbjeći mnoge greške. Jer određivanje boja fasade i njihova kombinacija je ipak stručni posao i bez obzira na različitosti ukusa kada su boje u pitanju, osnovna pravila struke ipak treba poštovati.

Danelin cjelokupni odrađen posao pozitivnim je ocijenila i Marija Čar, voditeljica ureda za stambeno-komunalne poslove gradske uprave, ističući da bi ona možda neke boje drugačije koristila, ali to je stvar osobnog ukusa. Ukupan dojam je ocijenila jako dobrim.