banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Blizu pet stotina uzvanika i posjetitelja činilo je danas „Mimohod pobjednika“ koji je prošao ulicama Pakraca povodom obilježavanja 27. godišnjice početka Domovinskog rata RH.  Kolona branitelja i građana kretala se od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije sve do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Neposredno prije mimohoda, u crkvi UBDM održana je Sveta Misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

Pijetet poginulima na RKT Pakrac

Nakon predstavnika obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i predstavnika sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. godine, vijence su ispred centralnog križa na Rimokatoličkom groblju položili Ante Deur, poseban izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović ujedno i njezin savjetnik za branitelje. S njim u izaslanstvu bio je i general Mladen Markač. Počast poginulim braniteljima potom je odao Tomo Medved, ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. U pratnji Medveda bili su Željko Prša, zamjenik Glavnog ravnatelja policije, ujedno i izaslanik Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te Pakračanin Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU. U ime Požeško-slavonske županije vijenac je položio župan Alojz Tomašević. Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević položila je zajednički vijenac s pridošlim predstavnicima Gradova Bjelovar, Požega, Čazma, Garašnica i Lipik te općina Kalnik, Kaptol i Jakšić. Na isti način, zajedničkim vijencem, počast su odale i braniteljske Udruge.

Miroslav Ivančić, jedan od pokretača ovog obilježavanja te kao predsjednik UHPB Pakraca i Lipika suorganizator ovogodišnjeg obilježavanja, zadovoljan je brojem sudionika pridošlih iz svih krajeva Hrvatske. „Iako je ove godine kolona naših prijatelja, suboraca i sugrađana nešto skromnija nego prošle godine, jako sam sretan što su svi ovdje prisutni nadvladali zaista loše vremenske uvjete i unatoč tome došli s raznih, udaljenih strana Hrvatske odati počast svima onima koji su stvarali hrvatsku državu“.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je svečanim programom u Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ gdje će se prigodnim govorima obratiti uvaženi gosti.

FOTOGALERIJA "MIMOHOD POBJEDNIKA 2018"

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić