U sklopu jučerašnjih kulturoloških manifestacija (izložba i koncert) kojim se obilježava 1. ožujka 1991. godine i početak Domovinskog rata, u Pakracu je boravilo izaslanstvo zagorske Općine Bednja u kojem su bili općinski načelnik  Damir Poljak, predsjednica Općinskog vijeća  dr. Marija Kolačko i general  Zdravko Jakop, inače državni tajnika u Ministarstvu obrane. Oni su se sastali s pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević i predsjednikom GV Miroslavom Ivančićem.

U neformalnom jednosatnom razgovoru  gosti su ponudili prijateljstva dviju jedinica lokalne samouprave. Obrazlažući inicijativu dr. Kolačko je istaknula više dodirnih točaka koji imaju ova dva kraja: tijekom Domovinskog rata iz sastava 104. Varaždinske brigade na ovom području je poginulo 29 pripadnika i 125 ih je ranjeno. No povezanost je i starija i datira iz 60-tih godina prošlog stoljeća kada jedan dio stanovništva Bednje odselio upravo u naše krajeva. Migracije su inače problem u bednjanskom kraju jer su unazad 50-tak godina općina Bednja s nekadašnjih više od 11.000 stanovnika spala na oko 3600. Ističući ostale podudarnosti dr. Kolačko je rekla da se u oba naselja župna crkva zove Uznesenja Blažena Djevice Marije, njihova značajna povijesna ličnost je grof Drašković (dvorac Trakošćan), a naša grof Janković.

Anamarija Blažević je iskazala zadovoljstvo inicijativom dozvoljavajući mogućnost da se ona u dogledno vrijeme formalizira ugovorom, a dobra sadašnja suradnja braniteljskih udruga bi se mogla proširiti najprije na kulturnu suradnju.

U razgovoru sa Zdravkom Jakopom, pakračka gradonačelnica je istaknula dobru suradnju s Ministarstvom obrane koja je unazad dvije godine rezultirala uklanjanjem brojnih pakračkih ruševina i izrazila nadu da će se ta akcija nastaviti jer u okolnim naseljima ima još oko stotinjak takvih objekata.

Tu mogućnost je dozvolio i državni tajnik Jakop uz razumijevanje jer je inženjerija Hrvatske vojske ipak limitirana tehnikom i ljudstvom, a lani i sada su bili i bit će  značajno angažirani na uklanjanju elementarnih nepogoda u Dalmaciji kao što su požari, sadašnji snijeg i moguće poplave.